Sistemul sanitar criticat de medici şi de pacienţi
0Lipsa medicamentelor compensate şi gratuite, dezinteresul faţă de pacienţi şi corupţia sunt, în momentul de faţă, cele mai importante probleme ale sistemului de sănătate din România.
Lipsa medicamentelor compensate şi gratuite, dezinteresul faţă de pacienţi şi corupţia sunt, în momentul de faţă, cele mai importante probleme ale sistemului de sănătate din România.
Concluziile sunt desprinse dintr-un studiu recent asupra percepţiei pacienţilor şi medicilor implicaţi în sistemul de sănătate din România. Cercetarea a fost realizată de către compania Totem Communication, la cererea Agenţiei pentru Strategii Guvernamentale.
Dacă ar avea posibilitatea să schimbe ceva în sistem, bolnavii le-ar cere medicilor să fie mai înţelegători, ar îmbunătăţi meniul şi condiţiile de cazare din spitale şi ar reglementa plăţile informale (şpaga) din sistem.
Fenomenul corupţiei în rândul personalului medical, înţeles prin oferirea de bani, de cadouri sau alt gen de servicii, ar putea fi diminuat dacă ar exista sancţiuni, moralitate, dar şi salarii mai mari. Nemulţumiri legate de sistem există şi în rândul medicilor.
De exemplu, rezidenţii susţin că sistemul sanitar românesc merge într-o direcţie greşită. Ei reclamă salariile mici, birocraţia, dar şi corupţia care îi împiedică să avanseze.
La nivelul medicilor de familie, cele mai acute probleme sunt numărul mare de pacienţi, lipsa aparaturii moderne şi birocraţia.
Studiul mai arată că în ultimele trei luni, peste 65% din medicii rezidenţi, 30% din medicii de familie şi 28,8% din farmacişti s-au gândit să-şi caute un loc de muncă în străinătate.
Studiul a cuprins un eşantion de 1.214 persoane din mediul urban şi rural, reprezentativ pentru populaţia adultă din România.