Rezistăm fără gaze de la ruşi?

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Gazprom a tăiat livrările de gaz către Europa. În România au început să se simtă primele efecte, în ciuda asigurărilor Guvernului. Criza generată de diferendul ruso-ucrainean privind preţul gazelor şi tariful de tranzit spre Europa s-a agravat ieri, fiind posibilă chiar sistarea livrărilor ruseşti.

Livrările de gaze din Rusia spre România au fost oprite, marţi dimineaţa, prin staţia Isaccea 2, judeţul Tulcea. Astfel, importurile sunt asigurate într-o cantitate mult diminuată, numai prin punctul de la Medieşul Aurit, judeţul Satu Mare.

Prin staţia de la Isaccea se tranzitau până ieri, la ora trei dimineaţa, 4,7 milioane mc pe zi. În ciuda reducerii cu peste 70% a livrărilor de gaze ruseşti, premierul Emil Boc a dat asigurări că situaţia se află sub control.

„Deşi situaţia nu este una favorabilă României, pot să vă asigur că avem situaţia sub control şi că niciun consumator casnic nu va fi afectat de situaţia existentă între Rusia şi Ucraina”,  a afirmat Boc.

El a atenţionat că pot apărea „constrângeri” legate de presiunea gazelor din cauza crizei Rusia-Ucraina, dar şi de temperatură, care, dacă ar scădea sub minus 15 grade Celsius, ar afecta funcţionarea normală a sistemului.

Restricţii de consum la CET-uri

Optimismul Executivului este dat de faptul că în România consumul de gaze este de 61,5 milioane mc pe zi, din care 34 milioane reprezintă necesarul populaţiei. Rezervele înmagazinate în depozitele subterane se ridică la 2,2 miliarde mc, capacitatea maximă de extracţie fiind de 26 milioane mc pe zi.

Directorul general al Transgaz, Ioan Rusu, a declarat că s-a trecut la raţionalizarea consumului. Dispecerul Naţional de Gaze a transmis luni unor consumatori industriali o notificare prin care cerea diminuarea consumului, ca urmare a depăşirii cotelor alocate. Printre aceştia se numără, în principal, centralele termo-electrice.

Gazprom, decis să închidă complet robinetul

Livrările către Ucraina ale Gazprom au scăzut dramatic în noaptea de luni spre marţi. „În momentul de faţă pot spune că, după toate probabilităţile, Gazprom a decis să suspende total furnizarea de gaze ruseşti“, a spus preşedintele companiei naţionale ucrainiene Naftogaz, Oleg Dubina, la o conferinţă de presă.

Volumul de gaze livrat de Gazprom a fost luni de 305 milioane metri cubi, pentru ca, marţi dimineaţa, să scadă la numai 72 milioane. Veşti bune vin doar de la Aleksandr Spanak, şeful administraţiei prezidenţiale de la Kiev, care a spus că Ucraina consideră că preţul optim la gaze naturale este de 250 de dolari pe 1.000 mc, la un tarif de transport de 2 - 2,2 dolari pe mia de mc la 100 km. Este pentru prima oară când oficialităţile de la Kiev se arată dispuse se negocieze preţul avansat de Gazprom, până acum acceptând doar 201 dolari pe 1.000 mc.

Compania rusă de gaze este dispusă să înceapă „în orice moment” negocierile cu Naftogaz în problema livrărilor de gaze, a menţionat, ieri, purtătorul de cuvânt al monopolului rus Serghei Kuprianov, citat de ITAR-TASS.  Kievul a convocat însă la Berlin oficialii Gazprom pentru reluarea discuţiilor. „Declaraţia Kievului privind continuarea negocierilor abia pe 8 ianuarie ne surprinde.

Situaţia este atât de dificilă, încât nu suportă o amânare de două zile”, a afirmat purtătorul de cuvânt al Gazprom.

In ţară se resimte criza

ARGEŞ. Furnizorul de agent termic a redus debitul de gaz natural. Din punctele termice, căldura pleacă spre asociaţiile de proprietari la circa 48 de grade Celsius, cu zece grade mai puţin decât ar fi fost normal. Peste 45.000 de locuinţe sunt afectate.

GALAŢI. Sistarea furnizării gazului provenit prin staţia Isaccea afectează activitatea furnizorului de energie termică al Galaţiului. Potrivit reprezentanţilor societăţii, presiunea a scăzut cu 40%.

TIMIŞOARA. Societatea Colterm a redus cu 32% cota alocată. Timişorenii nu au însă de suferit. “Dacă se va prelungi această situaţie sau dacă se va reduce şi mai mult presiunea, nu ştiu ce se va întâmpla. Rezerva de păcură ne ajunge doar pentru cinci zile”, a spus Aurel Matei, directorul societăţii Colterm.

IAŞI. De ieri, s-a redus consumul de gaz de la 17.600 metri cubi pe oră la 10.000. “Sperăm să nu fie variaţii mari de temperatură. În aceste condiţii, mai avem păcură pentru 15 zile la CET 1. La CET 2, unde funcţionăm pe huilă, cu temperaturile de acum, putem asigura producţia 45 de zile”, a precizat Neculai Parasc, purtătorul de cuvânt al CET. (Au mai contribuit Ştefan Both, Roxana Mihai, Alina Busuioc)

Cum supravieţuieşte Europa de Est
(Elena Galadzhiy)

Livrările combustibilului albastru în Ucraina de către Gazprom au încetat la 1 ianuarie pentru că nu a fost semnat un nou contract bilateral. Părţile nu au căzut de acord asupra preţului gazelor ruseşti pentru Ucraina şi asupra tarifului de tranzit pentru Europa. În plus, Moscova acuză Kievul că nu şi-a plătit datoria pentru gazele primite, de peste 2 miliarde de dolari.

Cu toate acestea, Naftogaz a virat 1,5 miliarde de dolari companiei RosUkrEnergo, care deţine monopolul în domeniul livrărilor gazelor naturale pentru Ucraina, pentru rambursarea datoriei către Rusia. Banii nu au ajuns însă în conturile Gazprom.

Moscova insistă acum ca Ucraina să plătească pentru gazul rusesc un preţ-record - 450 de dolari pe mia de metri cubi. Înainte, Rusia oferise Ucrainei gazul la preţul de 250 de dolari. 

În prezent, pentru nevoile interne ale Ucrainei se utilizează gazul din producţie internă şi cel din depozitele subterane. „Avem destul gaz natural pe toată perioada de iarnă“, a asigurat premierul Iulia Timoşenko.

Bulgarii se îmbracă… bine

Criza ruso-ucraineană a gazelor se resimte, la bulgari, direct în caloriferele care, de ieri-dimineaţă, sunt aproape reci.

Premierul Serghei Stanişev a recunoscut că în Bulgaria este o „criză a gazelor“, iar prima măsură a fost reducerea cu 2/3 a consumului. „Prioritate vor avea spitalele, şcolile şi consumatorii fizici“, a spus preşedintele Gheorghi Pîrvanov. Bulgaria ar putea redeschide blocul 3 al centralei de la Kozlodui. (George Peţu)

Consumul casnic poate fi asigurat, nu şi cel industrial
(Laurenţiu Gheorghe)

Consumul de gaze naturale poate fi asigurat din producţia internă curentă, extracţia din depozitele în care s-au înmagazinat gaze, chiar şi în absenţa completă a importurilor, care în prezent nu mai acoperă decât 4% din totalul cererii interne. Este adevărat că marii consumatori, combinate chimice şi petrochimice, precum şi metalurgice sunt închise, ceea ce reduce consumul cu aproximativ 20%.

În plus, Petrom, care asigură circa jumătate din producţia curentă, a luat o serie de măsuri ce vor creşte cantitatea de gaze introdusă în reţeaua naţională cu circa 300-500 mii mc de gaze pe zi. În plus, prin închiderea temporară a combinatului Doljchim, va fi disponibilizată pentru populaţie o cantitate suplimentară de circa un milion mc de gaze, zilnic.

Termoelectrica poate transfera pe păcură 50-60% din unităţile de producţie a energiei sau chiar mai mult, cu condiţia respectării normelor de mediu, care prevăd un conţinut de sulf de sub 1% pentru acest tip de combustibil.

image
image
Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite