În Franţa, Sarkozy face campanie fostului său partid

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Formaţiunile franceze sunt obligate de lege să depună liste de candidaţi paritare, în care numărul bărbaţilor să fie egal cu cel al femeilor.„Adevărul“ vă prezintă situaţia privind alegerile pentru Legislativul de la Bruxelles din celelalte 26 de state chemate să voteze, ca şi România, în perioada 4-7 iunie.

Întrucât legislaţia franceză nu acceptă posibilitatea organizării de noi alegeri pentru ocuparea fotoliilor vacantate înainte de termen, listele electorale din fiecare dintre cele opt circumscripţii trebuie să conţină un număr dublu de candidaţi faţă de numărul de europarlamentari care urmează să fie aleşi.

Un act normativ adoptat în anul 2000, obligă partidele din Franţa să ofere şanse egale femeilor şi bărbaţilor, de a fi aleşi în orice funcţie publică.

La scrutinul pentru Parlamentul European nu se pot înscrie o serie de demnitari francezi, printre care magistraţii sau judecătorii curţilor comerciale, membrii Consiliilor Economic şi Constituţional şi consilierii regionali şi locali din comunităţile de peste 3500 de membri.

1.150.000 de euro, bani de campanie

Formaţiunile care au obţinut cel puţin trei la sută din voturi vor primi înapoi de la stat banii cheltuiţi pentru publicitatea electorală şi jumătate din restul cheltuielilor legate de campanie.

Suma maximă ce poate fi cheltuită de un partid este de 1.150.000 de euro pentru fiecare listă.  În cursa pentru cele 72 de locuri rezervate Franţei în Legislativul comunitar s-au înscris 14 formaţiuni, favoriţi fiind reprezentanţii Uniunii pentru Mişcare Populară (UMP), actualul partid de guvernământ.

Preşedintele republicii, Nicolas Sarkozy, fost şef al UMP, s-a implicat în campania electorală a formaţiunii pe care a condus-o, apărând pe materialele publicitare ale acesteia. Sloganul sub care candidează reprezentanţii Uniunii este „Când Europa vrea, Europa poate”.

Presa internaţională comentează însă că principalele formaţiuni din Hexagon (guvernanţii de la UMP şi opoziţia socialisă) au întârziat intrarea în campania pentru euroalegeri preocupaţi fiind de efectele crizei mondiale asupra economiei naţionale.

Vot în două etape

Locuitorii din teritoriile franceze de pe alte continente vor vota în alegerile europarlamentare la 6 iunie. Perioada campaniei electorale este limitată la 13 zile.

image
Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite