Pepenii au ajuns un produs de lux

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Pepenii au ajuns  un produs de lux
Pepenii au ajuns un produs de lux

Producătorii de pepeni sunt afectaţi de criză şi au ajuns să vândă mai puţin de jumătate din cât vindeau anii trecuţi. Bistriţenii pot să îşi cumpere lubeniţă şi pepeni galbeni chiar şi pe tichete de masă.

 Pepenele roşu şi pepenele galben nu mai au aceeaşi trecere printre bistriţeni ca în ani trecuţi. Comercianţii spun că, în prezent, vânzările lor au scăzut cu mai mult de jumătate faţă de anul trecut. Oamenii sunt mai chibzuiţi, deşi kilogramul de pepene roşu este doar un leu şi mai poate scădea dacă ştii să negociezi, iar un pepene galben mai mic îl iei cu doar doi lei. Producătorii susţin că vânzarea a scăzut, chiar dacă în comparaţie cu aceeaşi perioadă a anului trecut preţul este mai mic şi ei sunt dispuşi să negocieze şi să mai scadă preţul.

Concuraţi de importuri

Aceştia mai spun că afluenţa pepenilor din import în marile magazine şi preţurile scăzute afişate aici le omoară vânzările, chiar dacă pepenii lor sunt  de o calitate superioară celor din supermarket. Linca Stângagiu vinde pepeni în Piaţa Decebal încă din luna iunie. Femeia spune că vinde mai mult pepene roşu decât galben, însă vânzările nu merg foarte bine. „Pepenii care sunt un pic loviţi îi dăm cu doi lei la pensionari sau la oamenii care sunt mai necăjiţi. Dar nu prea merge treaba, nu merge ca şi anul trecut. Vindem aproape 500 de kilograme de pepene roşu pe zi, dar e puţin. Anul trecut vindeam peste o tonă”, mai spune femeia.
„Am luat unul galben că e mai ieftin, săptămâna trecută am luat unul roşu, dar parcă nu mai cumpăr ca în alţi ani. Anul trecut ţin minte că nu lipsea din frigider, acum iau mai rar, prefer să cumpăr altceva, deşi e un fruct bun. Totuşi, în această perioadă trebuie să ne gospodărim mai bine”, spune Maria Rusan, o şomeră de 39 de ani.
Petrică Stanciu vine tocmai din Ialomiţa şi cultivă de şase ani lubeniţă. Producătorul spune că acesta este unul dintre cei mai slabi ani. „Foarte prost merge vânzarea, cumpără lumea, dar simţim criza şi lipsa de bani. Oameni nu îşi mai permit şi se uită la fiecare bănuţ. Preferă să meargă la supermarket, am auzit că acum la magazin se vinde şi cu 50 de bani kilogramul, ori la noi este un leu. Anul trecut mergea cu siguranţă mai bine pentru că ştiu că prin luna septembrie era 1,5 lei kilogramul”, mai spune Stanciu.

„Vindem pe tichete de masă”

Pentru a-şi vinde marfa, producătorii acceptă şi tichete de masă. „Şi tichetele de masă sunt bani, noi când mergem acasă trebuie să cumpăram mâncare şi putem plăti cu tichete de masă”, spune Otilia Popa, producător din Dăbuleni.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite