Azamat Zhangulov, vicepreşedinte KMG International: Vrem să transformăm România într-un hub energetic şi să diversificăm sursele de petrol

0
Publicat:
Ultima actualizare:

KMG International, fostul Rompetrol Group, vrea să transforme România într-un hub energetic şi să genereze fluxuri de capital în întreaga regiune şi Europa, a declarat Azamat Zhangulov, vicepreşedinte senior în cadrul societăţii, într-un interviu acordat site-ului EuReporter.co.

Zhangulov a mai afirmat că activitatea grupului ilustrează puntea dintre Asia şi Europa, compania bazându-se pe furnizarea de petrol din Kazahstan, în timp ce activităţile de distribuţie şi exporturile de carburanţi realizându-se în Europa. 

„Afacerea noastră, KMGI şi Rompetrol, este deţinută de către guvernul kazah şi am operat în România şi regiunea Mării Negre de aproape zece ani. Suntem profitabili şi acontăm 3% din Produsul Intern Brut al României. Mai bine de 30% din petrolul folosit în România provine datorită legăturilor dintre ţările cele două ţări. Aş face câteva observaţii în privinţa faptului că modelul nostru de afaceri arată relaţia dintre Asia şi Europa. În primul rând, am cheltuit multe miliarde de dolari pentru a pune rafinăriile şi facilităţile noastre de producţie în cele mai bune condiţii. A doua: avem mai mult de 6.000 de agajaţi şi plătim salarii bune, aşa că investim în comunităţile şi regiunile unde ne desfăşurăm afacerile. Vrem să facem tot posibilul ca să ajutăm România să crească. În al treilea rând, România este casa noastră, şi, ca rezultat, gândirea noastră a fost să ajutăm ţara să devină un hub pentru producţia noastră energetică şi să generăm noi fluxuri de capital de-a lungul întregii regiuni şi în Europa. Aici vorbim despre distribuţie şi exporturi. Astfel că în centrul parteneriatului româno-kazah se află angajamentul nostru de a face afaceri împreună“, a spus Zhangulov în interviul respectiv.

El a mai spus că desemnarea Societăţii de Administrare a Participaţiilor în Energie (SAPE) drept compania de stat care va înfiinţa fondul de investiţii în energie convenit cu KMG International în 2013 prin Memorandumul Rompetrol este un „pas pozitiv şi necesar“ în implementarea înţelegerii.

„Vestea este de asemenea pozitivă şi pentru România. Priorităţile principale ale acestui fond de investiţii sunt să întărească activităţile şi operaţiunile KMGI şi crearea de noi locuri de muncă cu impact direct în economia României. Vedem şi diversificarea surselor de petrol pentru România şi Uniunea Europeană drept o prioritate, aşa cum a fost prezentată în raportul din iulie 2016 al Cambridge Econometrics“, a mai spus reprezentantul grupului kazah.

El a mai afirmat că una dintre provocări o reprezintă faptul că operaţiunile din România se află sub sechestru, dar şi că aşteaptă demararea procedurii pentru privatizarea a 26,67% din acţiunile rafinăriei Petromidia, deţinute de către stat.

„Ca să fum clar, aceştia sunt 200 de milioane de dolari care aşteaptă să fie transferaţi către Trezorerie în România. Este în mod clar în interesul bugetului de stat al României ca (memorandumul) să fie implementat“, a punctat Zhangulov.

El a mai transmis că grupul KMG International doreşte un „mediu stabil“ pentru investiţiile din România.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite