Ghiţă îl acuză pe Vîntu de practici mafiote
0Managerul postului de ştiri Realitatea TV ameninţă printr-un comunicat că va face plângere penală împotriva lui Sorin Ovidiu Vîntu, acţionarul majoritar al Realitatea TV. Scandalul Ghiţă – Vîntu a ajuns la episodul al treilea. Compania Asesoft a emis un comunicat prin care dă de înţeles că nu se va retrage aşa uşor de la cârma Realitatea TV.
Neînţelegerile dintre Sebastian Ghiţă, managerul Realitatea TV din octombrie anul trecut, şi Sorin Ovidiu Vîntu a ajuns la un nou nivel. Compania Asesoft, condusă de Sebastian Ghiţă, a emis ieri un comunicat prin care îl acuză pe omul de afaceri şi pe asociaţii săi de şantaj. „În cadrul unor discuţii extrem de tensionate, legate de managementul şi activitatea editorială a trustului Realitatea Media, Sorin Ovidiu Vîntu şi asociaţii săi au insistat să schimbăm condiţiile contractului de management şi să semnăm un act adiţional care să le permită exercitarea de ingerinţe în activitatea editorială", arată comunicatul Asesoft.
Primul episod al fricţiunilor dintre Vîntu şi Ghiţă a avut loc duminica trecută. La momentul respectiv Sediul Realitatea TV din Casa Presei a fost câmpul primei înfruntări între bodyguarzii lui Sorin Ovidiu Vîntu şi cei ai noului administrator, Sebastian Ghiţă. Spaţiile în care îşi desfăşoară activitatea Realitatea TV au reprezentat miza scandalului.
Conflictul ar fi pornit de la contractul de închiriere al sediului televiziunii pe care Realitatea l-ar fi avut cu Coresi în Casa Presei Libere. Acesta ar fi fost reziliat de Sebastian Ghiţă, iar firma sa, Asesoft, ar fi devenit în acte noul chiriaş.
Episodul al doilea s-a consumat joi, când Consiliul de Administraţie al Realitatea Media a emis joi un comunicat prin care anunţa că mâine se va reuni pentru a discuta contractul dintre Asesoft şi Realitatea Media. În cadrul documentului, lui Sebastian Ghiţă îi erau aduse mai multe reproşuri: întârzieri de plată ale unor datorii, implicarea agresivă în strategia editorială şi în grila de programe a postului TV şi tabloidizarea excesivă a postului.
În comunicatul său, Asesoft anunţă că va apela „la toate mijloacele legale necesare" pentru a conserva investiţia realizată la Realitatea - în valoare de peste 10 milioane euro - şi va solicita instituţiilor statului „protejarea vieţii şi integrităţii fizice a membrilor CA şi a familiilor acestora".
Comunicat Asesoft
În cadrul unor discuţii extrem de tensionate, legate de managementul şi activitatea editorială a trustului Realitatea Media, Sorin Ovidiu Vîntu şi asociaţii săi au insistat să schimbăm condiţiile contractului de management şi să semnăm un act adiţional care să le permită exercitarea de ingerinţe în activitatea editorială. A fost realmente surprinzător pentru noi să constatăm că, în absenţa unor rezultate în cadrul discuţiilor, domnul Sorin Ovidiu Vîntu şi asociaţii săi au decis să utilizeze metode profund imorale şi total în afara legii, precum: şantajul şi ameninţarea.
Mai mult, am înţeles că, în fapt, avem de-a face cu un grup mafiot, coordonat de domnul Sorin Ovidiu Vîntu, care este implicat în activităţi de crimă organizată (spălare de bani, escrocherie, şantaj, utilizarea sau ameninţarea cu utilizarea violenţei fizice etc). Consiliul de Administraţie al SC Asesoft International SA a hotărât să apeleze la toate mijloacele legale necesare conservării investiţiei realizate la Realitatea Media - în valoare de peste 10 milioane de euro - şi să solicite instituţiilor statului protejarea vieţii şi integrităţii fizice a membrilor CA şi a familiilor acestora.
Reiterăm ceea ce am precizat şi cu prilejul discuţiilor cu domnul Sorin Ovidiu Vîntu, şi anume că orice litigiu privind contractul de management poate fi rezolvat fie prin negocieri, fie în instanţă, însă în niciun caz în stil mafiot, aşa cum doreşte Domnia Sa. Ca reacţie la ameninţările ce ne-au fost adresate, am decis să depunem plângeri penale împotriva domnului Sorin Ovidiu Vîntu şi a asociaţilor săi.Totodată, atragem atenţia domnului Sorin Ovidiu Vîntu şi asociaţilor săi să înceteze presiunile la adresa jurnaliştilor de la Realitatea Media, întrucât controlul editorial pe care doresc să-l impună este lipsit de legitimitate şi afectează credibilitatea trustului.
Toate acţiunile persoanelor desemnate de Asesoft pentru derularea contractului de management au avut ca obiective: evitarea suspendării licenţei, plata taxelor datorate bugetului de stat, achitarea salariilor către jurnalişti (începând cu luna martie 2010) şi asigurarea unor condiţii de lucru decente. Asesoft îşi reafirmă angajamentul ferm faţă de finalizarea derulării contractului şi consolidarea locului postului Realitatea TV.
Asesoft a reuşit să modernizeze deja o mare parte dintre echipamentele tehnice şi să obţină înţelegeri favorabile pentru Realitatea Media din partea furnizorilor importanţi. Asesoft International SA consideră că jurnaliştii sunt responsabili de politica
editorială şi nici CA al Realitatea şi nici CA al Asesoft nu trebuie să interfereze cu munca acestora.