Poveşti cu măcelari români în Europa

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Măcelarii români vânează posturi în ţările nordice, unde primesc salarii foarte mari
Măcelarii români vânează posturi în ţările nordice, unde primesc salarii foarte mari

Un abator din Suedia oferă 15 locuri de muncă pentru măcelarii din Târgovişte, dar cer videoclipuri în care aceştia să-şi arate măiestria. Măcelarii români care vor lucra în Suedia vor primi 2.000 de euro pe lună pentru şase ore de muncă efectivă pe zi şi două ore dedicate ascuţirii cuţitelor.

Târgoviştenii cu experienţă la tranşat carnea au şansa de a ocupa unul dintre cele 15 posturi de măcelar oferite de o firmă din Suedia. Locurile de muncă sunt oferite prin reţeaua Eures, din cadrul Asociaţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Dâmboviţa, iar salariul oferit este de 5.000 - 6.000 de coroane suedeze pe săptămână, adică aproximativ 500 - 600 euro.

Filme demonstrative

Pentru a fi siguri că primesc un răspuns sigur fără a merge până în Suedia, cei care doresc să ocupe unul dintre posturile disponibile trebuie să se filmeze câteva minute în timp ce tranşează carne şi să trimită fişierul video la adresa de e-mail cv.tfg@live.se, împreună cu CV-ul şi scrisoarea de intenţie redactate în limba engleză. Cei interesaţi de job se pot filma chiar şi cu telefonul mobil. „O singură persoană şi-a depus CV-ul la sediul nostru, restul au trimis direct pe adresa de e-mail a angajatorului.

Mulţi dintre târgovişteni au spus însă că nu-i lasă patronii de aici să filmeze în măcelarie în timp ce lucrează", a declarat Valentina Soare, consilier Eures. În plus, cei înscrişi trebuie să aibă experienţă de peste un an şi să cunoască limba engleză. Aplicanţii nu trebuie să aibă probleme în a primi instrucţiuni privind munca, trebuie să fie profesionişti şi dedicaţi. Se lucrează şase ore pe zi în linia de producţie şi două ore la alte activităţi precum întreţinerea cuţitelor. Oferta este valabilă până la sfârşitul lunii. Locurile de muncă din ţările nordice sunt vânate de români pentru că acolo se oferă unele dintre cele mai mari salarii din Europa, indiferent de domeniu.

Lupte la cuţite pentru un loc de muncă în Suedia

În Târgovişte, măcelarii lucrează şi pe salarii de 700 de lei, echivalentul a 166 de euro. „Este mare bătaie pe locurile de muncă oferite în ţările dezvoltate precum Suedia, asta pentru că salariul este mult mai mare decât aici. Parcă munceşti cu drag pentru 2.000 de euro, simţi că eşti răsplătit cum se cuvine, nu ca la noi. În România ce să faci cu nici 200 de euro?", spune Victor Alexandrescu, 38 de ani, care a lucrat în Italia şi în Danemarca ca măcelar.

Vasile Duţă, senatorul măcelarilor

În februarie 2005, Vasile Duţă (foto), fost senator independent în legislatura 2000-2004, a fost trimis în judecată de procurorii DNA pentru săvârşirea a patru infracţiuni de trafic de influenţă, fapte comise în dubla sa calitate, de parlamentar şi avocat. În luna februarie 2002, Duţă s-a oferit să-l ajute pe un om de afaceri din Germania să obţină de la Ministerul Muncii aprobările necesare trimiterii unor contingente de măcelari, precizând că va face aceste intervenţii numai în schimbul primirii unor foloase materiale. El a cerut 400 de euro pentru fiecare persoană care urma să obţină aprobare pentru a lucra în Germania. În cele din urmă, magistraţii Înaltei Curţi de Justiţie au decis menţinerea condamnării senatorului la cinci ani de închisoare, dată în 2009, de Curtea de Apel Galaţi. El este încarcerat la Penitenciarul de Maximă Siguranţă Oradea.

Vasile Duţă

Fraudă de proporţii în Germania, prin folosirea la negru a măcelarilor români

Pe masa judecătorilor de la Tribunalul de land din Dusseldorf se află un dosar care a creat emoţie în Germania. Este vorba de mai mulţi măcelari români exploataţi la negru. Prejudiciul creat, prin evaziune fiscală, este de 14 milioane de euro. Principalul acuzat este Axel H. (47 de ani), din localitatea Dormagen. Alături de alţi şapte asociaţi, acesta este suspectat că s-a sustras de la plata taxelor sociale şi fiscale atunci când a angajat, în calitate de intermediar, peste o mie de măcelari, majoritatea români. Muncitorii care lucrau la diverse abatoare şi unităţi de prelucrare a cărnii în Germania fie nu erau înregistraţi la oficiul pentru muncă, fie erau trecuţi în acte ca fiind angajaţi ai unor firme din România, cu salarii mult mai mici decât cele reale.

Omul de afaceri Axel H., partener al unei firme importante de comercializare a cărnii din Germania, care are o filială şi în judeţul Mureş, a fost reţinut la sfârşitul lui martie şi pus sub arest. „Date fiind contactele sale în Europa de Est, procurorii au considerat că există riscul părăsirii Germaniei de către inculpat", notează „Deutsche Welle".

CITEŞTE ŞI:

Braşov: Saşii din Hălchiu, măcelari renumiţi în Germania

Potrivit aceleiaşi surse, în perioada ianuarie 2003 - decembrie 2005, Axel H. a păgubit bugetul asigurărilor sociale din Germania cu aproape şase milioane de euro. Diferenţa până la prejudiciul total de 14 milioane provine din sumele neîncasate de serviciile fiscale germane. Dosarul omului de afaceri numără 900 de pagini de probe, parte din ele culese la mai multe razii organizate în 2006, în 14 abatoare şi 21 de companii. Anchetatorii au dovezi inclusiv din anul 2008, când Axel H. şi-a continuat afacerile, deşi ştia că este în atenţia instanţelor federale şi de land.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite