A doua rectificare, la un curs mediu de 4,2 lei/euro
0Guvernul discută miercuri, într-o primă lectură, cea de-a doua rectificare bugetară din acest an, ce ar trebui să aibă loc la sfârşitul lunii august. Rectificarea trebuie să reducă deficitul bugetar cu 5,5 miliarde de lei, la 7,3% din PIB, şi se va face la un curs mediu de 4,2 lei pentru un euro.
Potrivit ministrului de Finanţe, Gheorghe Pogea, dacă nu s-ar face această ajustare, deficitul bugetar s-ar plasa la 8,4% din PIB. „Motivul principal al creşterii deficitului bugetar este scăderea mult mai abruptă a veniturilor decât ne-am aşteptat.
Dacă nu am lua măsuri, acesta ar fi de 8,4% din PIB”, a declarat Pogea. Reducerea deficitului cu 5,5 miliarde de lei se va face, în principal, din reducerea cheltuielilor de personal: 0,3% din PIB (1,5 miliarde de lei) vor fi economisiţi cu trimiterea aparatului bugetar în concediu fără plată, iar alte 500 de milioane de lei, din neplata orelor suplimentare şi a premiilor prevăzute pentru 2009.
Cheltuielile cu bunurile şi serviciile vor fi reduse şi ele cu 2,5 miliarde de lei. „Vor face excepţie cheltuielile cu bunurile din domeniul sanitar”, a spus ministrul Pogea.
Economia scade cu 8,5%
Cea de-a doua rectificare bugetară este fundamentată pe un curs mediu de 4,2 lei pentru un euro, la un PIB de 497,3 miliarde de lei (118,4 miliarde de euro), în scădere cu 8,5%, de la 531,3 miliarde de lei, cât era prevăzut la prima rectificare din acest an. Până la sfârşitul anului, veniturile bugetare vor scădea cu 17 miliarde de lei, acesta fiind principalul motiv pentru realizarea rectificării bugetare.
Astfel, următoarea proiecţie bugetară va avea în vedere o scădere a veniturilor din colectarea TVA cu 4,3 miliarde de lei, a celor din asigurări sociale cu 5,5 miliarde de lei şi a celor nefiscale cu 4,2 miliarde de lei. Noua proiecţie bugetară va avea în vedere mai multe componente: suplimentarea garanţiilor de stat, adoptarea unor măsuri sociale - printre care completarea bugetului de asigurări sociale şi al celui de pensii - suplimentarea fondurilor pentru autorităţile locale, a celor destinate infrastructurii şi reducerea arieratelor în economie.
Mai multe garanţii de stat
În privinţa garanţiilor de stat, noua rectificare bugetară va suplimenta bugetul acestora cu 400 de milioane de euro în 2009, banii fiind destinaţi, cu preponderenţă, co-finanţării proiectelor realizate cu fonduri europene.
Alte 200 de milioane de euro vor fi adăugate anul viitor, astfel că suma totală a garanţiilor de stat acordate în 2009 se va ridica la 7,7 miliarde de lei, iar în 2010 la 8,6 miliarde de lei. În privinţa măsurilor sociale, ordonanţa privind cea de-a doua rectificare bugetară va avea în vedere majorarea pensiei minime, de la 1 octombrie, de la 300 de lei la 350 de lei şi ajustarea punctului de pensie cu 2%.
Bugetul de asigurări sociale va mai primi 864 de milioane de lei, reprezentând 0,17% din PIB. Totodată, bugetul de pensii va primi, de la bugetul de stat, 500 de milioane de lei. Astfel, întregul buget de pensii se va ridica la 5,4 miliarde de lei.
Bani pentru utilităţile CFR Călători
Şi veniturile autorităţilor locale vor fi suplimentate. Acestea vor avea o suplimentare a cheltuielilor cu 120 de milioane de lei şi o alocare de 400 de milioane de lei pentru proiecte de infrastructură. Autorităţile locale vor avea acces şi la garanţiile de stat, potrivit ministrului Pogea.
Infrastructura de transport va primi şi ea o infuzie de capital, respectiv 500 de milioane de lei. În privinţa reducerii arieratelor în economie, unele ţin de nerespectarea angajamentelor statului, iar altele sunt generate de întreprinderile publice de stat.
Potrivit şefului Finanţelor, se vor aloca 364 de milioane de lei către CFR Călători, pentru plata restanţelor către furnizorii de utilităţi. România îşi păstrează ţinta de aderare la spaţiul Schengen în 2010, astfel că Ministerul Administraţiei şi Internelor va primi 353 de milioane de lei, pentru securizarea frontierelor de stat.