"Holocaustul Oprescu", discutat în Parlamentul European

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Protejarea patrimoniului național ar trebui să fie responsabilitatea Parlamentului European, au cerut astăzi mai multe voci ale asociațiilor care susțin păstrarea identității orașelor europene și condamnă demolarea masivă din centrele economice în curs de dezvoltare.

Reprezentanții asociațiilor de protejare a patrimoniului național s-au reunit miercuri (30 martie) la Bruxelles în fața publicului, politicienilor și a mai multor eurodeputați pentru a critica aspru fenomenul bucureștean de înlocuire a arhitecturii vechi cu cllădiri odioase în cadrul a ceea ce ei au numit "holocaustul Oprescu".

"Noile soluții de izolare duc la catastrofe, se degradează fațadele contemporane, care, la noi, sunt un fel de flagel național," a spus miercuri (30 martie) Doina Vella, vicepreședinte al asociației PrDoMo.

Aerul condiționat în afara ferestrelor, hoteluri art-deco în stare impecabilă demolate, bannerele, mastodonții care cresc în contexte nepotrivite, "autismul din arhitectura aceasta, toate sunt ceva flagrant în București", a mai spus Vella.

Patrimoniu european

Aceștia au cerut în timpul audierii publice organizate de europarlamentarul Monica Macovei introducerea unor legi supranaționale care să monitorizeze legislația și modul de aplicare al acesteia în statele membre.

"Protecția patrimoniului ar trebui să fie reglementată prin norme europene, prentru că avem o imagine și o istorie colectivă," a spus Pierre Housieaux, președinte al organizației Paris Historique, unul dintre salvatorii cartierului Le Marrais din Paris. "Legea dă, de multe ori, dreptate celor cu interese financiare de scurtă durată, și nu cetățenilor," susține Housieaux.

image

Nevoie de legi supranaționale

"Cred că membrii Parlamentului European ar putea ruga Comisia să inspecteze care este situația în statele membre când vine vorba de demolări. Trebuie să fim mai activi în interesul patrimoniului nostru pe toată suprafața UE," a spus europarlamentarul maghiar Kinga Gál, prezentă, de asemenea la dezbatere.

Citește și: Cum să distrugi o capitală europeană

Legi împotriva demolării unor clădiri protejate există. Aplicarea lor este , însă, greu de monitorizat. Eurodeputații români susțin că părțile interesate nu respectă ordinele de lege și se furișează noaptea în clădiri pentru a le distruge.

"Te amendează dacă te prinde că protestezi în fața clădirii," a spus Macovei."Avem probleme cu statul de drept și conflictele de interese," a mai spus aceasta.

Legile europene ar aduce o soluție situației nu numai în România, ci și în celelalte state membre, cum ar fi Ungaria.

"Problema e acută și în țara noastră. Această nepăsare și ignoranță față de patrimonial cultural și architectural provine și dintr-o mentalitate comunistă, a spus eurodeputatul UDMR László Tőkés, declarându-se "uimit de atentatele grave" la adresa patrimoniului din România și Ungaria. "Trebuie să ridicăm această problemă la nivel înalt," a mai spus Tőkés.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite