VIDEO Caii sălbatici, un pericol pentru Deltă?
0Oamenii locului au păreri diferite despre situaţia cailor sălbatici. Reprezintă sau nu aceste animale o ameninţare? Deşi sunt unici în peisajul european, caii sălbatici din Delta Dunării ar putea ameninţa pădurile şi mlaştinile din regiune, spun specialiştii în conservarea mediului.
Aproximativ 4.000 de cai sălbatici care trăiesc în partea neamenajată a Deltei Dunării au pus stăpânire pe regiunea protejată. Potrivit „The Guardian", care citează un alt articol din „Le Monde", situaţia cailor sălbatici a stârnit controverse. „Dacă se stabilesc undeva, în următoarea zi locul arată ca un teren de fotbal după ce au avut loc două meciuri succesive în ploaie", spune Viorel Roşca, şeful administraţiei Parcului Naţional Munţii Măcinului.
„Distrug tot. Există specii de flori care dispar după ce le-a luat ani buni să prindă rădăcini. În curând, această pădure unică nu va mai fi mai mult de o amintire. Pentru a proteja Delta, ei trebuie să plece", adaugă acesta. Delta Dunării a intrat în 1991 în lista patrimoniului mondial UNESCO. Cu sute de lacuri şi iazuri, mii de canale, întinderi uriaşe de păduri şi paturi de stuf, Delta este un refugiu pentru mii de păsări migratoare.
Sunt foarte greu de prins
Romulus Ştiucă de la Institutul Naţional de Cercetare Delta Dunării spune că fenomenul trebuie oprit. Din cauza lipsei de fonduri, autorităţile nu au putut face însă nimic pentru a restricţiona caii într-o anumită zonă. Iar ei sunt greu de prins, pentru că trăiesc în mlaştini şi se feresc de oameni.
Povestea lor începe de la momentul căderii comunismului şi a fost agravată de colapsul economic. Neavând ce să le mai dea să mănânce, oamenii le-au dat drumul în pădure, iar ei s-au adaptat în sălbăticie. Au fost vânaţi într-o perioadă, pentru a fi vânduţi, dar în 2008 lucrurile s-au liniştit. Veterinarii au aflat că sufereau de un fel de anemie infecţioasă. Unii pescari din satul Letea nu par deloc îngrijoraţi de soarta cailor sălbatici. „Ar trebui sacrificaţi! Ne distrug pădurile!", spune un pescar bătrân. Copiii nu sunt însă de acord, echitaţia făcând încă parte din cultura locală.