Cipru a solicitat ajutor financiar de la UE. Este al cincilea stat ajuns în această situație

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Nicosia a cerut oficial ieri asistenţă financiară din partea Uniunii Europene pentru a evita colapsul. Ţara devine astfel a cincea din UE şi din zona euro care apelează la fondul de urgenţă al Bruxelles-ului pentru a-şi menţine economia pe linia de plutire.

"Scopul asistenţei solicitate este acela de a limita riscurile pentru economia cipriotă, în special cele rezultate din revărsarea efectelor negative din sectorul financiar, cauzată de expunerea semnificativă a acestuia pe economia cipriotă", a anunţat într-un comunicat Guvernul de la Nicosia, potrivit Blomberg.

Cipru, care preia preşedinţia Uniunii Europene la 1 iulie, este a cincea ţară - după Grecia, Irlanda, Portugalia şi Spania - care are nevoie de un astfel de împrumut. Statul, care ocupă locul al treilea în topul celor mai mici economii din zona euro, a fost afectat de pierderile rezultate din
restructurarea datoriei publice a Greciei. Totodată, ţara a avut de suferit şi de pe urma recesiunii prin care trece economia elenă pentru al cincilea an consecutiv, în contextul legăturilor comerciale puternice dintre cele două state.

Valoarea împrumutului nu a fost dezvăluită în comunicatul guvernamental, în care nu sunt trasate nici eventualele condiţii în care creditul va fi contractat. Cipru ar putea deveni astfel primul stat care apelează la Mecanismul European pentru Stabilitate (succesorul Facilităţii Europene pentru Stabilitate Financiară), care va începe să funcţioneze la 9 iulie.

Încă din vara anului trecut, economiștii au avertizat că statul va fi nevoit să ceară ajutor extern. Principalul motiv era, la acea vreme, explozia principalei centrale nucleare a țării, care a lăsat-o fără jumătate din necesarul de electricitate. Totodată, se vorbea de atunci și despre expunerrea uriașă a băncilor cipriote pe datoria publică a Greciei. Potrivit analiștilor agenţiei de evaluare financiară Fitch, statul cipriot ar pierde 19 miliarde de euro în cazul în care Grecia ar intra în incapacitate de plată. Toate cele trei mari agenţii de rating din lume - Standard & Poor's, Moody's Investor Service şi Fitch Ratings - au scăzut ratingurile acordate Ciprului din cauza expunerii mari pe Grecia (aproximativ 30% din întregul său sistem bancar).

Efectele nu au întârziat și, la sfârșitul anului trecut, oficialii de la Nicosia atrăgeau deja atenția că statul se află în pragul unei noi recesiuni, a doua în numai trei ani.

Noua solicitare de asistenţă financiară vine în contextul în care miniştrii de Finanţe din UE nu au reuşit să ajungă la un acord pentru a-şi coordona acţiunile nici la Summitul de săptămâna trecută.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite