REPORTAJ TVA 9% la alimente nu i-a împins pe români la cumpărături

0
Publicat:
Ultima actualizare:
TVA 9%. Românii nu s-au înghesuit în magazine să cumpere mâncare mai ieftină în urma reducerii TVA la alimente FOTO Sever Gheorghe
TVA 9%. Românii nu s-au înghesuit în magazine să cumpere mâncare mai ieftină în urma reducerii TVA la alimente FOTO Sever Gheorghe

Reducerea TVA la alimente, măsură care se aplică de la 1 iunie, nu a generat forfota mult aşteptată în supermarketuri, chiar dacă preţurile au scăzut. Motivul: românii au fost mai preocupaţi să se distreze în minivacanţa primită de la Guvern sau nu ştiau nimic despre această măsură de relaxare fiscală. TVA 9% ar trebui să ducă la scăderea preţurilor cu 12% pentru mâncare.

Scăderea preţurilor la mâncare, venită ca urmare a reducerii TVA la 9% la alimente de la 1 iunie, nu prea i-a scos pe români la cumpărături, în condiţiile minivacanţei de Rusalii, când mulţi dintre conaţionali au plecat din marile oraşe la munte sau la mare.

Totuşi, dintre cei care s-au încumetat să meargă la cumpărături, jumătate se aşteptau la ieftiniri mai mari în urma reducerii TVA la alimente, în vreme ce restul nu erau la curent cu schimbarea regimului fiscal sau afirmau că „nu-i interesează politica“.

TVA 9%. Aglomeraţie cu puţini clienţi

Într-un magazin Profi aflat în Bucureşti, din cartierul Titan, vânzătoarele erau ieri supărate. Lanţul de magazine s-a deschis pe 1 iunie chiar de la ora 00:00, aşa că o parte dintre lucrători au muncit de la miezul nopţii până dimineaţa. „Cred că pe cineva de la sediul central îl înţepa prea tare scaunul“, a spus o vânzătoare. Şi are şi de ce: magazinul era gol-goluţ imediat după miezul nopţii. Dimineaţa, însă, lucrurile s-au schimbat radical, iar aglomeraţia era de nedescris la case, majoritatea celor aflaţi la coadă fiind pensionari. 

coada profi reducere tva 9% foto daniel ionascu

Unul dintre ei are coşul plin de mezeluri, aşa că l-am întrebat dacă a aşteptat reducerea TVA pentru a-şi face provizii. „Nu, am pomană la Buzău“, spune pensionarul, care ţine să precizeze că reducerea TVA se vede prea puţin în preţuri. 

După zece minute de aşteptat, am ajuns la casa de marcat şi întreb casierul dacă cozile sunt determinate de apetitul românilor pentru cumpărături după reducerea TVA la mâncare sau pentru că este zi liberă şi oamenii ies la iarbă verde. „Din lipsă de personal. Avem oameni prea puţini, din cauză că au lucrat azi-noapte, aşa că nu putem deschide toate casele“, ne-a explicat casierul. 

image

Mai departe, la un Lidl din apropiere era linişte şi pace. Atmosfera era de vacanţă, iar cei câţiva clienţi care se plimbă printre rafturi nu se îmbulzesc la standurile cu mâncare.

Din contră, cei mai mulţi erau la rafturile cu băuturi alcoolice. Într-o campanie prin care să sublinieze ieftinirile în urma reducerii TVA, Lidl a afişat preţul dinainte şi după aplicarea măsurii fiscale. 

„Preţuri ca la Milano, salarii ca în România“

La hipermarketul Carrefour din cartierul Grozăveşti era agitaţie mare. O studentă din Iran, care urmează o facultate în Bucureşti, şi o tânără au fost plăcut suprinse de scăderea preţurilor, pentru că aşa mai pot economisi ceva bani. Ele ştiau că de la 1 iunie se aplică reducerea TVA şi că măsura ar trebui să atragă după sine ieftiniri ale alimentelor. „Banii economisiţi astăzi îi voi folosi la viitoarele cumpărături“, ne-a spus tânăra. 

În schimb, o doamnă care a venit cu copilul la hipermarket ne-a spus  că a profitat de ziua liberă pentru a-şi face cumpărăturile şi că nu a ţinut cont de efectele pe care le-ar avea reducerea TVA asupra preţurilor. 

L-am întrebat dacă resimte efectele reducerii TVA la alimente şi pe un domn cu căruciorul plin cu mâncare, însă el ne-a răspuns scurt şi răspicat: „Nu discut politică!“

La raionul cu mezeluri, produse cu TVA de 9% începând de luni, nu se înghesuia nimeni. Cele două angajate de la raion ne-au spus însă că vânzările sunt totuşi mai bune decât în weekend. 

TVA 9% duce la ieftiniri de 12% la mâncare

TVA a fost redusă, începând cu 1 iunie, de la 24% la 9% pentru alimente, băuturi nealcoolice, animale-păsări vii, seminţe-plante şi ingrediente pentru prepararea alimentelor, iar preţurile produselor ar trebui să scadă cu 12%. Marii retaileri au anunţat că vor transmite mai departe reducerea de taxe către consumatori, astfel că ieftinirile ar trebui să se vadă pe scară largă.

Consiliul Concurenţei monitorizează preţurile în peste 600 de magazine, alături de Institutul Naţional de Statistică şi Ministerul Agriculturii pentru a urmări evoluţia preţurilor, după ce mai mulţi parlamentari au acuzat retailerii că au majorat preţurile înainte de reducerea TVA pentru a-şi conserva profiturile. Potrivit proiectului noului Cod Fiscal, TVA ar trebui să se reducă de la 24% la 20% de la 1 ianuarie 2016 şi pentru restul bunurilor şi serviciilor.

TVA 9%. Ministrul Agriculturii anunţă vânzări mai mari

Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, a declarat că de patru-cinci zile este concurenţă în piaţă, fiind afişate la raft două preţuri, cel vechi şi cel cu TVA scăzut la 9%, fiind simţită o creştere în vânzări, context în care au de câştigat consumatorii, dar şi agricultura.

Oficialul a afirmat că a vorbit cu reprezentanţii marilor magazine, ai producătorilor şi procesatorilor, care i-au spus că de la lansarea acestor promoţii, vânzările au crescut în prima zi cu 20% şi în a doua zi cu 35%. „Dacă reuşim să relansăm consumul, agricultura va avea de câştigat, nu mai spun de consumatori, care cu siguranţă vor avea de câştigat prin reducerea preţului cu 12,1%, aşa cum rezultă matematic din această scădere a TVA“, a declarat ministrul Agriculturii.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite