Câţiva politicieni propun introducerea unei dobânzi la dobânda penalizatoare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mai mulţi politicieni, în frunte cu senatorul PNL Daniel Zamfir, propun, pe lângă plafonarea dobânzilor, şi introducerea unei dobânzi la dobânda penalizatoare percepute în cazul întârzierii plăţii ratelor cu mai mult de un an, pe care, oricum, restanţierii sunt nevoiţi să o plătească.

Concret, prin modificările aduse OUG 13/2011 privind dobânda legală remuneratorie şi penalizatoare pentru obligaţii băneşti, politicienii propun ca dobânda efectivă să nu poată depăşi cel mult de 2,5 ori dobânda legală în cazul creditelor ipotecare şi imobiliare şi maximum de 18% pe an în cazul creditelor de consum (art. 5 indice 1, alin. 2). Acelaşi document prevede însă că “în raporturile juridice dintre consumatori şi profesionişti, inclusiv comercianţi, dobânzile penalizatoare pot produce dobânzi doar în baza unei convenţii speciale şi numai pentru depăşirea scadenţei cu mai mult de un an” (art. 5 indice 1, alin 1). 

Ministerele şi instituţiile consultate nu sunt de accord cu introducerea unei dobânzi la dobânda penalizatoare. 

Astfel, potrivit unui document consultat de “Adevărul”, Ministerul Economiei consider că “adăugarea unei dobânzi la dobânda penalizatoare nu este justificată”, opinie împărtăşită şi de Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC). 

Propunerea nu a fost susţinută nici de Ministerul pentru Mediul de Afaceri care a precizat că “reglementarea capitalizării dobânzilor penalizatoare ar putea fi negociată de către părţile implicate şi nu reglementată prin lege, pentru că ar încălca libertatea de acţiune a acestora”.

Şi Ministerul Justiţiei a avut de obiectat, arătând că “reglementarea modificării unor contracte aflate în derulare (aşa cum cer iniţiatorii – n. red.) ar putea fi considerată retroactivă”.

Ministerul Finanţelor nu a avut niciun fel de observaţii şi propuneri.

Decizia finală în privinţa acestei propuneri va fi luată de Parlament, având în vedere că instituţiile interesate nu au avut un punct de vedere unanim, iar Guvernul nu s-a pronunţat.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite