Investitorii din sectorul eolian, în stare de alertă din cauza taxei pe turbine şi cabluri

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Guvernul a amânat în vară o parte din certificatele verzi primite pentru generarea energiei regenerabile
Guvernul a amânat în vară o parte din certificatele verzi primite pentru generarea energiei regenerabile

Investitorii din sectorul energiei eoliene sunt „în alertă“ din cauza intenţiei Executivului de a impozita turbinele şi cablurile electrice, şi afirmă că nu au fost consultaţi în privinţa noilor taxe, potrivit unui comunicat remis de Asociaţia Română pentru Energie Eoliană (RWEA).

„În prezent, investitorii în energie eoliană sunt în stare de alertă şi sunt îngrijoraţi în urma declaraţiilor guvernamentale, potrivit cărora se pregăteşte o nouă impozitare pe turbine şi cabluri electrice subterane. Întrebarea legitimă care se pune este: Au făcut autorităţile române un studiu de impact asupra suportabilităţii financiare a tuturor acestor măsuri de către investitorii în capacităţile de energie eoliană?“, întreabă retoric Ionel David, preşedintele organizaţiei.

impozit pe construcţiile speciale. Este vorba de stâlpi, reţele de transport şi distribuţie a energiei, depozite, magazii, hidrocentrale sau sonde.

Sumele se vor duce la bugetul de stat.

El mai spune că nu se cunoaşte care va fi impactul cuantumului pe care care aceste măsuri fiscale le-ar aduce asupra veniturilor deja diminuate în urma aplicării prevederilor Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 57/2013. Prin aceasta s-au amânat de la tranzacţionare un număr de două certificate verzi pentru energia fotovoltaică şi câte unul pentru sectoarele eolian şi microhidro.

Iniţial, pentru un MWh de energie produsă cu ajutorul panourilor solare se acordau şase certificate, trei pentru aceeaşi cantitate din surse microhidro şi două pentru un MWh generat în sectorul eolian.

România are cea mai costisitoare schemă din Europa

Certificatele verzi se acordă la producerea şi livrarea în sistem a unei cantităţi de energie de un MWh. Acestea se tranzacţionează pe bursa de energie OPCOM. Furnizorii sunt obligaţi să le cumpere, proporţional cu anumite cote, stabilite de către Autoritatea Naţională de Reglementare în Energie (ANRE). Preţul este transferat apoi consumatorilor, atât populaţie cât şi industrie, care plătesc aceste certificate verzi.

Schema totală de sprijin este de 10 miliarde de euro, cea mai generoasă din Europa. State ca Spania sau Cehia au blocat deja schemele de sprijin, din cauza sumelor mari transferate, iar Germania analizează o opţiune asemănătoare.

Pe aceeaşi temă

Transelectrica: Unii investitori au început să renunţe la proiectele de energie regenerabilă

Unii dintre investitorii în energiile regenerabile au început să renunţe la proiecte după modificarea legislaţiei privind certificatele verzi, însă timpul scurs e prea scurt pentru a face o analiză, a declarat Ştefan Bucătaru, directorul general al Transelectrica, într-o conferinţă de presă.

Niţă vrea să reducă numărul certificatelor verzi mai devreme de 2014. Asociaţia producătorilor eolieni spune că măsura încalcă acordul cu UE

Guvernul va reduce mai devreme de 1 ianuarie 2014 numărul certificatelor verzi acordate pentru producerea de energie în centrale eoliene, fotovoltaice şi în microhidrocentrale, potrivit unui proiect de hotărâre de Guvern iniţiat de Departamentul pentru Energie.

CEZ vrea garanţii de la statul român că îşi va recupera în 2018 venituri amânate de 1,8 miliarde de lei din certificatele verzi

Grupul CEZ solicită statului român acordarea prin lege a unor garanţii pentru veniturile neîncasate în perioada 1 iulie 2013 - 31 decembrie 2017, a declarat Jan Verskna, directorul CEZ România.

Alro: România ar trebui să blocheze acordarea certificate verzi după ce se atinge ţinta de 24%, asumată la UE

Ţara noastră ar trebui să nu mai acorde certificate verzi după ce se atinge ţinta de 24% din consum, iar preţul acestora ar trebui să fie liber, afirmă Marian Năstase, preşedintele consiliului de administraţie al Alro.

Investitorii din sectorul eolian ameninţă statul cu procese, după ordonanţa de amânare a certificatelor verzi

Asociaţia Română pentru Energie Eoliană (RWEA) avertizează că decizia Executivului de a amâna, printr-o ordonanţă de urgenţă, acordarea unor certificate verzi pentru energia regenerabilă ar putea avea efecte grave atât în sectorul energetic, cât şi în cel bancar.

Guvernul le stinge lumina „băieţilor verzi“: a fost aprobată amânarea plăţii unui număr de certificate pentru energia regenerabilă

Executivul a aprobat ieri amânarea, de la 1 iulie 2013, a unei părţi din certificatele verzi acordate producătorilor de energie regenerabilă, după ce marii consumatori industriali s-au plâns constant de lipsa de competitivitate a preţului la energie, iar populaţia a început să resimtă influenţa tot mai mare a acestora în factură.

Economie



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite