Ideo Ideis #17: Cineaştii români ai momentului vin la Alexandria pentru a-şi întâlni publicul la Cinemateca târzie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto Stefan Adrian
Foto Stefan Adrian

Au cucerit juriile marilor festivaluri şi au dat tonul dezbaterilor în sălile de cinema, iar între 15 şi 21 august vor ajunge la Alexandria, însoţite de creatorii lor. Filmele din selecţia Cinemateca târzie invită comunitatea să (re)trăiască experienţa proiecţiilor în aer liber, la Ideo Ideis #17.

În fiecare seară, începând cu ora 22:00, spectatorii vor urmări, cu acces gratuit, filme româneşti care s-au impus în ultimul an în competiţiile internaţionale, urmate de  discuţii cu actorii şi regizorii invitaţi special la proiecţiile din Parcul Vedea. 

Programul evenimentelor este disponibil online: ideoideis.ro/festivalul-program17

Metronom, filmul care va deschide programul Cinematecii Târzii, urmăreşte povestea de iubire trăită de doi adolescenţi din România, la începutul anilor ‘70. Anul acesta, pelicula i-a adus cineastului Alexandru Belc Premiul pentru regie în secţiunea Un Certain Regard de la Cannes. Actorii Mara Bugarin şi Şerban Lazarovici, protagoniştii filmului, vor intra în dialog cu publicul după proiecţia programată luni, pe 15 august, la ora 22:00.

Marţi seară, publicul o va întâlni pe actriţa Ioana Bugarin, invitată la proiecţia filmului Miracol, un policier psihologic în regia lui Bogdan George Apetri. Considerată de prestigioasa publicaţie Variety „unul dintre cele mai bune filme de la Festivalul de Film de la Veneţia.”, pelicula urmăreşte povestea plină de suspans a unei tinere măicuţe  care cade pradă unui incident nefast.

O invitaţie în lumea poveştilor, Copacul dorinţelor: Amintiri din copilărie (r. Andrei Huţuleac) este propunerea Ideo Ideis pentru seara de miercuri, 17 august. Primul film fantastic de familie produs în România în ultimii 30 de ani şi, în acelaşi timp, primul film caritabil din România, le va oferi spectatorilor ocazia s-o cunoască pe Mara, o fată de 12 ani care suferă de o boală incurabilă. Printr-un portal magic, ea reuşeşte să pătrundă în poveştile lui Ion Creangă, unde-l va cunoaşte pe Nică, în compania căruia îşi va recăpăta speranţa. Proiecţia va fi urmată de o discuţie cu Matei Dima (BRomania) şi Mihai Mănescu, doi dintre autorii scenariului inspirat din fapte reale. 

România sălbatică, cel mai amplu proiect de documentar dedicat naturii din ţara noastră, se va vedea pe marele ecran în Alexandria joi, pe 18 august. La realizarea producţiei care surprinde imagini din locuri neatinse de om, Dan Dinu şi Cosmin Dumitrache au lucrat mai bine de zece ani, documentând fauna şi flora de-a lungul celor patru anotimpuri.

ideo ideis

,,Probabil că R.M.N. este cel mai politic şi mai polemic film pe care l-am făcut eu vreodată’’, declară regizorul Cristian Mungiu despre producţia care s-a bucurat anul acesta de o premieră mondială la Cannes. Povestea e inspirată de evenimentele din 2020, când localnicii din satul Ditrău i-au forţat să plece pe muncitorii din Sri Lanka veniţi să lucreze la o brutărie locală. După proiecţia de vineri, 19 august, actriţa Judith State va intra în dialog cu spectatorii, pornind de la întâmplările revoltătoare din film.

Imaculat (r. Monica Stan, George Chiper-Lillemark) a cucerit trei premii importante la Festivalul Internaţional de Film de la Veneţia şi a fost distins cu Premiul FIPRESCI la ediţia din acest an a Festivalului Internaţional de Film Transilvania. O poveste despre inocenţa pierdută, despre efectele nefaste ale relaţiilor toxice şi despre abuz, filmul va fi proiectat sâmbătă şi va fi urmat de o discuţie la care vor participa actorii Ana Dumitraşcu şi Cezar Grumăzescu.

Un moment inedit cu caracter cinematografic va avea loc duminică, în ultima seară de festival, când vor fi proiectate 10 poveşti filmate, aparţinând fiecărei trupe participante. În cadrul ediţiei de anul acesta, Ideo Ideis în parteneriat cu Liternet şi Ficţiuni reale - o iniţiativă creată de Florin Piersic Jr., a lansat provocarea (re)creează-ţi copilăria. Timp de 4 zile, membrii comunităţii Ficţiuni reale, alături de adolescenţii din trupele de teatru care participă la a 17-a ediţie Ideo Ideis, au răspuns provocării scriind poveşti scurte, de maxim 500 de caractere, prin care au încercat să (re)imagineze primii ani din viaţă. La final, 10 texte au fost selectate pentru a prinde viaţă pe ecran, fiecărei trupe fiindu-i încredinţată misiunea de a pune în imagini şi sunet interpretarea uneia dintre ele. Rezultatele finale vor putea fi văzute de spectatori la Ceremonia de închidere de duminică, 21 august, de la ora 20:30.

Programul complet al tuturor evenimentelor dedicate comunităţii din Alexandria la cea de-a 17-a ediţie Ideo Ideis este disponibil online: ideoideis.ro/festivalul-program17.  

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite