Noul an şcolar, pus sub semnul întrebării
0Cu doar trei săptâmâni înainte de începerea anului şcolar, Colegiul Naţional Mihail Kogălniceanu din Galaţi este încă un şantier în lucru. Dacă în 2007 proiectul de reabilitare a liceului arăta bine, acum există doar şanse teoretice să fie finalizat. În caz contrar, elevii ar putea învăţa în schimburi până seara târziu sau alt loc.
Povestea lucrărilor de la prestigiosul colegiu gălăţean a început în 2007, când s-au deschis practic perspectivele pentru o reabilitare completă. Au intrat atunci în calcul înlocuirea tâmplăriei, inclusiv a uşilor, schimbarea lambriurilor, înlocuirea parchetului şi a instalaţiei de încălzire. În acelaşi an, pe la începutul lunii septembrie, s-a organizat o licitaţie pe care a câştigat-o firma Vepex SRL din Galaţi. Pe baza documentaţiei realizate de Proiect SA, această firmă a câştigat lucrările de la CNMK pentru 6,8 miliarde de lei vechi. Angajaţii de la Vepex au început imediat lucrările, până la sfârşitul anului reuşind să schimbe în întregime tâmplăria, totul costând aproape 2 miliarde de lei vechi. Surpriza a venit în 2008, când instituţia de învăţământ nu a mai primit niciun leu. “Am cerut socoteală celor de la Inspectoratul Şcolar. Ne-au spus că să avem răbdare, că la prima rectificare vom primi bani. Au trecut toate rectificările din anul 2008 şi lucrarea tot nu a mai fost finanţată”, ne-a povestit directorul Ioan Sava.
Bani pe sponci în 2009
La începutul acestui an, Primăria municipiului Galaţi a alocat din fonduri proprii 2,8 miliarde de lei pentru continuarea lucrărilor, insuficient însă pentru terminarea lor. Din aceşti bani s-a înlocuit reţeaua de încălzire, dar nu s-au montat caloriferele. De asemenea, s-a înlocuit lambriul de la etajul al doilea al liceului. Partea proastă este că, dacă nu vor veni bani de la minister, este posibil ca elevii să nu aibă undă să înveţe. “Avem două variante: prima ar fi să stabilim două schimburi, cel de-al doilea urmând să termine la ora 20, iar a doua variantă ar fi să trimitem elevii la alt liceu, pe o perioadă scurtă de timp. Dacă se va apela la această variantă, Inspectoratul ar fi cel care ar decide care va fi acel liceu”, mai spune Ioan Sava.
Constructorii, dispuşi la efort suplimentar
Reprezentanţii companiei care se ocupă de lucrări i-au promis directorului că vor face tot posibilul să lucreze cât mai eficient, singura problemă fiind lipsa banilor. “Am înţeles că unitatea şcolară a primit promisiuni că vor veni şi ceilalţi bani pentru finalizarea acţiunii. Dacă vom avea aceşti bani, ne vom apuca rapid să montăm parchet în cât mai multe săli. Noi suntem dispuşi să lucrăm şi sâmbăta”, ne-a spus şeful lucrării. Conducerea şcolii a estimat că pentru terminarea acţiunii ar mai trebui aproximativ două miliarde de lei vechi. “Am vorbit cu inspectorul şcolar general şi am primit promisiuni că vom avea aceşti bani. Acum, rămâne de văzut când vor veni ei. Dacă îi primim la timp, anul acesta terminăm lucrarea de la liceu”, a mai spus directorul CNMK.