Capodoperă a lui Van Gogh, restaurată în faţa publicului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Restaurarea tabloului se va desfăşura  până la 31 iulie
Restaurarea tabloului se va desfăşura până la 31 iulie

Noul exponat de la Muzeul de Artă din Cincinatti este un istoric de artă care, în timp real, restaurează tabloul „Arbust cu două personaje“, al lui Vincent van Gogh. Per Knutas, restauratorul care se ocupă de recondiţionarea picturii, a insistat ca microscopul său să fie conectat la un monitor, astfel încât vizitatorii să poată observa evoluţia lucrării.

Una dintre cele mai preţuite opere ale Muzeului de Artă din Cincinatti, „Arbust cu două personaje" al lui Van Gogh, pare a fi într-o stare bună. Totuşi, Per Knutas, conservatorul-şef al instituţiei, nu este de aceeaşi părere. „Pentru mine, este foarte important să sporesc interesul pentru conservare. Oamenii doar se aşteaptă ca tablourile să arate extraordinar. Dar în spatele picturii are loc un întreg proces", declară Knutas pentru ziarul „The Cincinatti Enquirer".

Restaurarea tabloului din 1890 al lui Vincent van Gogh se va desfăşura până la 31 iulie, în fiecare săptămână, de marţi până vineri, de la ora 14.00 până la 17.00, iar în lunile de vară, în prima şi în ultima sâmbătă. Microscopul folosit de Per Knutas, acelaşi model utilizat în proceduri chirurgicale, este conectat la un televizor. Astfel, vizitatorii pot observa operaţiunea minuţioasă.

Redarea aspectului iniţial

Născut în Suedia, Per Knutas a urmat cursuri de artă şi conservare în Danemarca. Până acum doi ani, când a venit în Cincinatti, Ohio, a lucrat pentru Muzeul Guggenheim, în New York, şi pentru Muzeul de Artă din Cleveland.

„Arbust cu două personaje" se află în posesia muzeului din 1967. În 1975, conservatorii instituţiei au folosit, după cum se practica pe atunci, ceară şi răşină pentru a lipi o a doua pânză pe spatele originalului. Scopul căptuşelii era de a proteja tabloul de umiditate şi temperatură. Totuşi, odată cu anii, ceara a intrat în pânză şi s-a amestecat cu vopseaua. „Ascunde culorile pentru care Van Gogh era atât de faimos", declară Knutas.

Istoricul de artă intenţionează să înlăture ceara, astfel încât culorile să capete intensitatea de la început. Per Knutas foloseşte mai întâi o pensulă fină, îmbibată în solvent, iar apoi un beţigaş de bambus pentru a nu deteriora vopseaua. De asemenea, va elimina şi stratul protectiv de lac, aplicat tot de conservatorii din anii '70. Knutas susţine că, deşi lacul poate proteja un tablou, substanţa alterează profunzimea culorilor. În plus, istoricul a descoperit că Van Gogh nu îşi lăcuia picturile.

Creaţia lui van Gogh

„Arbust cu două personaje", realizat în 1890, este una dintre ultimele capodopere ale marelui impresionist, Vincent Van Gogh. Tabloul este opera preferată a vizitatorilor din muzeu. Conform unui sondaj din 2006, pictura lui van Gogh ocupă locul întâi, din colecţia de 60.000 de opere ale Muzeului de Artă din Cincinatti. Deşi s-a sinucis la vârsta de 37 de ani, artistul a realizat peste 2.000 de lucrări. Cunoscute pentru culorile aprinse folosite în tablourile sale şi pentru impactul emoţional produs de acestea, picturile lui Van Gogh sunt printre cele mai scumpe opere de artă.

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite