Emil Boc: "A intrat în vigoarea Legea Unică a salarizării"

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Premierul Emil Boc
Premierul Emil Boc

Legea unică a salarizării întră în vigoare de la 1 ianuarie 2010, principalul scop fiind acela de eliminare a veniturilor salariale exagerate din domeniul bugetar.

Premierul Emil Boc a declarat recent că odată cu intrarea în vigoare a legii, niciun profesor sau altă categorie nu vor suferi vreo diminuare a veniturilor sau a sporurilor pe care le au şi nici după 1 ianuarie 2010 nu va exista o scădere a salariului sau a veniturilor din 2009.

Şeful Guvernului a explicat că aceste declaraţii vin ca urmare a unor afirmaţii potrivit cărora, după intrarea în vigoare a legii de salarizare unică a bugetarilor, profesorii vor suferi o diminuare a veniturilor cu 40 la sută.

'Am spus acest lucru pentru că am văzut foarte multe declaraţii potrivit cărora, după ce intră în vigoare legea, la trei zile, profesorii vor avea venituri cu 40 la sută mai mici. Fals, nu este adevărat. Acest lucru nu se întâmplă. Profesorii nu vor suferi niciun fel de diminuare a salariilor. La fel, s-a spus că din ianuarie 2010 profesorii vor avea cu 40 la sută mai mici veniturile decât acum. Fals, nu se întâmplă acest lucru, ci potrivit legii salarizării unice, profesorii din învăţământul preuniversitar beneficiază de o creştere mai accelerată a salariilor peste media de 56 la sută cât este pe sistem în perioada de aplicare şi implementare a legii salarizării unice', a precizat Boc.

În plan social, conform prevederilor Acordului Stand-By, România trebuia sa reducă deficitul bugetar prin reducerea ponderii cheltuielilor cu salariile din sectorul public, să elaboreze o lege a salarizării unice în care să nu mai fie permise prime şi sporuri mai mari de 30 la sută faţă de salariul de bază, să se realizeze o lege a pensiilor prin care să fie eliminate pensiile speciale, precum şi o lege a responsabilităţii fiscale.

Legea unitară a salarizării, Legea învăţământului şi Legea reorganizării regiilor au fost obiectul asumării răspunderii Guvernului în Parlament în luna septembrie. Sindicatele au contestat acest pachet de legii la Curtea Constituţională, nemulţumiţi că au fost modificate grilele de salarizare. Curtea s-a pronunţat pe Legea unitară a salarizării şi pe cea a reorganizării regiilor, acte normative care au intrat în vigoare la 1 noiembrie. Legea unitară a pensiilor este încă la Parlament.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite