Directorii unităţilor de învăţământ nu vor mai putea avea funcţii de conducere în partid
0Modificările au fost incluse de Guvern în proiectul legii educaţiei, prin acceptarea unor amendamente formulate de parlamentari la actul normativ pentru care Executivul intenţionează să îşi angajeze răspunderea în Parlament.
Totodată, rudele de până la gradul 3 nu vor mai putea ocupa simultan funcţii de conducere în universităţi, relatează Mediafax.
Decizia a fost luată într-o şedinţă de guvern care s-a încheiat în noaptea de miercuri spre joi, la ora 1.00.
Într-o conferinţă de presă susţinută la finalul şedinţei de guvern, ministrul Educaţiei, Daniel Funeriu, a arătat că unul dintre amendamentele acceptate este ca directorii instituţiilor de învăţământ să nu mai poată ocupa funcţii de conducere într-un partid, ca măsură de depolitizare în sistemul preuniversitar şi universitar.
"Este vorba de a nu deţine funcţii de conducere, de a nu deţine funcţii politice de conducere, tot aşa cum este interzis ca un rector să aibă în acelaşi timp funcţii politice importante. Apartenenţa la un partid politic este un drept constituţional al fiecăruia, însă dorim să ne asigurăm că şcolile şi universităţile noastre nu sunt conduse şi nu există o mână lungă a politicului în ele", a spus Funeriu.
Solicitat de jurnalişti să definească ce înţelege prin funcţii politice, ministrul a răspuns : "Demnităţi, demnităţi publice, este vorba de funcţii de conducere în partide politice".
Şcolile cu puţini elevi vor putea fi comasate
O nouă prevedere stabilită în Legea educaţiei este că şcolile în care învaţă puţini elevi vor putea fi comasate.
"Efortul pentru raţionalizarea reţelei şcolare în România va continua, pentru că cel mai important lucru este să oferim fiecărui copil român o oportunitate educaţională cât mai mare, iar oportunitate educaţională într-o şcoală în care se învaţă la simultan, la o sută, două trei metri de casă, o şcoală care nu este bine întreţinută, învăţământ simultan, aceea nu este şcoală. Creştem mult oportunitatea educaţională a copiilor dacă reuşim să-i transportăm la distanţe rezonabile, în condiţii foarte bune, într-o şcoală care este bine dotată", a afirmat ministrul Educaţiei Daniel Funeriu.
Totodată, prin actul normativ elaborat de Guvern se stabileşte că universităţile vor fi încurajate să fuzioneze pentru a deveni mai puternice inclusiv din punct de vedere financiar.
"Există criterii foarte clare prin care se acordă personalitatea juridică a unei şcoli. Această lege prevede o concentrare a resurselor, o reţea şcolară făcută foarte minuţios şi este vorba de o optimizare a reusurselor în tot ceea ce înseamnă reţeaua şcolară, dar mai există o prevedere cel puţin la fel de importantă în ceea ce priveşte universităţile. Un predecesor al meu, şi mă refer la domnul ministru Marga, spunea un lucru, pe care l-am spus de nenumărate ori public şi cu care sunt de acord: avem prea puţini studenţi şi prea multe universităţi".
Guvernul a mai decis ca rectorii universităţilor să fie desemnaţi fie prin vot direct şi secret exprimat de către cadrele didactice şi cercetătorii titulari din instituţie, fie de către o comisie stabilită de Senatul universităţii şi din care vor face parte, în proporţii egale, atât membrii interni ai universităţii, inclusiv studenţi, cât şi membri externi.
Procedura de desemnare a rectorului va fi stabilită de către universitate, prin referendum.
Un alt amendament acceptat de Guvern este ca soţii şi rudele de până la gradul 3 să nu poată ocupa simultan funcţii de conducere într-o universitate.
Timp de câteva ore, Guvernul a discutat miercuri noaptea în şedinţa mai bine de patru ore pe marginea celor 1224 de amendamente depuse de parlamentari privind proiectul Legii educaţiei, elaborând varianta pe care îşi va asuma răspunderea joi.