Verdict final în scandalul Rasdaq: piaţa bursieră va fi desfiinţată într-un an

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Parlamentul a adoptat marţi un proiect de lege care prevede desfiinţarea pieţei Rasdaq, urmând ca emitenţii listaţi pe acest segment să decidă mutarea pe o piaţă reglementată sau pe un sistem alternativ (ATS) ori, în caz contrar, să se delisteze.

Pe piaţa Rasdaq sunt listate în prezent 928 de companii, cu o capitalizare de 7,55 miliarde de lei (1,71 miliarde de euro). Pe piaţa reglementată operată de Bursa de Valori Bucureşti (BVB) sunt cotate acţiunile a 81 de companii, cu o capitalizare de 129,8 miliarde lei (29,4 miliarde euro).

„Activitatea Pieţei Rasdaq şi a pieţei valorilor mobiliare necotate încetează de drept la 12 luni de la data intrării în vigoare a acestei legi“, se arată în proiectul de lege votat marţi de Camera Deputaţilor, cameră decizională.

Legea reglementează procedurile aplicabile societăţilor comerciale ale căror acţiuni se tranzacţionează pe Rasdaq, în vederea admiterii acestora la tranzacţionare pe o piaţă reglementată sau tranzacţionării pe un sistem alternativ autorizat.

Prevederile se aplică în mod corespunzător şi societăţilor comerciale ale căror acţiuni se tranzacţionează pe piaţa valorilor mobiliare necotate, precum şi organismelor de plasament colectiv ale căror titluri de participare se tranzacţionează pe piaţa Rasdaq.

Conducerile societăţilor ale căror acţiuni sunt tranzacţionate pe Rasdaq sau pe piaţa acţiunilor necotate au obligaţia să convoace adunările generale extraordinare ale acţionarilor, în termen de 120 zile de la intrarea în vigoare a legii, pentru ca aceştia să ia o decizie privitoare la efectuarea de către societate a demersurilor necesare pentru admiterea la tranzacţionare a acţiunilor emise pe o piaţă reglementată sau a tranzacţionării acestora în cadrul unui sistem alternativ.

Consiliul de administraţie sau directoratul societăţii trebuie să pună la dispoziţia acţionarilor un raport în care să prezinte cadrul juridic pentru tranzacţionarea acţiunilor pe o piaţă reglementată, respectiv a tranzacţionării în cadrul unui sistem alternativ de tranzacţionare, precum şi pieţele reglementate şi sistemele alternative de tranzacţionare pe care pot fi tranzacţionate acţiunile societăţii.

În situaţia în care adunarea generală a acţionarilor hotărăşte ca societatea să nu facă demersurile legale pentru admiterea la tranzacţionare a acţiunilor pe o piaţă reglementată sau a tranzacţionării acestora în cadrul unui sistem alternativ de tranzacţionare, acţionarii au dreptul de a se retrage din societate. Acţionarii îşi pot exercita dreptul de retragere în termen de 90 zile de la publicarea hotărârii adunării generale a acţionarilor.

Acţionarii au dreptul de a se retrage din societate şi dacă adunarea acţionarilor nu se desfăşoară în termenul legal sau nu poate adopta hotărâri din cauza neîndeplinirii condiţiilor legale de majoritate.

Dacă acţionarii aprobă demersuri pentru tranzacţionarea pe o piaţă reglementată de autorizată de ASF sau într-un sistem alternativ de tranzacţionare, societatea trebuie să transmită în 90 de zile de la data AGA prospectul de admitere la tranzacţionare în vederea aprobării acestuia.

În cazul în care ASF nu admite emitentul la tranzacţionare, se activează dreptul acţionarilor de a se retrage din societate.

Legea adoptată va fi depusă la secretarul general pentru exercitarea dreptului de sesizare asupra constitutionalităţii.

Statut neclar şi scandaluri timp de ani buni

Statutul neclar al pieţei Rasdaq este o problemă care trenează de mai mulţi ani şi pe care fosta Comisie Naţională a Valorilor Mobiliare (CNVM) şi Bursa nu au reuşit să o soluţioneze. Această situaţie a dus la numeroase dispute între Asociaţia Investitorilor pe Piaţa de Capital (AIPC), CNVM şi Bursă.

În 2004, la nivel european, s-a stabilit împărţirea pieţelor în reglementată şi sistem alternativ de tranzacţionare. De atunci, Rasdaq nu mai poate fi considerată piaţă reglementată, aşa cum CNVM a stabilit la înfiinţare, în 1996, însă Comisia nu a încadrat Rasdaq nici ca sistem alternativ de tranzacţionare.

CNVM a stabilit, totuşi, că firmele şi investitorii de pe Rasdaq trebuie să respecte aceleaşi reguli ca pe o piaţă reglementată, inclusiv lansarea de oferte publice de preluare şi dreptul acţionarilor minoritari de a se retrage din acţionariat înainte de delistare. Clarificarea statutului Rasdaq a fost cerută chiar şi de procurori, pentru a putea stabili dacă unele infracţiuni sunt de factură penală.

România risca o situaţie de infringement a reglementărilor europene dacă nu clarifica statutul Rasdaq, stabilind că este o piaţă reglementată conform directivelor europene sau un sistem alternativ de tranzacţionare.

Companiile listate pe o piaţă reglementată şi acţionarii semnificativi trebuie să respecte o serie de cerinţe de raportare şi transparenţă prin care să fie asigurată protecţia investitorilor. Încălcarea unora dintre prevederile respective, cum ar fi interdicţia de utilizare de informaţii privilegiate, poate fi sancţionată chiar cu închisoare.

Companiile care nu îndeplinesc condiţiile pot fi listate pe un sistem alternativ de tranzacţionare, unde cerinţele sunt mai permisive.

Economie

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite