Aceeaşi piesă, alţi actori!

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ian Richardson şi Clive Owen
Ian Richardson şi Clive Owen

Ian Richardson şi Clive Owen au jucat rolul lui Romeo, din “Romeo şi Julieta”, de William Shakespeare

De ieri: Ian Richardson

Încă din momentul în care Peter Hall îl angaja în 1960 la Royal Shakespeare Company, Ian Richardson avea deja eticheta pusă: actor shakespearean, interpret cu alură impresionantă, cu voce puternică şi melodioasă, destinat să joace doar roluri de prinţ şi rege. Cu excepţia rolului lui Jean-Paul Marat din "Marat/Sade", celebrul spectacol al lui Peter Brook din 1964, Richar-dson a jucat în foarte puţine spectacole bazate pe texte contemporane; s-a spus că ceea ce i-a blocat accesul spre teatrul contemporan au fost tocmai calităţile sale.

La vârsta de 40 de ani, după aproape patruzeci de roluri clasice, dornic să joace şi altceva în afară de Shakespeare, Richardson a hotărât să facă o schimbare. Şi-a încercat norocul în SUA, dar, spre surprinderea sa, a înţeles că toată experienţa lui de la Royal Shakespeare Company nu l-a ajutat mai deloc la castingurile de pe Broadway şi de la Hollywood. Odată întors în Anglia, a devenit unul dintre cei mai îndrăgiţi actori de televiziune.

De azi: Clive Owen

După ce, în 1987, a absolvit Royal Academy of Dramatic Art, Clive Owen a debutat la Old Vic, iar primul său mare rol pe scena londoneză a fost Romeo, într-un spectacol în care Julieta era interpretată de Sarah Jane Fenton. În timpul repetiţiilor, Owen s-a îndrăgostit de Sarah Fenton şi, la scurt timp după spectacol, cei doi aveau să se căsătorească. Unul dintre marile succese teatrale ale actorului a fost rolul din "Closer", în 1997 (în 2004 avea să joace din nou în adaptarea cinematografică a piesei lui Patrick Marber); a urmat, în acelaşi an, rolul lui Max din filmul "Bent", în care l-a avut partener pe Ian McKellen. "Teatrul foloseşte alt tip de energii.

E ca şi cum ai merge la sală, e ca o reînviorare. E foarte sănătos. Dar câţiva ani de teatru sunt suficienţi. Mie îmi place mult mai mult filmul. O experienţă negativă în teatru poate fi extrem de deprimantă. Şi e cu atât mai deprimant cu cât trebuie să faci asta seară de seară, chiar şi atunci când spectacolul e un eşec", spunea Clive Owen într-un interviu.

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite