VIDEO Talgat Kaliyev, însărcinatul cu afaceri al Kazahstanului: „Am dezvoltat un parteneriat strategic cu România pornind de la activitatea Rompetrol aici“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Rafinăria Petromidia este punctul de intrare al ţiţeiului kazah în Uniunea Europeană
Rafinăria Petromidia este punctul de intrare al ţiţeiului kazah în Uniunea Europeană

Rompetrol este cea mai mare investiţie făcută peste hotare de către Kazahstan şi a fost benefică ambelor state. Memorandumul aprobat de Guvern este atat în interesul Rompetrol, cât şi al statului român, a declarat Excelenţa Sa Talgat Kaliyev, însărcinatul cu afaceri al Ambasadei Kazahstanului în România, într-un interviu pentru „Adevărul“.

- Recent a avut loc o întâlnire în Parlamentul României privind strategia Kazahstanului pentru anul 2050. Care au fost concluziile?

- Ei bine, ideea principală a acestei mese rotunde care a avut loc la Parlamentul Românieia fost de a împărtăşi ideile şi scopurile strategiei Kazahstanului 2050 -este un plan de dezvoltare a ţării până în 2050 - pentru a explica lumii şi aici în România  cum îşi va construi Kazahstanul economia şi societatea în această perioadă de timp. 

- Unde este România în această strategie?

- Nu există un loc special pentru România deoarece nu am menţionat nicio ţară în această strategie. Dar trebuie să spun că statele străine, învestitorii străini, experţii străini sunt bineveniţi în Kazahstan pentru a realiza scopul principal: modernizarea economiei noastre la standardele internaţionale.

- Cum apreciaţi relaţiile României cu Kazahstanul?

- Excelente. Doar excelente. Statele noastre au ajuns la un nivel de parteneriat strategic bazat pe cooperarea deja existentă; desigur putem numi ca un stâlp al cooperării activitatea companiei Rompetrol în România. Este cea mai mare investiţie a noastră peste hotare până în acest moment.  

- Chiar astăzi primul nostru ministru ne-a anunţat despre votarea memorandului cu Rompetrol legat de datorie şi acel fond de investiţii. Cum îl vedeţi?

- Cred că este cea mai bună veste din mandatul meu aici ca însărcinat cu afaceri al Kazahstanului. Din luna martie a anului trecut am început să lucrăm împreună cu Guvernul României pentru a găsi o soluţie pentru această problemă. Şi sunt destul de fericit azi că Guvernul României a aprobat, ratificat, draftul documentului care a fost aprobat de ambele părţi în luna februarie. 

- Cei un miliard de dolari din fondul de investiţii, acel fond va fi capitalizat cu această sumă din start?

- Există un număr de opţiuni. Trebuie să subliniez că este o situaţie în care ambele părţi câştigă. Este atât în interesul Rompetrol cât şi în interesul României.

- Unde vor fi făcute acele investiţii? Vor fi numai în energie?

-  Desigur că nu. Este un subiect de negociat, compania va urma recomandările şi planurile guvernului României. Totul trebuie negociat. 

- Există planuri pentru cumpărarea restului de acţiuni de la statul român?

- Nu depinde atât de companie cât de piaţă şi de intenţiile guvernului României. Vow controla o parte semnificativă, 18%. Este foarte mare. Depinde de guvern, să vândă, să atragă investiţii, să vândă obligaţiuni etc.

- Cum ne recomandaţi să facem?

- Cred că România e pe calea cea bună. Se află în Uniunea Europeană, aşa că nu văd nicio problemă pentru România să meargă mai departe pe această cale. Aşa că privatizarea, doar că în acelaşi timp să îi sprijine pe cei nevoiaşi, copiii, să crească exporturile, chiar în Kazahstan, în Asia Centrală. 

- Acestea sunt locurile de unde să pornim: privatizare, protecţie socială şi exporturi?

- Desigur, trebuie făcute rând pe rând. Aşa cum le facem şi noi în Kazahstan. Noi am preluat exemplul polonez, “Terapia de şoc” de la începutul anilor ’90. Noi folosim acelaşi lucru încă de la câştigarea independenţei. Da, au fost momente foarte grele, preţuri mari, şomaj în toată ţara, dar a trebuit să supravieţuim. Am înţeles că nu există altă opţiune.

- Energia este aşa de importantă în Kazahstan. Poate fi şi în România?

- Ştiţi că dacă te bazezi pe energie ca sursă principală pentru buget, îţi vei îngheţa economia. Aşa că economia trebuie dezvoltată bine în toate sferele. Luând banii din vânzarea de petrol, trebuie să investeşti în alte zone: industrie, agricultură, educaţie, sănătate. 

- Vor mai fi şi alte companii kazahe care să investească în România?

- Sper. 

- Aveţi câteva nume?

- Din păcate, nu. Suntem doar la început. 

Interviu cu Excelenţa Sa Talgat Kaliyev, însărcinatul cu afaceri al Ambasadei Republicii Kazahstan în România 

Economie

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite