De ce s-ar întoarce o cercetătoare de la NASA în România
0Cercetător în astrofizică la NASA, românca Aurora Simionescu a povestit într-un interviu pentru ziarul "Adevărul" că s-ar putea întoarce în țară dacă România ar participa la un proiect de anvergură, cum ar fi lansarea unui satelit.
Desemnată "Omul Anului" la Gala "Zece pentru România" în 2008, Aurora Simionescu este una dintre cele mai cunoscute personalităţi române din domeniul ştiinţei, la aproape 29 de ani.
Fostă olimpică la fizică, ea a studiat astrofizica la Universitatea din Bremen, urmând să-şi facă doctoratul la Institutul Max Plank din Germania şi, ulterior, să câştige o bursă de cercetare în cadrul programului de studii postdoctorale "Einstein Fellowship" de la Universitatea Stanford, sponsorizată de NASA.
Simionescu a ajuns în atenţia publicului la vârsta de 24 de ani, când, împreună cu echipa de cercetători de la Institutul Max Plank din Germania, a descoperit, pentru prima dată, emisia în raze X de la un filament cosmic.
Cercetătoarea în astrofizică de la NASA, Aurora Simionescu a vorbit, joi - 15 noiembrie, în cadrul evenimentului "Cool School", organizat de UPC România, în Bucureşti, în cinstea celor 20 de câştigători ai concursului School Tech, dedicat micilor inventatori.
Cercetătoare a povestit pentru ”Adevărul” că, în luna martie a anului viitor, se va muta din Statele Unite în Japonia, unde va face parte din echipa de cercetători care vor lansa un satelit cu raze X de ultimă generaţie.
De la Stanford în Japonia
"Bursa de cercetare la NASA era pentru trei ani, ori în septembrie 2012, ea s-a terminat. Am zis că alegerea cea mai naturală pentru mine ar fi să mă duc în Japonia pentru că acolo va fi centrul de coordonare al lansării acestui satelit", îşi explică Simionescu alegerea.
În momentul acesta, există trei sateliţi care fac observaţii asupra Cosmosului prin intermediul razelor X. Unul a fost lansat de Agenţia Spaţială Europeană (ESA), altul de NASA şi al treilea urmează să fie lansat de Agenţia Spaţială Japoneză în colaborare cu NASA. Simionescu s-a gândit să vină în Europa să facă cercetare în cadrul Agenţiei Spaţiale Europene, numai că pe domeniul său nu există proiecte în viitorul apropiat.
Cum este să lucrezi la NASA
"Munca la NASA e mult mai puţin interesantă decât ceea ce îşi imaginează lumea. De fapt, în viaţa de zi cu zi nu se întâmplă nimic deosebit, ne ducem la birou şi descărcăm datele de la un satelit sau altul şi facem programare, adică analizăm respectivele date. Mai cunosc alte două românce care lucrează în astrofizică, una dintre ele, din ce ştiam eu ultima dată, era la Universitatea din Virginia (Anca Constantin) şi cealaltă, Laura Bârzan, la Universitatea Leiden din Olanda", povesteşte cercetătoarea.
În ce condiţii ar veni în România
Agenţia Spaţială Română (ROSA), înfiinţată în 1991, operează în colaborare cu ESA, iar singurul mod prin care Aurora Simionescu ar putea lucra şi pentru agenția autohtonă ROSA ar fi într-un proiect internaţional la care să participe şi România.
"Dacă cineva îmi va cere ajutor spunându-mi 'Uite, avem nevoie de un om ca tine în România, să începem un program, să facem un proiect concret', desigur aş fi foarte bucuroasă să ajut, dar este foarte greu să iniţiez eu aşa, mai ales că lucrez în afară", a explicat Simionescu pentru ”Adevărul”.