Cum s-a împrăştiat gripa porcină în România
0Raluca Papadima, tânăra de 28 de ani care a venit de la New York, infestată cu A(H1N1), reface harta întâlnirilor sale în Bucureşti, cu toţi cei pe care i-a contaminat. Femeia care a adus virusul în România spune că a intrat în ţară fără a fi supusă vreunui control. Până la a fi internată ea a avut întâlniri în spaţii publice aglomerate.
Virusul gripei porcine a fost adus în România din New York, de către o tânără avocată în vârstă de 28 de ani, Raluca Papadima. „Eu locuiesc acolo şi înainte de venirea mea în vacanţă în România eram deja răcită. Nu aveam virusul, ci doar o gripă obişnuită“, povesteşte Raluca.
Avocata s-a îmbarcat la data de 28 mai într-o cursă Air France cu escală la Paris, pentru a ajunge în România la 29 mai. În avion, pasagerilor li s-a înmânat un formular în care trebuiau să completeze datele personale şi erau prezentate câteva sfaturi în caz de urgenţe.
„De astfel de formulare nu ştiu nimic, nu cunosc cum arată fiindcă nici la Paris, nici la Bucureşti nu mi s-a arătat ceva“, povesteşte tânăra. La Paris, din cauză că zborul de New York avusese o întârziere, Raluca a pierdut legătura spre Bucureşti. „Am stat în aeroportul din Paris cinci ore. Nu m-a întrebat nimeni nimic, deşi am colaborat cu cei de la Air France pentru schimbarea biletului. Ei ştiau de unde vin“, spune Raluca.
În avionul cursei Paris-Bucureşti nimeni nu a întrebat-o nimic pe avocată: „Am stat pe un rând cu un cuplu, nu s-a întâmplat nimic considerabil. Nu am tuşit, nu am strănutat. Mă simţeam bine cu excepţia unei alergii pe care o am din cauza zborului“.
Intrare liberă prin Otopeni
La Bucureşti, Raluca spune că a trecut prin vamă fără nicio restricţie. „Nu ştiu care sunt procedurile corecte în cazul gripei porcine în România, deoarece în cazul meu nu s-a aplicat niciuna. La Otopeni, cei de la vamă au văzut paşaportul meu. M-au şi întrebat de unde vin, le-am răspuns, asta a fost tot. Mi-au dat paşaportul înapoi, mi-am luat valiza şi am plecat. Aşa a intrat A(H1N1), vineri, 29 mai, în România.
La banchet, în centrul Bucureştiului
De la aeroport, Raluca a ajuns acasă, în zona Iancului. „Am stat cu familia, iar sâmbătă am dormit până cu două ore înainte de petrecere“, spune avocata, care declară că banchetul a fost motivul principal pentru care a venit în ţară. „Am ajuns la restaurant la şapte seara, iar masa era rezervată într-un salon, la parter. Eram, cu toţii, 30 de persoane, foşti elevi şi profesori.
Eram într-un separeu şi toată lumea a circulat pentru a vorbi unii cu alţii. Pentru noi fuseseră alocaţi trei ospătari care s-au ocupat să aducă mâncarea şi băutura. Fiecare dintre ospătari a adus câte un fel de mâncare şi a distribuit farfuriile pe toată masa. Au fost şapte feluri de mâncare“, îşi aminteşte Raluca, care spune că în timpul petrecerii nu a dat semne de răceală.
Printre cei care au contractat virusul gripei porcine la restaurantul din centrul Capitalei se află şi un ospătar care s-a ocupat de banchet, Emil Pieleanu (25 de ani). Ea crede că angajatul de la Villa Rodizzio s-a îmbolnăvit „poate pentru că a luat un pahar sau o farfurie de la mine“. Raluca spune că a stat la petrecere până la 1-2 dimineaţa. „De acolo am plecat şi m-am întâlnit cu prietenul meu. Cu el am fost în alt loc, într-un bar în zona veche a Bucureştiului, pe Lipscani“.
Internarea la „Balş“
„Duminică dimineaţă, m-am trezit cu febră. Punctul culminant a fost când am avut 39 cu 3. Atunci am chemat salvarea şi le-am spus direct că e posibil să am virusul. M-au dus la Matei Balş, unde am fost internată“, povesteşte Raluca Papadima.
Ea mai spune că ar fi trebuit să se întoarcă în SUA peste două zile. „Trebuia să plec şi ştiam care ar fi fost consecinţele dacă plecam aşa“, spune avocata. Ea a fost externată marţi, 9 iunie, laolaltă cu ceilalţi pacienţi internaţi pentru că erau purtătorii virsului.
În pragul stării de pandemie mondială
Bilanţul furnizat, marţi, 9 iunie, de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) arată că la ora actulă există cel puţin 26.563 de cazuri de contaminare cu virusul gripei A (N1H1), înregistrate în 73 de ţări. Până acum, 140 de cazuri au fost mortale. În acest context, OMS a indicat că starea de pandemie mondială ar putea fi declarată foarte curând, pentru prima oară după 41 de ani, informează Agerpres, citând AP.
Consfătuiri guvernamentale
„Ne apropiem foarte mult de momentul în care vom şti că suntem într-o situaţie de pandemie“, a declarat presei, la Geneva, numărul doi al OMS, dr. Keiji Fukuda, responsabil de coordonarea problemelor legate de gripă. Unii experţi estimează că lumea este deja în situaţie de pandemie şi că OMS a dat curs cererilor anumitor ţări, acceptând să amâne oficializarea trecerii la nivelul al şaselea, ultimul pe scara de evaluare a organizaţiei. Directoarea generală a OMS, Margaret Chan, este una dintre aceştia.
„Eu cred că suntem deja în faza 6. Dar decizia de a anunţa trecerea la nivelul 6 constituie o grea responsabilitate pe care o voi lua foarte în serios şi am nevoie să fiu convinsă prin probe indubitabile“, a afirmat ea.
Potrivit ei, este important de verificat dacă virusul este implantat în afara Americii de Nord înainte de a declara starea de pandemie mondială. De aceea, înainte de a face anunţul oficial, directoarea generală a OMS intenţionează să susţină o conferinţă prin telefon cu mai multe guverne.
‘După ce voi avea probe indiscutabile, voi face anunţul’, a asigurat ea. În Spania, Ministerul Sănătăţii a anunţat apariţia unui focar în regiunea Madridului, unde 121 de elevi au fost infestaţi marţi, în 17 şcoli, faţă de 66 de elevi în trei şcoli, vinerea trecută.
Caz nou: un copil venit din Canada
Al zecelea român diagnosticat cu gripa porcină este un copil care s-a întors din oraşul canadian Toronto, împreună cu mama lui, pe 8 iunie. Institutul Cantacuzino analizează deja probele uneia dintre cele două persoane cu care pacientul a avut contacte strânse în ultimele zile.
Este vorba despre bunica acestui copil, care, deocamdată, nu are simptome, însă i s-au recoltat probe. Mamei băiatului i s-au recoltat probe marţi seara, însă nu este infectată. În prezent, copilul este internat, împreună cu mama sa, la Institutul de Boli Infecţioase “Matei Balş”.
Alarmă la restaurant
Villa Rodizzio este un restaurant de lux, la doi paşi de Grădina Icoanei. Sâmbătă, pe terasă, un chelner povesteşte, între două pahare spălate, cum a fost cu banchetul la care a participat şi Raluca Papadima. Omul nu ştie cum a apărut virusul în cârciumă, dar a aflat cum pe un coleg l-a apucat răceala deodată.
La restaurantul Villa Rodizzio a avut loc banchetul la care Raluca Papadima a infestat un ospătar
Cineva i-a spus ospătarului să meargă la doctor şi „a rămas acolo“. „Nu sunt speriat, că am fost la Balş şi mi-au făcut analizele. Am ieşit bine“, povesteşte chelnerul de la Rodizzio. Angajatul îl cheamă pe patron - un tip la vreo 40 de ani, puţin nervos. Şeful tuşeşte, zice că e de la ţigară şi spune că restaurantul e curat.
Pe urmă, zice că presa nu are nicio treabă cu locanta. Brusc se enervează. „Ieşiţi afară de aici!“, zbiară patronul. După interdicţia dată, acesta şi-a montat, prevăzător, doi angajaţi pe post de cerberi, la poarta cârciumii.
26.563 de cazuri de contaminare cu A(H1N1), din care 140 sunt mortale, au fost înregistrate în 73 de ţări.
Situaţie disperată
Margaret Chan, directoarea generală a Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, susţine că situaţia răspândirii virusului A(H1N1) este atât de gravă încât ar trebui declarată starea de pandemie mondială. Însă, oficialul OMS consideră că declararea stării de pandemie va fi făcută doar după ce se va consulta cu reprezentanţii mai multor guverne .