Grădiniţa din garsonieră

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La doi paşi de Botoşani, 20 de micuţi preşcolari merg la o grădiniţă unde stau înghesuiţi în 18 metri pătraţi. Povestea, parcă de necrezut, se petrece într-o locuinţă  situată la parterul unui bloc din localitatea Cătămărăşti Deal.

Au aceeaşi vârstă, învaţă în acelaşi judeţ şi sistem, şi totuşi sunt atât de diferiţi. Unii îşi doresc jucării mai multe şi mai frumoase, iar alţii îşi doresc o gradiniţă normală unde să înveţe şi să se joace.

Totul se întâmplă la ieşirea din Botoşani, în localitatea Cătămărăşti Deal, acolo unde de ani de zile, cei mai mici dintre preşcolari sunt nevoiţi să înveţe într-o încăpere aflată la parterul unui bloc.

Locuitorii din Cătămărăşti Deal au numit-o „grădiniţa din garsonieră“. Aici, peste 20 de copii se înghesuie într-un spaţiu de 18 metri pătraţi.

Fără să le pese parcă de spaţiul mic, cei mici îşi aliniază cu grijă scăunele, spun poezii şi colorează. Nu au însă prea mult loc să îşi întindă păpuşile sau maşinuţele şi nici să joace vestitul joc al copilăriei, prinsa.

Vecini gălăgioşi

„Ne străduim de mulţi ani să schimbăm locaţia acestei grupe. Am înţeles că este un proiect care aşteaptă finanţarea de la Banca Mondială.

Până atunci, aşteptăm finalizarea lucrărilor de la şcoală, să mutăm copiii acolo“, spune Luminiţa Curtman, directorul Ecoşcolii din Cătămărăşti Deal.

Vecinii „grădiniţei” spun că nu s-au obişnuit cu zarva creată de cei mici şi se bucură când vine vacanţa. Cele mai grele zile pentru vecini sunt la începutul anului şcolar.

„În primele săptămâni este un adevărat chin pentru noi. Nu sunt obişnuiţi cu lipsa părinţilor şi e jale mare în garsonieră. E de ajuns să înceapă unul să plângă şi avem parte de un adevărat recital”, spune  Cătălin, unul dintre vecini.

Directoarea grădiniţei spune că este îngrijorată de numărul tot mai mare de copii care se înscriu în fiecare an.

Tot mai mulţi copii, de la un an la altul

„Populaţia şcolară este într-o continuă creştere. Mai vin şi copii ai căror părinţi au fost plecaţi la muncă în străinătate. Nu avem cum să nu îi primim“, mai explică Luminiţa Curtman.

Edilii comunei Mihai Eminescu dau însă asigurări că, în cel mai scurt timp, preşcolarii din Cătămărăşti Deal vor avea un spaţiu numai al lor. „Se va ridica o clădire nouă prin fondurile Băncii Mondiale.

Din ultimile discuţii pe care le-am avut cu reprezentanţii Inspectoratului Şcolar Judeţean, se pare că, din această vară, sunt şanse mari să înceapă lucrările“, a precizat Verginel Gireadă, primarul comunei Mihai Eminescu.

Grupa mare stă în chirie

La „grădiniţa“ din Cătămărăşti Deal învaţă 90 de copii împărţiţi în trei grupe.

Dacă cei mai mici sunt nevoiţi să stea în garsonieră, cei mai mari învăţă într-un spaţiu închiriat de primărie, sub care funcţionează un magazin alimentar.

În judeţul Botoşani funcţionează peste 330 de grădiniţe, iar cele mai multe sunt cu program normal. Situaţia acestor micuţi, nevoiţi să înveţe în spaţii închiriate de la localnici, este unică la nivel de judeţ.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite