Prea puţine grădiniţe la Vaslui

0
Publicat:
Ultima actualizare:

care au copii mici au dus o adevărată bătălie pentru a prinde un loc pentru cei mici la grădiniţe. Din cauza numărului mic de grădiniţe, în judeţul Vaslui, pentru anul şcolar 2006-2007,

care au copii mici au dus o adevărată bătălie pentru a prinde un loc pentru cei mici la grădiniţe. Din cauza numărului mic de grădiniţe, în judeţul Vaslui, pentru anul şcolar 2006-2007, doar 69% din copiii cu vârste între trei şi şase ani sunt cuprinşi în grădiniţe.
Reprezentanţii Inspectoratului şcolar Judeţean (ISJ) Vaslui spun că numărul de posturi pentru educatoare nu depinde de ISJ, ci este aprobat prin Legea Bugetului. Mai mult, la nivelul judeţului nu sunt nici clădiri suficiente pentru a putea primi toţi copiii cu vârsta de grădiniţă. În aceste condiţii, înscrierea se face ţinându-se cont de vârsta copilului, având prioritate cei care au vârsta mai apropiată de cea pentru şcoală. "Niciodată nu vor putea fi cuprinşi la grădiniţe toţi copiii, chiar dacă aceştia au vârsta de grădiniţă. În mediul rural sunt sate izolate unde nu sunt suficienţi copii pentru a forma o grupă, iar la oraş, spre deosebire de anii trecuţi, populaţia preşcolară este în creştere, iar numărul de grădiniţe stagnează. Oricum, la toamnă, noi sperăm să crească gradul de cuprindere a copiilor, la 71%", a precizat Melu Iacob, purtătorul de cuvânt al ISJ Vaslui.
Teoretic, o grupă de grădiniţă trebuie să cuprindă minimum 10 şi maximum 20 de copii. Cu toate acestea, în oraş, în multe grădiniţe, ca urmare a numărului mare de solicitări, se depăşeşte limita maximă, ajungându-se la 25 de copii. Cele mai căutate grădiniţe sunt cele cu program prelungit. La sate, situaţia este la polul opus. Deşi o grupă poate să numere minimum zece copii, sunt situaţii când în sălile amenajate cu jucării se pot întrezări mult mai puţini copii decât limita minimă admisă prin lege.
În lipsa acestei opţiuni, părinţii se văd obligaţi să găsească persoane dispuse să-i supravegheze pe copii, pe perioada cât sunt plecaţi de acasă, însă efortul financiar nu poate fi suportat de oricine. În condiţiile în care media veniturilor pe cap de familie, în cele mai dese cazuri, se apropie de trei-patru milioane lei, părinţii sunt nevoiţi să plătească o sumă care poate varia între două şi patru milioane lei pe lună pentru o bonă care "prestează" între opt şi 12 ore pe zi.
Dacă şi această ultimă variantă cade, ca urmare a lipsurilor cu care cele mai multe familii vasluiene se confruntă, mai ales că sunt la început de drum, mai rămâne una singură: bunicii…, iar cine nu are bătrâni prin preajmă "să şi-i cumpere!".

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite