Scriitorul Attila Bartis, în turneu în România

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În perioada 4-8 decembrie, Attila Bartis, unul dintre cei mai importanţi prozatori maghiari contemporani, va susţine mai multe lecturi publice în România, cu prilejul lansării romanului "Sfârşitul", apărut de curând în colecţia „Biblioteca Polirom”, în traducerea lui Marius Tabacu.

Ajuns la vîrsta de cincizeci şi doi de ani şi suspectat de o boală mortală, faimosul fotograf András Szabad se hotărăşte să-şi rememoreze viaţa, pentru a o înţelege mai bine el însuşi. Maturizat în Ungaria comunistă a lui János Kádár, cu o mamă pe care o adoră, dar care moare devreme, şi un tată fost deţinut politic, András se arată refractar la lumea din jur. Renunţă la şcoală, are o relaţie tensionată cu tatăl său, cu care locuieşte într-un apartament din Budapesta, şi îşi găseşte refugiul în arta fotografică. Face fotografii artistice, mai întîi pe cont propriu, iar apoi ca ucenic al unui fotograf bătrîn, care are un atelier pentru poze de legitimaţii.

Inevitabil, pasiunea lui ajunge să se împletească, chiar foarte strîns, cu viaţa erotică. Până şi viitoarea sa carieră internaţională îşi are originea – într-un mod subtil şi imprevizibil – în fotografia făcută într-o seară, pe furiş, unui cuplu ce face dragoste într-un parc public.

Relatând povestea vieţii lui András Szabad, Sfîrşitul oferă în acelaşi timp o panoramă a vieţii din perioada comunistă, adesea cenuşie şi sordidă, dar şi stranie, absurdă, disperată. Privirea fotografică a protagonistului, detaşată pînă la limita autismului, reuşeşte să emoţioneze şi să tulbure, iar construcţia impecabilă a naraţiunii dovedeşte încă o dată calităţile de mare prozator european ale lui Attila Bartis.

image

Attila Bartis s-a născut în 1968 la Tîrgu Mureş şi a emigrat în Ungaria împreună cu familia în anul 1984. Considerat astăzi unul dintre cei mai importanţi prozatori maghiari contemporani, a debutat în 1995 cu romanul A séta (Plimbarea, Polirom, 2008). În 1998 a publicat volumul de nuvele A kéklő pára (Aburul albăstrui), urmat în 2001 de romanul A nyugalom (Tihna, Polirom, 2017), care a inspirat drama Anyám, Kleopátra (2002; Mama mea, Cleopatra), şi de volumul de nuvele A Lázár apokrifek (2005; Apocrifele lui Lazăr). În 2015 îi apare romanul A vége (Sfîrşitul). De-a lungul carierei i-au fost decernate numeroase distincţii literare importante, printre care se numără Premiul Tibor Déry (1997), Premiul Sándor Márai (2002), Premiul Attila József (2005), Premiul Szép Ernő (2010), dar şi Ordinul de Merit Marea Cruce a Ungariei în grad de cavaler (2006), oferit de statul maghiar ca recompensă pentru promovarea literaturii maghiare peste hotare. De altfel, Bartis este unul dintre cei mai traduşi scriitori maghiari de azi. Romanul Plimbarea a apărut în 1999 în germană, în 2009 în franceză, în 2016 în spaniolă, iar Tihna a cunoscut mai multe traduceri (în germană, franceză, engleză, suedeză, slovenă, italiană, spaniolă, română etc.), fiind pînă în prezent cel mai popular roman al său. Prozatorul maghiar este cunoscut şi pentru pasiunea sa pentru arta fotografică, una dintre cele mai cunoscute expoziţii ale lui fiind Moştenirea Engelhard. În 2010 a publicat albumul fotografic A csöndet úgy (Liniştea aşa). În prezent Attila Bartis trăieşte în Budapesta.

Autorul va susţine lecturi publice din romanul „Sfârşitul“ la Timişoara, Cluj, Târgu Mureş, Bistriţa

Timişoara

Luni, 4 decembrie, ora 18.00, Librăria La Două Bufniţe din Timişoara

Fragmente în limba maghiară, în lectura autorului.

Verisunea în limba română: Radu Pavel Gheo

Lectura va fi urmată de un dialog cu cititorii, la care vor lua parte, alături de autor, Dana Crăciun şi Radu Pavel Gheo.

Cluj

Marţi, 5 decembrie, ora 18.00, Librăria Book Corner

Fragmente în limba maghiară, în lectura autorului.

Invitaţi, alături de autor: Ruxandra Cesereanu, Marius Tabacu

Târgu Mureş

Fragmente în limba maghiară, în lectura autorului.
Versiunea în limba română: actorul Nicu Mihoc
• Joi, 7 decembrie, ora 11.00, Biblioteca Facultăţii de Ştiinţe şi Litere, Universitatea „Petru Maior” din Tîrgu Mureş 

Invitat special: conf. univ. dr. Giordano Altarozzi, decanul Facultăţii de Ştiinţe şi Litere
• Joi, 7 decembrie, ora 16.00, Teatru 74 (Str. Avram Iancu nr. 2)
Amfitrionul evenimentelor. Dumitru-Mircea Buda

Bistriţa

Vineri, 8 decembrie, ora 18.00, Librăria Aletheia  Casa Cărţii „N. Steinhardt”

Fragmente în limba maghiară, în lectura autorului.

Dialog cu Dan Coman si Marin Mălaicu-Hondrari

Citiţi un interviu cu Attia Bartis:

INTERVIU Attila Bartis, scriitor maghiar: „În România m-am născut, aici am primit totul, din asta trăiesc şi azi“

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite