"Am dovedit că tinereţea e sinonimă cu eficienţa"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Numărul controalelor antifraudă a crescut cu 300% în 2005, faţă de 2004

Tudor Chiuariu, şeful Departamentului pentru Luptă Antifraudă - DLAF, este unul dintre cei mai tineri demnitari din Guvernul Tăriceanu. În vârstă de 29 de ani, Chiuariu vorbeşte pentru Adevărul despre DLAF, tinereţe şi planurile sale de acţiune.
Raportul CE, "un steguleţ verde"
- În primele luni ale acestui an, în parlamentele câtorva state importante ale Uniunii, cum ar fi Germania, au existat voci care au cerut amânarea aderării României la UE, unul dintre motivele invocate fiind temerea că ţara noastră va deveni o "gaură neagră" pentru banii contribuabililor europeni. Sunt aceste temeri justificate?
- Nu, eu sunt convins că aceste temeri sunt nejustificate. Eu cred că Guvernul Tăriceanu a dovedit, în cei aproape doi ani de când a preluat puterea, că protecţia fondurilor comunitare a fost una dintre priorităţi. Şi aş putea reaminti aici principalele măsuri care au fost luate - înfiinţarea DLAF, adoptarea Strategiei Naţionale Antifraudă, creşterea cu 300% a numărului controalelor în 2005 faţă de 2004, intensificarea pregătirii profesionale a personalului din domeniu.
- Recentul Raport de ţară al Comisiei Europene confirmă optimismul dvs.?
- Întru totul. Raportul Comisiei din 26 septembrie, care s-a referit exclusiv la domeniile de serioasă îngrijorare, nu mai face referire la controlul fondurilor europene. Şi asta pentru că Raportul din 16 mai a acordat "steguleţ verde" în privinţa protecţiei fondurilor comunitare şi a concluzionat că România îndeplineşte acum criteriile aplicabile unui Stat Membru. În mod concret, Raportul a reflectat eforturile noastre din ultimul an şi jumătate: punerea în aplicare a Strategiei Antifraudă, îmbunătăţirea cooperării cu celelalte instituţii, investigaţiile comune cu OLAF.
- În ultimele luni v-aţi întâlnit cu oameni de afaceri britanici, germani şi francezi. Care a fost scopul acestor întâlniri?
- Conferinţele pe care le-am susţinut în faţa membrilor camerelor de comerţ germane, respectiv franceze din România se înscriu în cadrul eforturilor diplomatice pe care guvernul le desfăşoară pentru a convinge opinia publică din statele Uniunii că România merită să li se alăture la 1 ianuarie 2007. Iar părerea oamenilor de afaceri este foarte importantă pentru factorii de decizie din aceste ţări. Aceste manifestări nu sunt singulare, fac parte dintr-o campanie mai largă la care DLAF a participat activ. Şi aş aminti aici vizita recentă pe care o delegaţie a Parlamentului European a făcut-o la DLAF. Iar europarlamentarii, unii dintre cei mai sceptici, au fost plăcut impresionaţi de eficienţa noastră, de numărul de dosare care au ajuns deja în instanţă, de sumele recuperate, precum şi de tinereţea echipei noastre.
- ...Este aceasta cheia succesului, o nouă generaţie în politică, administraţie, justiţie?
- Eu cred cu tărie acest lucru. Cel puţin la Departamentul pentru Lupta Antifraudă, unde media de vârstă a echipei pe care am format-o este de 30 ani, am dovedit că tinereţea e sinonimă cu eficienţa. Şi acesta e un lucru important pentru că românii au aşteptat apariţia unei noi clase politice şi administrative, care să înlocuiască vechile elite comuniste şi care să guverneze altfel. Şi aici nu mă refer la personaje "inventate", doctorandul lui Năstase sau fata lu' tata - ministrul agriculturii, gen Victor Ponta sau Daciana Sârbu. Această aşteptare este foarte mare şi e important ca tinerii cărora li s-au încredinţat funcţiile importante să confirme încrederea care le-a fost acordată.
- Climatul politic general, dominat de instabilitate şi incertitudine, pare mai degrabă neprielnic însă acestui fenomen
- Cu atât mai mult, factorii de decizie din toate partidele trebuie să fie mai atenţi şi să favorizeze acest fenomen. E pur şi simplu o alegere strategică. Vreau să vă spun că am fost de curând în Macedonia, la un seminar despre lupta anticorupţie, şi jurnaliştii din această ţară îmi spuneau că şi acolo s-a petrecut un fenomen similar - mulţi tineri promovaţi în poziţii-cheie în a doua parte a anilor '90. Dar, dat fiind că aceştia nu au confirmat, acum, alegătorii au căpătat percepţia că tinereţea în politică înseamnă iresponsabilitate şi lipsă de profesionalism şi s-au îndreptat către politicieni mai în vârstă. Ar fi, pur şi simplu, dezastruos ca acelaşi lucru să se întâmple în România şi să-l vedem revenind în prim-plan pe "mereu tânărul" Ion Iliescu, cu echipa lui de oameni care "ştiu cum se fac lucrurile".

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite