Teodorovici combate criza bugetară cu şedinţe în miez de noapte

0
Publicat:
Ultima actualizare:
eugen teodorovici foto adevarul

Socoteala privind cheltuielile ţării a provocat haos la Finanţe, unde ministrul Eugen Teodorovici i-a „sechestrat” pe angajaţi până la miezul nopţii, supărat că nici în luna martie situaţia nu pare a arăta mai roz.

Ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, a dispus luni după-amiază ca niciun angajat al Fiscului să nu plece acasă, după ce execuţia bugetară pe luna februarie a scos la iveală un deficit de 0,6%, cheltuielile fiind cu 5,5 miliarde de lei mai mari decât veniturile.

Execuţia bugetară publicată luni pe site-ul Finanţelor arată că în luna februarie încasările au fost cu 7,415 miliarde de lei mai mari decât în perioada similară a anului trecut, cheltuielile fiind însă aproape duble – 13,295 miliarde de lei, adică un deficit de 5,5 miliarde lei (0,59% din PIB).

Imediat după publicarea execuţiei bugetare, fostul şef al ANAF, Gelu Diaconu, a scris pe pagina sa de Facebook că ministrul Teodorovici a „blocat” angajaţii în birouri, supărat pe rezultatele privind încasările, care se profilează în luna martie.

De la ora 16.30, toţi angajaţii cu funcţii de conducere sunt blocaţi în birourile ANAF din dispoziţia ministrului Teodorovici. Se pare că e foarte supărat pe rezultatele la încasări care se profilează pe luna martie. Situaţia «Z+2» (un indicator intern) arată astăzi foarte prost, cu o gaură mare la marii contribuabili, în parohia marelui strateg Mişa!!! Domnule ministru, nu au angajaţii ANAF vreo vină faţă de dezastrul adus asupra încasărilor de «revoluţia fiscală», pe care o tot ajustaţi săptămânal. Aşteptaţi-vă la ce este mai rău în semestrul unu, şi ca efect al OUG 18 publicată vineri. Cât priveşte veniturile autorităţilor locale, acolo este o adevarată tragedie. E aproape ora 21. Lăsaţi oamenii sa plece acasă! Măsurile comunistoide nu ajută la imaginea dumneavoastră de «reformator» din afara găştii lui Dragnea”, a scris Diaconu.

Eugen Teodorovici nu a venit, ulterior, cu o explicaţie privind motivele pentru care i-a ţinut pe funcţionari în minister până după miezul nopţii. Surse din minister ne-au declarat că ministrul, după ce i-a ţinut în birouri ore în şir fără să se întâlnească cu ei (deşi era în minister), i-a convocat într-un final şi le-a reproşat slabele încasări la buget din ultima perioadă.

A doua zi, ministrul a evitat atât publicul, cât şi presa, anulând participarea la două conferinţe de presă la care era aşteptat. Mai mult, acesta a scris pe pagina sa de Facebook un mesaj privind aniversarea a 100 de ani de la unirea Basarabiei cu România. Niciun cuvânt, însă, despre execuţia bugetară.

Salarizarea unitară a majorat cheltuielile

Reforma fiscală, iniţiată de controversatul Darius Vâlcov – condamnat penal în primă instanţă pentru luare de mită - şi pusă în aplicare anul trecut de fostul ministrul al Finanţelor, Ionuţ Mişa, a crescut consistent cheltuielile, aşa cum se arată şi în execuţia bugetară pe luna februarie.

Potrivit datelor MFP, cheltuielile bugetului general consolidat sunt în sumă de 47,8 miliarde lei, cu 38,5% mai mari faţă de primele două luni ale anului precedent. Cheltuielile de personal sunt cu 18,8% mai mari faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent, creşterea fiind determinată de majorările salariale acordate în anul 2017, dar şi de majorarea salariilor în sectorul bugetar ca urmare a aplicării Legii cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice”, scrie MFP.

Cheltuielile cu bunuri şi servicii au crescut cu 21,3% faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent. Creşteri semnificative se înregistrează atât la bugetele locale, cât şi la bugetul fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate şi la bugetele instituţiilor publice finanţate din venituri proprii şi subvenţii bugetare. Cheltuielile cu asistenţa socială au crescut faţă de anul precedent cu 12,6%, fiind influenţate, în principal, de majorarea cu 9% a punctului de pensie de la 1 iulie 2017, ajungând la 1000 lei, majorarea şi modificarea modalităţii de stabilire a indemnizaţiei lunare pentru creşterea copilului şi stimulentul de inserţie.

Europarlamentarul Siegfried Mureşan a atras atenţia că este cel mai mare deficit bugetar din ultimii 8 ani, din 2010 încoace, când România se afla în plină criză economică. „Este cu atât mai grav cu cât încasările la bugetul de stat în primele două luni au fost cu 21,3% mai mari, în termeni nominali, faţă de anul precedent. Drept urmare, cheltuielile bugetare au crescut, în termeni nominali, cu 38,5% faţă de 2017. Iar acest lucru se întâmplă în condiţiile în care multe măsuri asumate în faţa oamenilor, precum creşterea salariilor medicilor în 2018, sunt încă doar promisiuni pe hârtie”, afirmă Siegfried Mureşan.

Şi Ionuţ Dumitru, preşedintele Consiliului Fiscal, a atras atenţia că România a înregistrat în luna februarie un deficit de 7,5 miliarde de lei, neobişnuit pentru primele luni ale anului când se înregistra un surplus, de obicei. Potrivit lui, îngrijorătoare sunt creşterile înregistrate de cheltuielile cu salarii, asistenţa socială sau bunuri şi servicii.

Cum erau trataţi angajaţii Finanţelor de foştii miniştri                                                                

Deşi de-a lungul timpului mulţi miniştri de Finanţe s-au perindat prin instituţie, mulţi funcţionari au rămas aceiaşi şi îşi amintesc cum erau trataţi de fiecare dintre superiori. Aceştia au povestit pentru „Adevărul” ce obiceiuri aveau unii miniştri.

De exemplu, Gheorghe Pogea, care a ocupat fotoliul de la Finanţe în cabinetul Emil Boc în perioada decembrie 2008-decembrie 2009, a luat drept primă măsură ca ministru să posteze afişul „Nu mai folosiţi hârtia igienică în scop personal”.

Liviu Voinea avea obiceiul de a verifica pe neaşteptate dacă angajaţii ministerului îşi fac treaba. „Intra în birouri intempestiv, striga «Mâinile jos de pe tastatură!» şi întorcea monitoarele ca să vadă ce făceam”, povestesc angajaţi din minister. Voinea a făcut parte din Guvernul Ponta, la Finanţe, întâi ca secretar de stat şi apoi ministru, fiind responsabil de Buget, în perioada 2012-2014.

Angajaţii îşi amintesc şi ce reguli avea Mihai Tănăsescu, fost ministru de Finanţe în perioada 2000-2004, în guvernul Adrian Năstase: „Te penaliza dacă urcai pe scara principală a ministerului”.

„Suntem obişnuiţi”, mai spun oamenii din minister, ca reacţie la decizia ministrului Eugen Teodorovici de a-i ţine la birou până târziu, luni seara, zi în care a fost publicată execuţia bugetară dezastruoasă din primele două luni ale anului. 

Economie

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite