Formule posibile pentru viitoarea guvernare
0Peste doua saptamani, se va sti deja care dintre partidele angajate in cursa electorala vor forma viitorul guvern. Niciodata lupta nu a fost atat de stransa, incat nimeni nu se incumeta sa indice un
Peste doua saptamani, se va sti deja care dintre partidele angajate in cursa electorala vor forma viitorul guvern. Niciodata lupta nu a fost atat de stransa, incat nimeni nu se incumeta sa indice un castigator al alegerilor din 28 noiembrie. Urmatorul cabinet depinde inca de foarte multe necunoscute, asa ca nici macar nu poate fi configurat politic, cu atat mai putin nominal. Cu toate acestea in ambele tabere, Uniunea PSD+PUR sI Alianta PNL-PD, se schiteaza posibile colaborari postelectorale, mergandu-se, ca la loterie, pe variante combinate. Se prefigureaza un Parlament cu un raport de forte foarte echilibrat, deci cu majoritati greu de realizat. Singurul caz in care ar putea aparea schimbari, ar fi acela in care partidele extraparlamentare ar reusi performanta sa treaca pragul de cinci la suta. Deocamdata, toate calculele sunt pe hartie si, spre deosebire de alti ani, nimeni nu s-a incumetat sa porneasca negocieri inainte de a vedea rezultatul alegerilor. Constitutia spune ca presedintele desemneaza premierul, dupa ce se consulta cu partidul care are majoritatea parlamentara, ori dupa consultarea tuturor partidelor din Parlament daca nimeni nu are majoritate.
Daca Uniunea PSD + PUR ar iesi pe primul loc
PSD si-a lasat toate portitele deschise pentru eventuale colaborari parlamentare. Nici o formatiune nu este exclusa din combinatiile postelectorale. Acest lucru s-a vazut din suita declaratiilor facute de doi lideri ai partidului, implicati, de regula, in negocierile cu partidele. Octav Cozmanca si Miron Mitrea au spus ca PRM ramane in calcul, drept un posibil partener in Parlament, pentru sustinerea guvernamentala. Totodata, Mitrea nu a omis nici varianta ruperii unei formatiuni din Alianta D.A. pentru a o face partasa la guvernare. Toate aceste ipoteze sunt variante de lucru, in asteptarea rezultatelor pe care partenerul de acum traditional al PSD, UDMR, le va obtine la parlamentare. La un moment dat, se parea ca UDMR nu va intra in legislativ si, de aceea, strategii pesedisti s-au orientat catre celelalte partide cu sanse. Aliantele postelectorale ale PSD depind, bineinteles, de rezultatele din alegeri. Daca, in primavara, PSD se gandea ca va face singur guvernul urmator, lucrurile s-au mai schimbat. Partidul lui Adrian Nastase si-a propus ca tinta maxima obtinerea unui rezultat apropiat de cel din 2000, 46% din mandate, situatie in care o alianta cu UDMR i-ar fi suficienta pentru pastrarea statutului de partid de guvernamant. Lucrurile se vor complica daca PSD nu va lua decat 40% din mandatele parlamentare. UDMR a anuntat raspicat ca nu va face parte dintr-o alianta in care s-ar putea gasi partener cu PRM, Marko Bela excluzand categoric orice colaborare, fie ea doar parlamentara, cu C.V.Tudor. Intr-un asemenea caz, PSD ar ramane doar cu PUR si PRM, ceea ce nu ar avea ecouri bune in strainatate. Unul dintre demnitarii pesedisti spunea ca Occidentul este ingrijorat de o asemenea alianta, cu un partid extremist, pentru ca orice gest de aprobare fata de acest tip de colaborare inseamna apa la moara pentru partidele extremiste din celelalte tari.
PSD mai spera si la spargerea Aliantei. Social-democratii cred ca ramanerea liberalilor si pedistilor in opozitie va genera nemultumiri si, pe acest fond, Alianta, isi imagineaza ei, se va scinda sau se vor rupe parti insemnate din aceasta, de preferinta din zona reprezentata parlamentar. Chiar daca acum critica mariajul dintre un partid social-democrat, PD, si unul de dreapta, PNL, pesedistii ar guverna bucuros cu liberalii, pentru ca ar avea multe beneficii de imagine de pe urma lor. In ce priveste formatiunea lui Basescu, PSD ramane ferm: partidul trebuie rupt si alipit, iar Traian Basescu, indepartat.
Daca Alianta D.A. ar iesi pe primul loc
Pentru a forma Guvernul, liderii Aliantei D.A. au calculat ca au nevoie de minimum 42% la alegerile parlamentare din noiembrie. Daca Alianta obtine acest scor, atunci el va insemna practic adjudecarea a 45% din mandatele parlamentare. Schema strategilor liberali si pedisti este urmatoarea: cu 45% in Parlament se poate forma o majoritate confortabila legislativa alaturi de UDMR. Cu cele 7 procente care ar trebui sa fie obtinute de Uniune, Alianta s-ar bucura de sprijinul a 52% dintre parlamentari, la care s-ar adauga si reprezentantii minoritatilor nationale, care sprijina in mod traditional partidul aflat la guvernare. Mai-marii PNL si PD nu au ascuns niciodata preferinta pentru o colaborare la guvernare cu UDMR. La dezbaterea organizata de ziarul Adevarul, prezidentiabilul D.A. Traian Basescu a spus chiar ca, in ipoteza unei coabitari, ar prefera un premier udemerist. Formatiunea minoritatii maghiare este in acest moment unica preferinta a liberalilor si democratilor. O alta optiune ar putea fi Partidul Umanist din Romania, in ipoteza in care Uniunea PSD+PUR pierde alegerile, iar formatiunea lui Dan Voiculescu dezerteaza. Cei doi copresedinti ai Aliantei, Traian Basescu si Calin Popescu Tariceanu, dau insa sanse foarte mici cooperarii cu PUR. "Daca vom putea face o majoritate fara PUR, o vom face. Nu vreau insa sa exclud cu totul colaborarea cu PUR", a spus saptamana trecuta Tariceanu. Cert este ca atat Tariceanu, cat si Basescu resping categoric o alianta postelectorala cu PRM.
Daca Alianta isi atinge obiectivul de minimum 42%, atunci negocierile pentru formarea Guvernului vor incepe intre cele doua scrutine prezidentiale, discutiile urmand a fi purtate intre Traian Basescu si Calin Popescu Tariceanu, care este premierul desemnat al Aliantei. Protocolul dintre cele doua partide prevede ca si la atribuirea ministerelor se respecta proportia de 1,3 la 1 in favoarea liberalilor, proportie pe care s-au alcatuit si listele parlamentare si care a fost data de sondaje. Tot protocolul mai prevede ca partidul care nu desemneaza primul-ministru primeste un minister in plus drept compensatie. Dupa ce PNL si PD vor stabili ce portofoliu ia fiecare, urmeaza sa se faca o oferta UDMR, care ar urma sa primeasca doua ministere cedate unul, de liberali si unul, de pedisti. Formarea si componenta Guvernului depind in mare masura de scorul pe care il va obtine in primul tur la Presedintie Traian Basescu. Daca diferenta dintre el si Adrian Nastase este foarte mica si are sanse sa castige in turul al doilea, atunci presedintele PD va avea probabil cuvantul decisiv in atribuirea ministerelor si chiar desemnarea ministrilor.
Coabitarea, cosmarul tuturor
Coabitarea politica - un presedinte de o culoare si un parlament cu un guvern de o alta culoare - este cosmarul tuturor celor implicati in viata politica. In dezbaterea de la Adevarul, principalii candidati la Presedintie au fost de parere ca situatia unei coabitari este varianta pe care si-o doresc cel mai putin. Sociologii spun ca experienta de la Bucuresti, unde, timp de patru ani, primarul s-a razboit cu parlamentul local, a convins electoratul ca nu este buna coabitarea si, de aceea, se asteapta ca rezultatul la parlamentare sa influeneteze direct turul doi al prezidentialelor. Politicienii sunt extrem de prudenti cand e vorba de a gestiona o asemenea situatie. Un alt exemplu este cel de pe vremea CDR, cand Emil Constantinescu s-a rupt total de formatiunea care l-a propulsat la Cotroceni, iar, in fruntea guvernului, au fost persoane care si-au pierdut sprijinul politic al formatiunilor aflate in majoritatea parlamentara, CDR, PD, UDMR.
Intrebati ce fel de premier ar prefera totusi, in cazul coabitarii, candidatii au avut raspunsuri diferite. Traian Basescu a indicat un premier UDMR, Adrian Nastase a optat pentru varianta unui independent tehnocrat, in timp ce Marko Bela a preferat sa spuna doar ca nu doreste sub nici o forma o colaborare cu PRM. Aceste afirmatii arata cat de dificila ar putea fi desemnarea unui prim-ministru in caz de coabitare. Daca PSD castiga parlamentarele, iar Traian Basescu prezidentialele, este limpede ca Mircea Geoana nu isi va vedea visul cu ochii. In aceste conditii, nici Adrian Nastase nu ar dori probabil sa conduca un cabinet la sedintele caruia risca sa se trezeasca cu Traian Basescu pe cap. Varianta cu premierul UDMR ramane deci una destul de credibila. La fel se pun problemele si in cazul in care Alianta ar castiga parlamentarele, iar Adrian Nastase presedintia. Calin Popescu Tariceanu este considerat de PSD o persoana slaba, nepotrivita pentru functia de prim-ministru, iar Adrian Nastase impartaseste un asemenea punct de vedere. Pe de alta parte, si aici se produce interferenta cu Traian Basescu, pentru ca, la o victorie a Aliantei, acesta ar putea coordona politic zona guvernamentala. Si aici varianta cu un independent in fruntea Executivului pare a avea mai multe sanse decat cea cu un politician al Aliantei. Interesant este ca, la bursa zvonurilor din ambele tabere, s-a acreditat ideea ca atat Adrian Nastase, cat si Traian Basescu ar intentiona sa se retraga din turul doi, daca formatiunile lor nu vor castiga parlamentarele, pentru a evita cazul coabitarii.
Daca partidele neparlamentare ar sari pragul
Putin probabila conform sondajelor de opinie, depasirea pragului electoral de cinci procente de catre partide actualmente neparlamentare (creditam cu sanse, fie si minime, PNTCD si PNG), ar modifica ecuatia guvernarii viitoare. Daca o asemenea surpriza s-ar produce, atunci numarul de mandate parlamentare atribuite, prin redistribuire, partidului invingator, ar scadea, devenind certitudine inchegarea unei majoritati numai prin intelegerea intre formatiuni.
Prima varianta, ca PNTCD ar obtine minimum cinci la suta din voturi, faciliteaza victoria PSD, intrucat taranistii si-ar imbogati zestrea de voturi, in mare parte, prin atragerea de electori de la Alianta D.A.. In principiu, potrivit traditiei, partidul lui Gheorghe Ciuhandu ar ocupa bancile viitoarei Opozitii, dar ultimele declaratii ale liderului taranist dau de inteles ca urmasii lui Coposu ar fi dispusi sa guverneze chiar si cu vechii lor inamici din PSD. La dezbaterea dintre prezidentiabili, organizata de ziarul Adevarul, Ciuhandu a spus ca taranistii ar participa la guvernare, efectiv sau doar prin sprijin parlamentar, in orice formula (minus PRM), daca invingatorii in alegeri vor accepta punctele lor programatice de baza, referitoare, mai ales, la reconstituirea proprietatii private. Tara ar putea fi condusa, in acest caz, dupa o schema de neimaginat in urma cu cativa ani: PSD(plus PUR)-PNTCD-UDMR. Liderul PNG, Gigi Becali, a afirmat public, in repetate randuri, ca, daca partidul sau va trece pragul electoral, primul aliat la care se va gandi va fi PSD. Cum, insa, atingerea celor cinci procente de catre PNG nu aduce avantaje certe pentru Adrian Nastase&co. - voturile pentru Gigi Becali putand veni si din zona electoratului pesedist - "Noua Generatie" ar putea ramane in opozitie. Sau, daca Alianta, ipotetic clasata pe locul intai, nu va reusi sa constituie majoritatea parlamentara dupa discutii cu celelalte partide parlamentare, PNG ar ajuta o guvernare de coalitie, avand in centru tot PSD. Dar nici varianta unei intelegeri cu liberal-democratii nu poate fi exclusa.