Mircea Geoana spune ca PSD nu are bube
0A veti vreo remuscare ca l-ati indepartat pe Ion Iliescu de la conducerea PSD? - Am un sentiment omenesc de preocupare fata de cineva care a fost atat de important in viata unui partid. Asa cum
A veti vreo remuscare ca l-ati
indepartat pe Ion Iliescu de la conducerea PSD?
- Am un sentiment omenesc de preocupare fata de cineva care a fost atat de important in viata unui partid. Asa cum am spus si in discursul meu de la Congres, noi toti stim bine, s-a dus o lupta intre partea rationala, care ne spunea ca este nevoie de un mesaj de innoire si de schimbare, si partea poate emotionala, partea de inima, care ne leaga atat de mult de ceea ce a fost si ceea ce a reprezentat si reprezinta Ion Iliescu in PSD. Sunt convins ca din acest Congres nu sunt invinsi si invingatori, ci un cuplu castigator. PSD isi continua traseul de modernizare si de innoire.
- Ati luat in calcul ca inlaturarea lui Ion Iliescu, si mai ales modul in care a avut loc, ar putea indeparta electoratul acestuia, deloc de neglijat? V-ati gandit ca acesta s-ar putea indrepta spre PD, care are si el un lider cel putin la fel de carismatic?
- Nu cred ca e vorba de indepartarea cuiva, ci pur si simplu o discutie cu privire la presedintia partidului. Ion Iliescu este parte a PSD si va ramane, indiferent de pozitia pe care o ocupa, o imagine si un mesaj pentru PSD si pentru publicul nostru. Cu privire la PD, el a pierdut de mult mesajul pentru zona de stanga, a optat in mod dramatic pentru zona de dreapta. Are mesaj de dreapta, guverneaza alaturi de liberali, promoveaza politici ultraliberale si, in pofida accentelor populiste pe care Traian Basescu incearca sa le dea, sunt convins ca PSD-ul va ramane, pentru intreg spectrul de stanga romanesc, principalul purtator de mesaj.
- Cum va simtiti ca sef al lui Adrian Nastase?
- Simt o imensa responsabilitate. Stiu ca nu este o munca usoara. Stiu ca, dupa partea mai spectaculoasa a Congresului, urmeaza o perioada de mare incercare. Pentru asta sunt foarte bucuros ca am in jurul meu o echipa redutabila de profesionisti si prieteni. Eu am facut de multe ori comparatia cu o echipa de ciclisti profesionisti, in care tricoul galben nu e purtat la nesfarsit de un singur alergator. In acest moment e nevoie de un lider al partidului care sa aiba picioarele si plamanii proaspeti, pentru a putea conduce ghidonul. Ceea ce nu inseamna ca ceilalti nu fac parte din echipa si nu isi au competenta si rolul lor. Nu e vorba de sefie, e vorba de colegialitate, in care avem rolurile foarte clar delimitate.
- Cum ati reusit sa obtineti sprijinul lui Miron Mitrea, cunoscut ca un apropiat al lui Ion Iliescu?
- Aici nu e vorba de Miron Mitrea sau de alti lideri, ci e vorba de sentimentul general din partid. Poate ca in ultimele saptamani si poate chiar in ultimele zile inainte de Congres, lideri importanti din partid au simtit acelasi lucru, au simtit ceea ce se intampla si la nivelul bazei noastre. Cine crede ca asa-numitele si mult prezentatele aranjamente de culise influenteaza votul oamenilor la Congres se insala amarnic si as vrea foarte mult ca si alte partide sa poata ajunge la nivelul democratiei la care a ajuns PSD. Ar fi bine pentru democratia romaneasca.
- Ce "bube" are PSD-ul in acest moment?
- Avem, practic, un set de vulnerabilitati si un set de puncte forte, probabil ca oricare partid politic. Nu avem bube. Avem inca o problema cu imaginea sau cu eticheta care s-a lipit in ultimii cativa ani de zile in zona de coruptie si de moralitate, si aici trebuie sa fim extrem de energici. Pe de alta parte, in opozitie, partidul se curata, avem mai putine interese economice, care se deplaseaza catre actuala putere in mod natural. In al doilea rand, noi poate ca ne-am concentrat prea mult pe un mesaj oarecum tehnocratic, trebuie sa revenim in forta cu un proiect politic major pentru Romania, cu un program alternativ de guvernare.
- Cine e presedintele organizatiei judetene Arad?
- Este Dimitrie Musca. Acolo a fost o organizatie intr-adevar foarte agitata. Au fost si controverse, si plecari. Domnul Musca a fost ales cu o majoritate foarte, foarte larga la Conferinta judeteana. E un om serios si sunt convins ca vom putea avea si la Arad o organizatie pe care sa ne putem baza.
- Ce structura veti avea pe langa dumneavoastra, ca presedinte al PSD?
- Avem o zona politica ce e compusa din presedinte, secretar general si din vicepresedintii nostri, evident si presedintele nostru executiv, care este zona de conducere politica, impreuna cu liderii de organizatii judetene si cu cei care sunt reprezentati in structurile noastre de conducere. Si avem in cadrul partidului aceasta idee noua, care e practicata in foarte multe tari europene, a unui guvern din umbra, in care in departamentele partidului - coordonate, in principal, de presedintele executiv, dar bineinteles sub comanda politica a presedintelui si a celorlalti vicepresedinti - se pregatesc programe de guvernare alternative, se vine cu reactii rapide la actiunea guvernamentala. Vrem sa cream o pepiniera de resurse umane, vrem sa pregatim o echipa care sa poata duce la bun sfarsit o eventuala viitoare guvernare a noastra.
- In cazul alegerilor anticipate, ce scor va obtine PSD, ce scor vreti dumneavoastra, ca presedinte, sa obtina?
- Daca ar fi dupa preferintele mele, as vrea sa facem 51 la suta, ca sa scapam de experienta foarte neplacuta pe care am avut-o cu Traian Basescu la formarea guvernului, care, practic, nu a ezitat sa recurga la santaj politic pentru a schimba rezultatul votului. PSD este condamnat sa isi propuna un scor foarte mare, putem sa ni-l propunem, dar eu sunt convins ca daca vom veni nu numai cu aceste schimbari la varf, daca vom convinge publicul romanesc ca am inteles ceva din lectiile aspre ale alegerilor care au trecut, daca vom putea sa convingem electoratul ca avem un proiect real de modernizare si transformare a Romaniei intr-o viziune social-democrata, daca vom demonstra romanilor ca PSD data viitoare cand va intra la guvernare va evita excesele si acuzatiile de coruptie, vom putea sa urcam in sondaje, vom putea sa formam viitorul guvern. Evident, jocul politic intotdeauna conduce si la un joc de aliante, si la un joc de sprijin parlamentar pentru a putea forma o majoritate. Dar sa nu uitam ca dupa Congresul PSD scena politica s-a reechilibrat.