Bogdan Chiriţoiu: Amenda aplicată Intralot în cazul Loteria, neîncasată de Fisc pentru că firma are sediul în Grecia

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Bogdan Chiriţoiu, şeful Consiliului Concurenţei, crede că neîncasarea amenzii este o încălcare a tratatelor europene   FOTO David Muntean
Bogdan Chiriţoiu, şeful Consiliului Concurenţei, crede că neîncasarea amenzii este o încălcare a tratatelor europene   FOTO David Muntean

Amenda acordată companiei elene Intralot în investigaţia privind Loteria în urmă cu aproximativ un an nu a putut fi colectată de Fisc din cauză că aceasta nu este înregistrată în România, în această situaţie fiind mai multe companii, inclusiv una din Elveţia din domeniul armamentului.

„Mi se pare îngrijorător că ANAF nu a putut să colecteze amenda acordată Intralot încă de acum un an, pentru că aceasta nu are sediul în România, ci în Grecia. Sunt convins că ANAF are raţiunile lui, procedurile lui, legislaţia lui, care o împiedică să facă acest lucru. Dar suntem membri UE, iar unele decizii pe care Consiliul Concurenţei le ia nu sunt date doar în virtutatea legii româneşti, ci şi în virtutea tratatului UE. Să nu fim în stare să colectăm o sancţiune din acest motiv arată că este o problemă a tratatului UE“, a declarat, marţi, Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei.

El a menţionat că în acestă situaţie sunt mai multe companii, suma amenzilor necolectate deoarece firmele amendate nu au sediul în România fiind de circa 2 milioane de euro. Una dintre amenzi a fost acordată unei companii elveţiene din domeniul armamentului, respectiv câteva sute de mii de euro, restul fiind sancţiuni mai mici.

Consiliul Concurenţei a amendat, în luna ianuarie anul trecut, Loteria Română şi companiile Intralot, Intracom şi Lotrom cu amenzi în sumă totală de 16,85 milioane lei pentru o înţelegere privind implementarea programului video-loterie care a eliminat competiţia de pe piaţă într-un contract pe zece ani, derulat în perioada 2003-2013.

Anul trecut, Consiliul Concurenţei a dat amenzi în valoare de 41 de milioane de euro, dublul totalului din 2013, doar o parte mică din sumă fiind colectată însă deoarece cele mai mari au fost acordate în ultima parte a anului, iar companiile sancţionate au termen 30 de zile pentru plata amenzilor.

Mai puteţi citi:

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite