Pe două scânduri, spre sala de naşteri
0Gravidele se tem să nască la Maternitatea din Severin din cauza condiţiilor precare din saloane şi a aparaturii vechi.Peste 2.000 de copii vin pe lume anual în Maternitatea din Drobeta-Turnu Severin. Mamele sunt expuse riscurilor încă de la intrarea în clădire.
Dotarea cu aparatură şi instrumentar este deficitară, iar aparatele de sterilizare ar fi trebuit casate în urmă cu 20 de ani.
„Aparatura din sălile de operaţie din maternitate este corespunzătoare anilor ‘60. Se lucrează dificil, pentru că mesele chirurgicale nu au niciun fel de posibilităţi de manevrare a bolnavului. De multe ori trebuie să operăm aplecaţi”, a spus dr. Damaschin Barbul, şeful Secţiei de Obstetrică- Ginecologie din cadrul Maternităţii.
Majoritatea pacientelor spun că le este teamă să nască în această clădire. Secţia de Gravide a fost renovată anul trecut, însă din cauza infiltraţiilor pereţii au început deja să se decojească.
„Pică pereţii pe noi. E de toată jena”, a spus o tânără care perferă să-şi păstreze anonimatul. „Sper să fiu în siguranţă. Am venit aici pentru că nu am avut de ales”, a adaugat colega ei de salon, aflată de numai o zi în spital.
„Starea de degradare este vizibilă“
Potrivit preşedintelui Consiliului Judeţean, Marius Bălu, pentru maternitate nu au existat niciodată un proiect de reabilitare şi fonduri.
„Pentru ridicarea noului bloc materno-infantil, Consiliul Judeţean a alocat până acum 3,2 milioane de lei, restul până la circa 15 milioane urmând a fi obţinut prin alocări guvernamentale sau credite din bănci. Sper să terminăm noua clădire până la sfârşitul anului viitor”, a declarat Marius Bălu.
Bucăţi mari de tencuială s-au desprins din faţada clădirii
Într-o vizită efectuată săptămâna aceasta la maternitate, prefectul Ion Mâţu a constatat condiţiile precare în care sunt tratate femeile. „Starea de degradare a imobilului este vizibilă. A existat un dezinteres total din partea autorităţilor locale. Îmi amintesc că în 2005 au fost alocate maternităţii 600.000 de lei. Consiliul Judeţean nu a fost în stare să îi cheltuiască şi fondurile au fost pierdute”, a declarat prefectul Ion Mîţu.
Fără autorizaţie de funcţionare
Clădirea în care funcţionează maternitatea a fost construită în 1937, ca hotel. Ea a fost expertizată de secţia generală de siguranţă în construcţii şi, în 1995, i-a fost retrasă autorizaţia de funcţionare.