Bugetul pe 2015 a ajuns în Parlament criticat pe mai multe voci

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Proiectul bugetului pe 2015 a ajuns în Parlament şi urmează să fie supus dezbaterii, iar pe 21 decembrie să fie aprobat. Documentul a atras deja o serie de critici, atât din partea Consiliului Fiscal, care crede că încasările sunt supraestimate pentru o serie de taxe, cât şi din partea Opoziţiei.

Guvernul a aprobat vineri proiectul de buget pe 2015, iar odată ajuns în Parlament este criticat pe mai multe voci, atât de către Consiliul Fiscal, cât de membrii Opoziţiei. Mai mult, bugetul publicat şi prezentat de Ministerul Finanţelor este incomplet, premierul Victor Ponta afirmând că „mai trebuie introduse date în sistem“.

Consiliul Fiscal a emis o primă opinie asupra bugetului pe 2015, arătând că o serie de venituri, precum impozitul pe profit, impozitul pe venit, contribuţiile sociale şi taxele pe proprietate sunt prognozate să crească într-un ritm nejustificat de mare, în vreme ce unele cheltuieli sunt subevaluate. De asemenea, Consiliul Fiscal crede că este puţin probabil ca absorbţia fondurilor europene să se dubleze anul viitor, acesta fiind ultimul pe exerciţiul bugetar 2007-2013.

„La o analiză preliminară a agregatelor bugetare cuprinse în proiectul de buget pe baza datelor disponibile la acest moment, Consiliul Fiscal îşi manifestă unele rezerve cu privire la nivelul prognozat al încasărilor aferente categoriilor «impozit pe venit», «contribuţii sociale», «impozit pe profit», «impozite şi taxe pe proprietate», care sunt prognozate a avansa mai rapid decât ar fi justificat de dinamica proiectată a bazelor macroeconomice relevante şi de măsurile de politică fiscală adoptate. De asemenea, pe partea de cheltuieli, o serie de categorii - «cheltuieli de personal», «cheltuieli cu bunuri şi servicii», «asistenţă socială» - par a fi uşor subevaluate având în vedere măsurile adoptate, precum şi execuţia bugetară aferentă anului 2014“, arată Consiliul Fiscal. 

Jonglerii cu cifrele

Premierul Victor Ponta afirma săptămâna trecută că Guvernul a ajuns la un acord cu Fondul Monetar Internaţional (FMI) şi Comisia Europeană (CE) astfel încât să construiască un buget pe baza unor cheltuieli de 238 de miliarde de lei şi venituri de 225 de miliarde de lei, cu un deficit de 13 miliarde de lei, adică 1,83% din Produsul Intern Brut (PIB). Ulterior, Darius Vâlcov, ministrul Bugetului, a anunţat că bugetul va conţine investiţii de 40 de miliarde de lei, din care 12 miliarde de le buget, în vreme ce 28 de miliarde de lei vor fi alocate pentru cofinanţarea proiectelor pe fonduri europene.

Numai că, potrivit documentului publicat, bugetul pe 2015 este construit pe venituri de 239,3 miliarde de lei şi cheltuieli de 226,3 miliarde de lei, iar investiţiile sunt stabilite la 44,8 miliarde de lei.

Consiliul Fiscal arată că ajustarea deficitului bugetar în 2015 se va face prin reducerea cheltuielilor cu bunurile si serviciile, dar nu este clar cum se va face acest lucru mai exact.

„În plus, creşterea prognozată a cheltuielilor de investiţii se bazează în cea mai mare parte pe o creştere proiectată spectaculoasă (aproape dublare faţă de execuţia bugetară din 2014) a absorbţiei fondurilor europene, care, deşi dezirabilă, pare foarte puţin probabil a se realiza, în timp ce cheltuielile de capital finanţate din surse proprii sunt proiectate a creşte faţă de nivelul foarte scăzut înregistrat în 2014 (ele scad semnificativ însă ca procent din PIB faţă de perioada 2010-2013)“, mai notează Consiliul.

Explicaţia lui Ponta

Potrivit proiectului, ministerele Muncii, Dezvoltării, Finanţelor, Fondurilor Europene, Agriculturii, Mediului, Transporturilor, Economiei vor avea bugete mai mari anul viitor, în timp ce alocările pentru ministerele Sănătăţii, Culturii şi Administraţiei şi Internelor vor fi mai mici.

Ponta le-a cerut miniştrilor să explice că scăderile de bugete pentru 2015 provin prin reducerea contribuţiilor sociale şi prin plata titlurilor executorii, fiind firesc să nu se regăsească în buget cheltuielile economisite.

De altfel, Raluca Turcan, deputat PNL, a cerut sume mai mari pentru Educaţie, pentru triplarea numărului de burse şi reparaţii, în caz contrar formaţiunea sa politică urmând a da vot negativ. De asemenea, Gheorghe Ialomiţianu, fost ministru al Finanţelor, spune că Ponta prevede cifre „iluzorii“ de investiţii, respectiv 44,8 miliarde de lei, „în condiţiile în care în 2014 nu a reuşit să facă investiţii nici de 24 miliarde (3,5% din PIB)“. „Premierul Victor Ponta taie exact din bugetele cărora le făcea promisiuni în campania electorală: bugetul sănătăţii, bugetul educaţiei sau bugetul pentru justiţie“, mai spune el.

Bugetul ajunge în plen pe 19 decembrie

Proiectul de buget pe 2015 va intra în dezbaterea plenului Parlamentului în data de 19 decembrie, după ce Birourile Permanente reunite au stabilit calendarul dezbaterilor. Astăzi este programată să expire perioada pentru introducerea de amendamente, astfel încât centralizarea să aibă loc până marţi. Mâine ar urma să demareze şi şedinţele comisiilor de specialitate. Speranţa este ca dezbaterile în plen să înceapă vineri, iar duminică să fie aprobat, în aceeaşi şedinţă în care va depune jurământul şi preşedintele ales Klaus Iohannis.

Mai puteţi citi:

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite