Unul din poliţiştii cercetaţi în cazul de ameninţare a Aspaziei Cojocaru „a vrut să-i vadă faţa“
0Unul din cei doi poliţişti, audiaţi în cazul privind ameninţările cu moartea la adresa judecătoarei Curţii Constituţionale Aspazia Cojocaru, a declarat procurorilor Parchetului instanţei supreme că a accesat baza de date a Poliţiei pentru a vedea „ce faţă are" aceasta, au declarat surse judiciare.
Poliţistul din Olt audiat, vineri, în cazul Aspaziei Cojocaru a recunoscut faptul că a accesat bazele de date privind evidenţa persoanelor, pentru "a-i vedea faţa", deşi fotografii cu judecătoarea Curţii sunt postate inclusiv pe site-ul Curţii Constituţionale, au mai spus sursele citate.
Procurorii Secţiei de urmărire penală şi criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie l-au audiat, vineri, şi pe poliţistul din Bucureşti, care a accesat şi el baza de date a Poliţiei, după criteriul "Cojocaru Aspazia", deşi nu aveau în lucru o cauză penală.
Totodată, deţinutul - condamnat la 19 ani de închisoare pentru omor deosebit de grav - care i-a transmis din închisoare un mesaj de ameninţare cu moartea judecătoarei Aspazia a fost adus de la Penitenciarul Giurgiu, pentru a fi audiat.
Ameninţările din 10 iulie proferate de deţinut la adresa judecătoarei sunt extrem de agresive, au precizat sursele citate.
Poliţiştii sunt cercetaţi pentru abuz în serviciu contra intereselor persoanelor, iar condamnatul pentru ultraj.
„În continuarea cercetărilor în cauza având ca obiect plângerea formulata de doamna judecător Aspazia Cojocaru în legătură cu faptul că «a fost ameninţată înainte de începerea dezbaterilor asupra avizului de suspendare din funcţie a preşedintelui României, cu privire la votul pe care urmează să îl dea», cercetările efectuate în cauză până în acest moment al urmăririi penale, de către procurorii Secţiei de urmărire penală şi criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, împreună cu ofiţeri de poliţie judiciară ai Direcţiei de Investigaţii Criminale din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române, cu sprijinul tehnic şi informativ al Serviciului Român de Informaţii, au condus la identificarea unei persoane care a exercitat unul dintre cele două acte de ameninţare", se arată într-un comunicat de vineri al Ministerului Public.
Astfel, din probele administrate în cauză a rezultat că unul din cele două acte de ameninţare a avut loc în noaptea de 5 spre 6 iulie 2012, în două intervale orare, respectiv 22.00-23.00 şi 3.00-4.00 dimineaţa, iar un al doilea act de ameninţare s-a produs, printr-un mesaj transmis doamnei judecătoare Aspazia Cojocaru, în data de 10 iulie 2012.
„În temeiul probatoriul ştiinţific administrat în cauză, inclusiv pe baza profilului ADN, a fost identificată persoana care a exercitat cel de-al doilea act de ameninţare cu moartea asupra judecătoarei Aspazia Cojocaru, prin mesajul din 10 iulie", explică sursa citată.
În cauză s-a dispus începerea urmăriirii penale „in personam" sub aspectul săvârşirii infracţiunii de ultraj faţă de o persoană aflată în prezent în regim legal de detenţie.
„Probatoriul administrat în cauză până în acest moment al cercetărilor a relevat faptul că, doi lucrători de poliţie din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Olt şi Direcţiei Generale a Municipiului Bucureşti au efectuat în data de 6 iulie, respectiv în data de 7 iulie 2012 verificări în bazele de date privind evidenţa persoanelor după criteriul «Cojocaru Aspazia» deşi nu aveau în lucru o cauză penală", arată sursa citată.
În cauză s-a dispus începerea urmăririi penale „in personam" faţă de cei doi lucrători de poliţie pentru săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu contra intereselor persoanelor.
„În prezent, în baza autorizaţiei emise de către judecător, este în derulare o percheziţie la locul de deţinere (Penitenciarul Giurgiu) a persoanei de sex masculin identificată, în temeiul probelor ştiinţifice, ca fiind autorul ameninţării cu moartea din data de 10 iulie 2012, urmând ca în cursul zilei de vineri să fie adusă, cu mandat de aducere, pentru a fi audiată de către procurorii Secţiei de urmărire penală şi criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Având în vedere pericolul concret al faptelor, împrejurările comiterii acestora şi stabilirea existenţa/inexistenţei unei legături de cauzalitate între demersul lucrătorilor de poliţie şi faptele de ameninţare cu moartea, în prezent se efectuează verificări, inclusiv de natură administrativă, pentru lămurirea cauzei sub toate aspectele", mai spune sursa citată.
De asemenea, cei doi lucrători de poliţie vor fi aduşi cu mandat de aducere în cursul zilei de vineri pentru a le fi adusă la cunoştinţă învinuirea de către procurori.
În 6 iulie 2012, judecătoarea Aspazia Cojocaru de la Curtea Constituţională a reclamat la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (PICCJ) că a fost ameninţată înaintea dezbaterilor CC de vineri, asupra avizului privind suspendarea din funcţie a şefului statului.
"Pe rolul Secţiei de urmărire penală şi criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie s-a constituit o cauză penală, ca urmare a plângerii pe care doamna judecător Aspazia Cojocaru a formulat-o în cursul zilei de astăzi, 6.07.2012, în legătură cu faptul că «a fost ameninţată înainte de începerea dezbaterilor asupra avizului de suspendare din funcţie a preşedintelui României, cu privire la votul pe care urmează să îl dea»", se arată într-un comunicat remis Mediafax de PICCJ.
În cauză se efectuează cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunii de ultraj, prevăzută de articolul 239 Cod penal raportat la articolul 2391 Cod penal (respectiv ameninţarea unui judecător), în vederea identificării autorului sau a autorilor, elucidării tuturor împrejurărilor cauzei în scopul stabilirii răspunderii penale, informa PICCJ.
„Curtea Constituţională îşi exprimă grava îngrijorare în legătură cu faptul că doamna judecător Aspazia Cojocaru a fost ameninţată înainte de începerea dezbaterilor asupra avizului de suspendare din funcţie a preşedintelui României, cu privire la votul pe care urmează sa-l dea", comunica în 6 iulie Biroul de presă al CC.