ONU cere Israelului şi Palestinei anchete proprii privind conflictul din Făşia Gaza

0
Publicat:
Ultima actualizare:

ONU a adoptat joi o rezoluţie prin care cere Israelului şi Palestinei să demareze anchete independente privind presupuse crime de război comise în timpul războiului de iarna trecută din Fâşia Gaza.

Peste trei luni, secretarul general al ONU, Ban Ki-moon, va raporta Adunării Generale şi va propune noi direcţii, potrivit CNN.

Israelul a refuzat recomandările unui raport ONU redactat de Richard Goldstone, fost magistrat al Tribunalului Penal Internaţional. Publicat în septembrie, documentul cere atât Israelului cât şi grupării Hamas să ancheteze în mod independent şi să-i trimită în faţa justiţiei pe cei acuzaţi că au comis crime de război în timpul operaţiunilor israeliene derulate iarna trecută în Fâşia Gaza. În timpul operaţiunilor, 13 israelieni şi peste 1.400 de palestinieni şi-au pierdut viaţa.

Împotriva rezoluţiie a votat joi şi SUA, care critică raportul Goldstone pentru "eşescu în responsabilizarea Hamas"

"Raportul pe care îl aveţi în faţă a fost conceput în ură şi redactat în păcat", a spus ambasadorul israelian la ONU, Gabriela Shalev, catalogând raportul Goldstone drept "unilateral" şi apreciind că el este misiunea unui "for politizat cu concluzii prestabilite".

"Suntem hotărâţi să prezentăm acest raport şi recomandările pe care le conţine tuturor forurilor internaţionale relevante, inclusiv Consiliului de Securitate şi Curţii Penale Internaţionale", a declarat, de cealaltă parte, ambasadorul palestinian la ONU, Riyad Mansour.

  • Afirmând că raportul favorizează Hamas, Israelul a anunţat că va realiza o anchetă proprie, derulată de propriii oficiali. "Israelul este hotărât să acţioneze în conformitate cu dreptul internaţional. Regulile conflictului armat fac parte din pregătirea fiecărui militar israelian", a spus Shalev.
Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite