Sindicatele au respins acordul propus de Guvern

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Trei din cele patru mari asociaţii sindicale au respins acordul privind legea de salarizare a bugetarilor  propus de Guvern. Blocul Naţional Sindical este singura confederaţie care a semnat. Partidele din opoziţie nu s-au prezentat la întâlnire.

Preşedintele CNSLR Frăţia, Marius Petcu, a plecat de la întâlnirea de la Guvern convocată de premierul Tăriceanu, anunţând că organizaţia pe care o conduce nu va semna un acord cu Executivul.

Sindicatele din învăţământ, respectiv Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI), Federaţia Educaţiei Naţionale (FEN), Federaţia Alma Mater şi Federaţia "Spiru Haret" au participat la întâlnirea cu Guvernul, dar nu au semnat niciun acord privind o majorare salarială mai mică de 50%, aşa cum prevede legea votată la sfârşitul lunii septembrie în Parlament.

Primul care a ieşit de la întâlnirea de la Palatul Victoria a fost preşedintele Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI), Aurel Cornea. El a spus că sindicatul pe care îl reprezintă nu va  niciun document cu actualul Executiv.

"Actualului Guvern în două săptămâni îi expiră mandatul. Aşteptăm ca legea să fie elaborată de noul Guvern. Noi suntem acum în situaţia în care întocmim dosarul pentru a contesta şi noua Ordonanţă de Urgenţă. Legea unică a salarizării în sistemul bugetar nu este acum o prioritate pentru noi", a declarat preşedintele FSLI, precizând însă că este de acord cu principiile pe baza cărora ar trebui să fie elaborată legea.

Pe de altă parte, liderul BNS, Dumitru Costin, a afirmat, marţi, că a semnat acordul, însă a precizat că există discrepanţe mari între acestea şi modul cum a fost constrută politica salarială pentru anul 2009, transmite Mediax.

"Politica salarială este centrată pe şefi, pe foarte mulţi şefi, care vor fi plătiţi foarte bine. Nicio formaţiune politică nu va fi entuziastă să modifice politica salarială", a declarat liderul Blocului Naţional Sindical (BNS).

La rândul său, vicepreşedintele Cartel Alfa, Romulus Niţă, a declarat că a cerut amânarea semnării acordului, pentru a avea timp să convingă toate partidele implicate în campania electorală să îl accepte.

"Premierul a solicitat totuşi semnarea, dar în acest context nu avem nicio garanţie că cele două partide mari care vor forma următorul Guvern vor fi de acord cu acest document", a spus Niţă.

Sindicatele şi-au prezentat opţiunile în prealabil

Două din cele patru confederaţii sindicale, CNSLR Frăţia şi CSDR, au anunţat înainte de întâlnire, că nu vor semna acordul, în timp ce Cartel Alfa şi BNS au precizat că sunt de acord cu principiile de bază ale legii salarizării din acest sector.

Partidele politice nu s-au aratat interesate de discuţiile iniţiate de Guvern, PD-L, PSD, PRM şi PC au subliniat că nu participă la consultările de la Palatul Victoria.

Preşedintele CNSLR Frăţia, Marius Petcu, aprecizat că, atât timp cât nu se rezolvă situaţia profesorilor în ce priveşte majorarea salariilor şi cât timp sistemul sanitar nu va avea un acord semnat cu Ministerul Sănătăţii, confederaţia sindicală pe care o reprezintă nu va semna acordul de principiu privind salarizarea personalului din sistemul bugetar.

"Noi am cerut o majorare a salariilor de la 1 noiembrie, în medie, cu 25%, şi am fi acceptat o creştere similară de la 1 ianuarie, însă nu putem fi de acord cu ce ne anunţă Executivul, şi anume cu majorarea în două tranşe. În aceste condiţii, noi nu vom semna niciun acord astăzi cu Guverrnul", a declarat pentru NewsIn, Marius Petcu.

La rândul său, vicepreşedintele CSDR, Aurel Cornea, a anunţat că va fi prezent astăzi la întâlnirea cu premierul Tăriceanu, însă nu va semna acordul în ce priveşte salarizarea angajaţilor din sistemul bugetar.

Cartel Alfa şi BNS , în principiu de acord

Reprezentanţii Cartel Alfa au declarat pentru NewsIn că ar fi "cea mai mare prostie din partea sindicatelor să nu semneze acest acord".

"Este pentru prima dată când partidele politice sunt de acord cu semnarea acestui acord, iar dacă noi, sindicatele, refuzăm să semnăm, nu am face decât să-i bucurăm pe aceştia, întrucât nu vor mai fi obligaţi să ţină cont de un principiu foarte important al acordului, care prevede ca până în 2013 salariile mici să ajungă până la un raport de 1:15 faţă de salariile mari din sistemul bugetar", a mai spus vicepreşedintele acestei federaţii, Petru Dandea.

Liderul sindical critică atitudinea profesorilor care cer majorarea salariilor cu 50%, în condiţiile în care economia României se confruntă deja cu un început de criză economică.

Blocul Naţional Sindical (BNS) a fost mandatat de funcţionarii publici şi de către ceilalţi angajaţi din sistemul bugetar afiliaţi confederaţiei să semneze acordul privind salarizarea în sistemul bugetar cu Guvernul, a declarat, marţi, pentru NewsIn, liderul sindical Dumitru Costin.

"Nu ne interesează dacă astăzi semnăm acordul doar alături de cei de la Cartel ALFA şi nici dacă acest document nu va fi semnat de cei de la PSD. Considerăm că această nouă lege este extrem de importantă pentru personalul din sistemul bugetar şi am decis să semnăm acordul de principiu cu Executivul", a mai spus preşedintele BNS.

"Acest acord este ca apa sfinţită pentru bugetari", a mai spus liderul de sindicat.

Niciun partid din opoziţie nu a participat la discuţii

PSD nu participă la semnarea acordului pe salarizarea bugetarilor, a anunţat marţi Mircea Geoană, care a subliniat că gestul social-democraţilor e o formă de protest faţă de abrogarea ordonanţei referitoare la salarizarea bugetarilor, un demers pe care l-a taxat drept "inacceptabil".

Prim-vicepreşedintele PD-L Theodor Stolojan, a expus răspucat poziţia partidului său: "Nu participăm la mascarada pe care o face acest Guvern. De ce să ne consultăm cu dânşii? Principiile sistemului de salarizare a funcţionarilor publici, a personalului contractual au fost stabilite încă din 2007, Tăriceanu nu avea decât să trimită spre aprobare Parlamentului României de la acea vreme proiectele de legi pregătite de Blaga şi Barbu".

Reprezentanţii PRM şi PC au declarat marţi că nu vor participa la semnarea protocolului care va sta la baza viitoarei legi de salarizare unitară a bugetarilor, din cauza atitudinii "sfidătoare" a premierului.

Premierul Călin Popescu Tăriceanu i-a invitat la Guvern, la ora 15.00, pe reprezentanţii partidelor parlamentare, precum şi pe cei ai confederaţiilor sindicale şi patronale reprezentative la nivel naţional, pentru semnarea acordului asupra principiilor de bază ale legii de salarizare a bugetarilor. Discuţiile continuă la această oră.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite