UNPR începe să zgâlţâie scaunul lui Boc
0Preşedintele Traian Băsescu că nu a reuşit, ieri, să-i convingă pe parlamentarii independenţi să sprijine actualul Guvern fără condiţii, deşi UNPR are semnat cu PDL un protocol de susţinere parlamentară şi guvernamentală reciprocă.
După întâlnirea avută ieri cu şeful statului, purtătorul de cuvânt al UNPR, deputatul Valeriu Steriu, a declarat că formaţiunea din care face parte ia în calcul şi susţinerea eventualei moţiuni de cenzură în cazul în care propunerea de menţinere a pensiei minim garantate la valoarea de 350 lei nu va fi acceptată de Guvern.
După cum a menţionat Steriu, preşedintele UNPR Marian Sârbu a insistat în cadrul întâlnirii cu Băsescu asupra acestei propuneri, iar “răspunsul primit a fost pozitiv”. Sârbu a solicitat menţinerea actualului cuantum al pensiei minim garantat şi al indemnizaţiei de creştere a copilului la scurt timp după ce preşedintele Băsescu a anunţat măsurile de austeritate.
El a reluat propunerea ieri, înainte de întrevederea cu Băsescu, spunând că sprijinul oferit Guvernului este condiţionat de menţinerea pensiei minime la 350 lei şi a indemnizaţiei de creştere a copilului de până la doi ani. Marian Sârbu a enumerat ca "elemente neacceptabile" propuse de Guvern în planul de reducere a cheltuielilor bugetare diminuarea pensiei sociale sub 350 lei, reducerea cu 25% a indemnizaţiei de creştere a copilului, reducerea indemnizaţiei pentru persoanele cu handicap, lipsa garanţiei că reducerile salariale vor avea caracter temporar.
Primele fisuri în UNPR
Liderul executiv al UNPR, generalul Gabriel Oprea, a avut însă un cu totul alt discurs decît colegul său de partid, Marian Sârbu. “Îl susţinem total pe preşedintele Băsescu”, a declarat acesta pentru Adevărul în urmă cu doar o zi. Generalul a exclus posibilitatea ca UNPR să voteze favorabil moţiunii, deoarece formaţiunea este “partener la guvernare”.
“Ţara are nevoie acum de stabilitate, nu de anarhie, aşa cum se întâmplă înm alte ţări europene”, a argumentat Oprea. După declaraţia de ieri a lui Valeriu Steriu, el şi-a reafirmat poziţia, adâugând că obişnuieşte să fie “consecvent”. Contradicţiile dintre declaraţiile făcute de liderii UNPR lasă impresia că măsurile de austeritate anunţate de Traian Băsescu şi votul la moţiunea de cenzură au scindat formaţiunea în două tabere: cea a lui Marian Sârbu şi cea a lui Gabriel Oprea.
Sârbu are susţinerea mai multor parlamentari independenţi, care nu sunt de acord să voteze necondiţionat împotriva moţiunii. “Noi suntem un partid abia înfiinţat, de centru stânga. Trebuie să arătăm electoratului nostru, pensionarilor, mamelor, celor mai puţin înstăriţi, că ne pasă de ei, că ne batem pentru ei. Ţinem la propunerile noastre şi vrem să avem şi o bază de negociere, la o adică”, au explicat surse din partid. Oprea are, la rîndul său, propriii susţinători, printre care liderul de onoare al UNPR, Cristian Diaconescu.
Acesta pledează tot pentru varianta votului “în alb” împotriva moţiunii, spunând însă că UNPR va pune Guvernului condiţii legate de adoptarea unor măsuri de eficientizare a activităţii. “Guvernul va trebui să ne convingă că este capabil să reducă deficitul bugetar”, a spus Diaconescu.