SONDAJ ADEVĂRUL Cât va fi euro după alegeri

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Proprietarii caselor de schimb valutar îşi fac de pe-acum stocuri de monedă pentru cererea masivă din perioada Sărbătorilor FOTO Adevărul
Proprietarii caselor de schimb valutar îşi fac de pe-acum stocuri de monedă pentru cererea masivă din perioada Sărbătorilor FOTO Adevărul

În această perioadă, tot mai mulţi români se întreabă îngrijoraţi cât va fi euro imediat după alegeri, având în vedere experienţa neplăcută de astă-vară, când leul s-a prăbuşit din cauza tensiunilor politice.

Economiştii băncilor comerciale, reuniţi în Asociaţia Analiştilor Financiar Bancari din România (AAFBR), au realizat deja o prognoză din care reiese un minim de 4,50 şi un maxim de 4,70 lei/euro în decembrie 2012, media majoritară estimând un curs de 4,55 lei/euro.

Fără excepţie, toţi analiştii sunt convinşi că, dacă vor exista tensiuni politice atât de intense după alegeri încât cursul să se deprecieze masiv, Banca Naţională nu va permite depăşirea pragului de 5 lei/euro.

O „tradiţie“: leul slăbeşte după alegeri

Uitându-ne pe graficele Băncii Naţionale, putem observa că în fiecare an electoral leul a avut deprecieri serioase după alegeri. În decembrie 2004, spre exemplu, cursul a scăzut de la 38,5 la 39,3 lei (vechi)/euro, pentru ca în primul trimestru din 2005 să se aprecieze până la 36,4 lei/euro. În 2008, cursul intra în decembrie la o cotaţie de 3,77 lei/euro, pentru a încheia luna la 3,98 lei/euro, după care în prima zi din ianuarie 2009 a depăşit pragul de 4 lei/euro, iar în trimestrul I din acelaşi an s-a depreciat până la aproape 4,3 lei/euro.

Presiuni pot fi doar din afară

De data aceasta, însă, se pare că nu va mai fi aşa. Liderii AAFBR, chestionaţi de „Adevărul“, au argumentat că BNR va fi cu ochii pe curs, iar eventualele presiuni asupra leului pot veni doar din eventualele evoluţii nefericite din zona euro. „Noi avem ancore destul de puternice, e posibil să avem şi un nou acord cu FMI, astfel că nu mă aştept la fluctuaţii prea ample ale cursului, nici chiar în perioada de la alegeri la formarea noului Guvern. N-aş vrea să dau vreo cifră, dar cu siguranţă BNR nu va permite trecerea pragului de 5 lei pentru un euro în acele zile“, ne-a declarat Radu Crăciun, director general adjunct al Eureko Pensii şi membru al AAFBR.

La rândul său, preşedintele asociaţiei Romanian Business Accelerator, Marian Duşan, este încrezător în abilitatea băncii centrale de a stăpâni cursul. „Cu siguranţă, evoluţia monedei naţionale va fi influenţată de alegerile din această iarnă. Eu văd cursul de schimb variind undeva între 4,5 şi 4,8 lei/euro, în intervalul decembrie 2012 – martie 2013.

Evident, fluctuaţiile vor depinde de cum va arăta şi cât de repede va fi instalat noul Guvern“, ne-a spus Duşan.

Vârtej politic, tornadă economică

„Orice vârtej politic se va transforma într-o tornadă pentru economie, iar efectele vor fi foarte greu de calculat“, a mai spus Marian Duşan. În opinia lui, este foarte important ca noul Executiv să prezinte garanţii în faţa investitorilor „prin componenţa lui şi prin programul de guvernare“. După alegeri „vom avea nevoie de profesionişti în noua administraţie, precum şi de politici fiscale şi de investiţii care să stimuleze mediul antreprenorial“. Oricum, „sunt convins că BNR va sta cu ochii pe curs şi va intra în piaţă dacă lucrurile riscă să degenereze“, a conchis economistul.

4,55 lei/euro este media de curs valutar în perioada alegerilor din decembrie, estimată de economişti pentru „Adevărul“.
Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite