Târguri profitabile pe timp de criză

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Târguri profitabile pe timp de criză
Târguri profitabile pe timp de criză

Iarmaroacele din Craiova şi Vâlcea sunt tot mai des vizitate de localnici dornici să se „înnoiască“ cu ceva vechituri. Oamenii sunt atraşi de preţurile mici, tocmai potrivite pe timp de criză, şi nu se uită că, de cele mai multe ori, produsele sunt aşezate pe jos, în condiţii improprii.

Lume multă se strânge zilnic la intrarea în Târgul Romaneşti de la marginea Craiovei. În Romaneşti, oltenii pot achiziţiona orice, de la rochii de mireasă, la monezi, medalii sau telefoane uzate.

Târgul este vizitat de cumpărători din Craiova dar şi Târgu-Jiu, Severin, şi chiar din Bucureşti. Nimeni nu pleacă cu sacoşa goală.

Marcela Başcoveanu (53 de ani), este veterană în negoţul cu fuste şi rochii ţigăneşti, dar ne spune că acestea sunt solicitate şi de românce: „Nu doar astea mai negricioase poartă fuste ca la spanioli, ci şi rumâncele. Vin să cumpere multe cucoane din Bucureşti şi Târgu-Jiu”.

Pe o altă tarabă, Grosila Gearmănu (45 de ani) a întins cercei de toate mărimile, brăţări cu 10 lei bucata, ceasuri la 10 lei şi lănţişoare, cu 0,5 lei, negociabil. Negustoreasa spune că obiectele sunt aduse din Italia şi Spania: „Îmi e ruşine să ştie lumea ce fac acum, că înainte eram şi eu cineva, munceam la o întreprindere. Acum am sărăcit de tot”.

Ludmila Smarandache

(34 de ani), îşi face de zor reclamă la îmbrăcămintea second-hand, pe care o vinde la kilogram. „Uite, dacă mai alegi ceva din ce vezi aici, îţi dau pantalonii ăştia cu cinci bani, că-mi eşti dragă”, ne îmbie precupeaţa  care are de vânzare şi lenjerie intimă, cu 1 leu bucata.

Inspectorii de la Oficiul Judeţean pentru Protecţia Consumatorului (OJPC) Dolj spun că găsesc nereguli la fiecare control pe care îl fac în târg.

„De cele mai multe ori, marfa este depozitată direct pe pământ, iar comercianţii nu pot prezenta actele de provenienţă a mărfii”, a spus Petrică Dumitrescu, directorul OJPC Dolj. Primarul Craiovei, Antonie Solomon, are şi el alte planuri în ce priveşte târgul: „Dorim să mutăm în afara oraşului comercianţii şi să construim aici un centru multifuncţional, un punct de atracţie turistică”. Vânzătorii nici nu vor să audă de strămutare. Sunt siguri că-şi pierd clientela.

Uniforme militare americane, la Goranu

Negustorii vâlceni nu-şi fac probleme de acest fel. Au suficient loc de desfăşurare la târgul de haine din Goranu, cartier de la periferia Râmnicului. În fiecare zi de marţi şi vineri, zeci de negustori vin să-şi vândă mărfurile. Hainele nu sunt toate la mâna a doua. Mai mulţi vânzători s-au gândit să aducă marfă din afara ţării, pentru a-şi creşte câştigurile.

Muşteriii găsesc aici şi lucruri deosebite. O uniformă militară cu însemnele Forţelor Armate ale Statelor Unite costă 70 de lei, în timp ce o pereche de adidaşi pe care scrie „Năstase“, numele celebrului jucător de tenis român, valorează între 20 şi 30 de lei. ( A contribuit Bogdan Voicu)

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite