Romgaz a obţinut un profit de 210 milioane de euro, la o cifră de afaceri de 881 de milioane de euro în 2013

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Romgaz a produs anul trecut 5,65 miliarde de metri cubi de gaze naturale
Romgaz a produs anul trecut 5,65 miliarde de metri cubi de gaze naturale

Cifra de afaceri a producătorului de gaze naturale Romgaz Mediaş (simbol SNG pe Bursă) a crescut cu 1,5% anul trecut, la 3,89 miliarde de lei (881,2 milioane euro), deşi cantităţile de gaze interne şi din import livrate s-au redus. În acelaşi timp, profitul a scăzut cu 16,8%, la 930,7 milioane de lei (210,6 milioane de euro).

Compania consemnase în anul 2012 o cifră de afaceri de 3,83 miliarde de lei şi un câştig de aproape 1,12 miliarde de lei.

Romgaz precizează, în raportul anual preliminat, transmis joi Bursei de Valori Bucureşti (BVB), că rezultatele financiare aferente anului trecut sunt neauditate şi întocmite conform standaredelor internaţionale de raportare financiară (IFRS).

Avantaje minore din scumpirea gazului

"Deşi preţul gazelor din producţia internă s-a majorat cu 15% faţă de preţul de livrare al anului anterior, cifra de afaceri a societăţii a crescut doar cu 1,5%, datorită diminuării cantităţilor de gaze interne şi din import livrate. Reducerea cantităţilor de gaze livrate din import se datorează atât scăderii cererii de consum pe piaţa de gaze naturale, cât şi prevederilor Ordinului ANRE nr.24/2013, conform căruia producătorii de gaze naturale nu mai au obligaţia să livreze gaze în amestec intern cu import", se arată în raport.

Producţia de gaz, aproape egală cu cea din 2012

Romgaz a produs anul trecut 5,65 miliarde de metri cubi de gaze naturale, în scădere cu 0,2% faţă de 2012, când cantitatea a fost de 5,663 miliarde metri cubi.

"Producţia de gaze naturale a fost stabilizată, producţia medie zilnică înregistrată fiind marginal mai mare decât cea din 2012, iar pentru perioada 2011-2013 declinul anual de producţie a fost zero, ca urmare a derulării proiectelor de reparaţii sonde şi foraj. Rata de înlocuire a rezervelor dovedite de gaze naturale a fost de 70%, în principal ca urmare a sondelor de explorare şi evaluare şi a studiilor de zăcământ realizate", se mai menţionează în raport.

Compania operează în România 3.255 de sonde de producţie a gazelor, care exploatează 148 de zăcăminte comerciale. Romgaz deţine şi 35 de sonde de explorare în 9 perimetre.

Investiţii mai mari cu 63,4%

Pentru a stopa declinul producţiei de gaze, Romgaz a crescut anul trecut investiţiile cu 63,4%, de la 519 milioane de lei în 2012 la 848,24 milioane de lei.

Din totalul investiţiilor de anul trecut, compania a alocat 420,1 milioane de lei pentru activităţile de explorare, forând 22 de sonde, cu o rată de succes de peste 70%. De asemenea, compania a identificat trei noi acumulări de gaze naturale.

Compania este cel mai mare operator de depozite subterane de înmagazinare a gazelor, având o cotă de peste 90% din această piaţă. Romgaz operează şase depozite de înmagazinare, în care poate stoca 2,76 miliarde metri cubi de gaze, aproape jumătate din producţia anuală a companiei.

Veniturile din activitatea de înmagazinare au crescut anul trecut cu 41,5%, ca urmare a aplicării unor noi tarife de către Autoritatea Naţională de Reglementare în Energie.

Romgaz are datorii totale de 1,25 miliarde de lei, în creştere cu 18,3% faţă de valoarea de 1,06 miliarde de lei din 2012, se mai arată în raport.

Compania este controlată de stat, prin Departamentul pentru Energie.


Iernut: peste 50 de milioane de euro din vânzarea de electricitate

Termocentrala Iernut din judeţul Mureş, preluată de Romgaz de la ELCEN, a produs anul trecut aproape 1 TWh (1 TerraWat-oră = 1.000.000 de MegaWati-oră) de electricitate, generând companiei din Mediaş venituri de 237,4 milioane de lei (53,7 milioane de euro).

Centrala Iernut are o capacitate instalată de 800 MW, iar anul trecut a produs 932,7 GWh de energie şi a livrat în sistem 865,4 GWh, acoperind 1,3% din producţia la nivel naţional, se arată în raportul anual preliminat transmis, joi, Bursei de Valori Bucureşti, de către Romgaz.

Romgaz a preluat centrala Iernut în luna februarie a anului 2013 de la altă companie de stat, Electrocentrale Bucureşti, în contul unor datorii neonorate de 653 milioane de lei aferente gazului cumpărat dar neplătit de la compania din Mediaş.

Mai puteţi citi:

Azomureş: creşterea continuă a preţului la gazelor ar putea afecta investiţii de 200 de milioane de euro

Producătorul de îngrăşăminte Azomureş a pregătit investiţii pentru modernizare de 200 milioane euro în următorii doi ani, dar este posibil să nu le poată susţine din cauza preţului în creştere al gazului, care îi micşorează profitul.

Havrileţ, ANRE: Preţul gazelor de producţie internă se va dubla pentru industrie

Consumatorii industriali vor plăti de două ori mai mult pentru gazele naturale de producţie internă, respectiv 380 de dolari pe mia de metri cubi, în acest moment preţul fiind la jumătate.

Cealaltă faţă a liberalizării preţurilor la energie şi gaze: profitul E.ON a crescut „semnificativ“ în România, deşi vânzările au scăzut

Profitul E.ON în România a crescut „semnificativ“ în primele nouă luni ale anului, deşi volumul vânzărilor a fost mai redus, evoluţie datorată şi procesului de liberalizare a preţurilor pe piaţa energiei şi gazelor naturale, potrivit unui raport prezentat de către grupul german, citat de Mediafax.

Industria contestă liberalizarea pieţei gazelor: Germania şi Franţa nu fac publice preţurile din contractele cu Gazprom. Către ce liberalizăm?

România şi-a asumat liberalizarea pieţei gazelelor naturale, însă nu se cunoaşte care este nivelul către care trebuie făcute scumpirile, din moment ce Germania şi Franţa nu fac publice preţurile din contractele cu Gazprom, a declarat Cristian Pârvan, secretarul general al Asociaţiei Oamenilor de Afaceri din România (AOAR).


 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite