Comisarul UE pentru extindere compară tranziţiile democratice din Africa de Nord cu perioada post-revoluţiilor din '89
0Comisarul european pentru politica de extindere şi de vecinătate spune că evenimentele din Africa de Nord şi alte părţi ale lumii arabe sunt de proporţii istorice şi că întreaga regiune îşi modifică acum dinamica.
"Europa trebuie să facă faţă provocării de a sprijini tranziţia democratică în Africa de Nord, aşa cum a făcut după revoluţiile din Europa de Est în 1989," a spus Štefan Füle, comisarul european pentru extindere şi politica de vecinătate.
"Ce s-a întâmplat în ultimele săptămâni va avea un impact puternic nu numai asupra regiunii, ci şi asupra restului lumii, în special Europa," a mai spus Füle.
Ştire de ultimă oră: Premierul britanic David Cameron a ameninţat regimul Gaddafi cu o acţiune militară, inclusiv cu instituirea unei zone de interdicţie aeriană şi livrarea de arme inamicilor săi.
Gaddafi, rămas singur
În timp ce peste 2,000 de oameni au murit deja în revoltele din Libia şi alţi civili sunt împuşcaţi pe străzi în fiecare zi, Muammar Gaddafi, liderul libian de mai bine de 40 de ani, şi-a alienat până şi cel mai apropiat aliat european, Italia. Ministrul de externe italian Franco Frattini a declarat duminică, 27 februarie, pentru o staţie de televiune italienească, Tg24, că a venit timpul pentru Gaddafi să renunţe la putere. Prim ministrul italian Silvio Berlusconi spusese de asemenea că Gaddafi a pierdut controlul asupra Libiei.
Preşedintele francez Nicolas Sarcozy a declarat, de asemnea, vineri, 25 februarie, că "poziţia noastră este clară. Gaddafi trebuie să plece". "Violenţa sistematică împotriva poporului este de neaaceptat şi va trebui să treacă printr-o sită internaţională".
Răsturnarea foştilor preşedinţi Ben Ali - Tunisia şi Mubarak - Egipt prin proteste paşnice conduse în cea mai mare parte de tineri va intra în istorie ca "un simbol al renaşterii din lumea arabă", a mai spus ieri Füle.
"Vreme de mai multe generaţii, a existat un sentiment de neputinţă omniprezentă în aceste ţări, o presupusă şi, sincer, chiar ofensivă "excepţie arabă" de la democraţie, precum şi un sentiment profund de disperare al popoarelor acestora când vedeau că schimbări, libertate, modernitate sunt lucruri care se întâmplau peste tot pe planetă, mai puţin în acea regiune. Acest lucru s-a schimbat ireversibil," a spus Füle.
"Interes vital"
Comisarul pentru extindere consideră că, indiferent de teoriile efectului-domino, care ar stârni revolte şi în alte ţări din regiune care se află sub regimuri totalitare, liderii nord-africani trebuie să acorde o atenţie mult mai mare aspiraţiilor democratice şi bunăstării populaţiilor lor.
Europa are un "interes vital" într-o schimbare democratică, stabilă, prosperă şi paşnică Africa de Nord, care se află în imediata sa vecinătate, a spus Füle. Europa are, de asemenea, şi un interes financiar in zonă.
Libia este un exportator important de petrol pentru Europa. Economia libiană depinde în mare măsură pe industria de hidrocarburi, care, potrivit Fondului Monetar Internaţional (FMI), a reprezentat peste 95 la sută din veniturile din export în 2010. Potrivit Jurnalului de Petrol şi Gaze (OGJ), Libia deţine aproximativ 46.4 miliarde de barili din rezervele de petrol, cea mai mare cantitate din Africa, şi aproape la 55 de trilioane de metri cubi din rezervele de gaz natural. În 2010, producţia de petrol totală a fost de aproape 1,8 milioane de barili pe zi.
Valurile de imigranţi, discutate din nou astăzi
Comisarul european pentru afaceri interne Cecilia Malmström va participa astăzi la întâlnirea comisiei de libertăţi civile, justiţie şi afaceri interne (LIBE), unde se va discuta progresul realizat de agenţia de gestionare a frontierelor europene, Frontex şi strategia UE pentru a face faţă unui posibil alt flux de imigranţi din Africa de Nord în Europa.
Urmăreşte pe Adevărul Europa ce s-a discutat azi în comisia LIBE din Parlamentul European.
"Avem în faţă o provocare istorică şi cred cu tărie, la fel ca şi preşedintele Barroso şi şefa diplomaţiei Catherine Ashton, precum şi întregul colegiu de comisari europeni, că nu putem rămâne spectatori în faţa evenimentelor," a mai spus Füle.
Propunerile Comisiei vor trece în următoarele săptămâni prin Parlamentul European, care va trebui să adopte, cu amendamentele necesare, însă de comun acord, proiecte de legi care ar aduce schimbare în felul în care UE îşi gestionează ajutorul nu numai în situaţiile de criză, ci şi pentru prevenirea acestora.