Editura Adevărul lansează "Sfârşitul Ceauşeştilor“ de Grigore Cartianu la Bookfest
0„Cartea de faţă este povestea loviturii de stat transformate în revoluţie şi a revoluţiei transformate în lovitură de stat“, scrie istoricul Alex Mihai Stoenescu în prefaţa volumului „Sfârşitul Ceauşeştilor“. Editura Adevărul lansează în prima zi a Târgului Bookfest o carte de referinţă: „Sfârşitul Ceauşeştilor“ de Grigore Cartianu, prima apariţie din cadrul Colecţiei „Bestseller Adevărul“.
Volumul, apărut în condiţii grafice excepţionale la un preţ popular (14,95 lei), urmăreşte firul vieţii soţilor Nicolae şi Elena Ceauşescu, de când acesta se subţiază periculos, spre sfârşitul anilor '80, şi până când se rupe brutal în ziua de Crăciun a anului 1989.
Mai citiţi şi:
Paula Iacob: "Familia Ceauşescu trebuie consiliată în cazul deshumării lui Nicolae Ceauşescu"
„Ceauşescu ne oferea stabilitate şi siguranţă!”
Grigore Cartianu reuşeşte o dublă performanţă: descrie cu precizie de cronicar evenimentele care au dus la prăbuşirea dictaturii comuniste şi, în acelaşi timp, se apropie de cele două personaje tragice, umanizându-le. În faţa morţii, chiar şi tiranii redevin oameni: se tem, speră, gâfâie, mănâncă, respiră, suferă. Cartianu surprinde toate aceste trăiri, de parcă s-a transformat într-o muscă şi, timp de aproape patru zile (22-25 decembrie 1989), nu s-a dezlipit de pe gulerul paltonului, cămăşii sau mantalei lui Nicolae Ceauşescu.
O imagine mult mai amplă a Revoluţiei
„Sfârşitul Ceauşeştilor" este o carte consistentă, de peste 500 de pagini, care explică nu doar cum a căzut Ceauşescu, ci şi ce forţe - interne şi externe - au contribuit la prăbuşirea sa. E o temă pe care politicienii, juriştii şi majoritatea istoricilor au ocolit-o, considerând-o delicată sau chiar periculoasă, dar pe care Grigore Cartianu o tranşează fără să-i tremure mâna.
De altfel, istoricul Alex Mihai Stoenescu observă în prefaţa volumului: „Grigore Cartianu a găsit numeroase amănunte pe care istoricul şi juristul le ignoră. Din acest punct de vedere, imaginea despre evenimentele din decembrie 1989, din România, este la el mult mai amplă şi, totodată, mult mai aproape de actorii lor: oamenii."
La fel de ferm este autorul şi în privinţa zilei de 25 decembrie 1989: proces stalinist, urmat de asasinat politic. Detaliile „Operaţiunii Târgovişte" demonstrează clar că echipa trimisă de la Bucureşti, la comanda trioului Ion Iliescu - Nicolae Militaru - Silviu Brucan, avea o misiune precisă: judecarea sumară şi executarea pe loc a soţilor Ceauşescu.
Un autor şi câteva sute de coautori
Pentru a reuşi o construcţie credibilă, autorul apelează la mărturii şi la documente. Cartea abundă în surse istorice şi reportericeşti, citate cu scrupulozitate. Se poate spune că „Sfârşitul Ceauşeştilor" are un autor şi câteva sute de coautori. Din acest punct de vedere, demersul lui Grigore Cartianu este inatacabil.
Asta nu înseamnă că nu vor exista contestatari! Multe dintre personajele cărţii sunt în viaţă, iar felul în care le prinde Cartianu în „insectarul" Revoluţiei şi al loviturii de stat nu va fi tocmai pe placul lor. Autorul este însă ferm: „Important e ca volumul de faţă să fie pe placul adevărului şi al cititorilor, nu al celor care, din interes, încearcă să răstălmăcească istoria. Ne-au minţit destul, ajunge!".
Adept al principiului „Cartea trebuie să-şi caute cititorii, şi nu invers", Grigore Cartianu se va pune la dispoziţia publicului pe parcursul celor cinci zile ale Bookfest 2010. El va fi însoţit, de miercuri până duminică, din două în două ore, de personaje importante ale cărţii (revoluţionari, militari, paraşutişti etc.) şi de publicişti de referinţă. Surprizele se vor
împleti, zilnic, cu sesiuni de autografe.
„Sfârşitul Ceauşeştilor"de Grigore Cartianu
- Editura Adevărul Holding, Bucureşti 2010
- Prefaţă de Alex Mihai Stoenescu
- Anexă cu documente, stenograme şi facsimile
- 7 infografii
- 528 de pagini
- Preţ: 14,95 lei
- Lansare: miercuri, 9 iunie, de la ora 13.00, la Târgul de carte Bookfest
Ce trebuie să ştii despre Târgul Bookfest 2010
- Organizator: Asociaţia Editorilor din România, sub egida Federaţiei Editorilor din România şi cu sprijinul Ministerului Culturii şi al Patrimoniului Naţional
- Unde: Salonul Expoziţional Romexpo, Bucureşti, Pavilioanele 13 - 17
- Când: 9 - 13 iunie
- Program: orele 10.00 - 20.00 (miercuri, joi, sâmbătă), orele 10.00 - 22.00 (vineri), orele 10.00-18.00 (duminică)
- Acces: gratuit
- Expozanţi: peste 200, din România şi din străinătate; 130 de standuri, la care sunt disponibile peste 25.000 de titluri
- Invitată de onoare: Spania, reprezentată de scriitori, editori şi traducători de carte, a căror prezenţă este sprijinită de Institutul Cervantes din Capitală
Oferta Editurii Adevărul
- Colecţia Marile Muzee ale lumii - primele 8 titluri
- Revista Rahan - primele două numere
- Colecţia Jules Verne - volumele 1-22
- Colecţia 100 de cărţi pe care trebuie să le ai în bibliotecă - volumele 1-89
- Colecţia Ghiduri Turistice National Geographic Traveler volumele 1-14
- Colecţia de Lux, dedicată operelor lui William Shakespeare, Charles Dickens, Lev Tolstoi, Mark Twain, James Fenimore Cooper, Jack London,
Karl May, Sir Arthur Conan Doyle, Alexandre Dumas, James Clavell, Daniel Yergin, Sven Hassel, Vintilă Corbul, Theodor Constantin, Vlad Muşatescu
- Colecţia Pictori de Geniu - 14 titluri
- Colecţia Prima mea Enciclopedie cu Winnie Ursuleţul şi prietenii săi - 12 titluri
- Colecţia Disney Clasic
- Filmele Adevărul - colecţiile „Brigada Diverse", „Tom şi Jerry", „Florin Piersic", „Mărgelatu", „Ardelenii", „Toma Caragiu", „Gheorghe Dinică", „Charlie Chaplin", „Louis de Funès",„Aventuri", „Hai-hui prin Europa", „Hai-hui prin oraşele lumii", Seria „24" (sezoanele I şi II), „Personalităţi care au marcat istoria", „Jandarmii", „Mari comedii româneşti", Seria „Comisarul", „Război şi dragoste"
Programul evenimentelor speciale de la standul „Adevărul"
- Miercuri, 9 iunie: orele 13, 15, 17 şi 19
- Joi, 10 iunie: orele 11, 13, 15, 17 şi 19
- Vineri, 11 iunie: orele 11, 13, 15, 17 şi 19
- Sâmbătă, 12 iunie: orele 11, 13, 15, 17 şi 19
- Duminică, 13 iunie: orele 11, 13 şi 15