Un brăilean vinde cel mai scump timbru din lume
0Colecţionarul Ion Ivan (62 de ani) cere două milioane de euro pentru preţioasa marcă poştală „Mauritius“, emisă în 1847. Filatelistul spune că exemplarul pe care-l păstrează la bancă e identic cu cel aflat în colecţia reginei Marii Britanii. În 2006, el a refuzat să vândă timbrul cu cinci miliarde de lei.
Recordul pentru cel mai mare preţ achitat pe o marcă poştală îl deţine timbrul „Mauritius", cu valoarea tipărită de un penny, lipit de ceea ce filateliştii numesc „Scrisoarea de Bordeaux". Aceasta a fost adjudecată la o casă de licitaţii pentru impresionanta sumă de 3,3 milioane de euro. Se spune că în toată lumea sunt doar 12 timbre „Mauritius", visul oricărui filatelist împătimit.
„Pasiunea pentru colecţii am moştenit-o de la tatăl meu, Vasile Ivan, care a trăit 109 ani şi care a făcut parte din cercul de prieteni al regelui Ferdinand I. Iniţial, nu mă pasiona filatelia. Pe la 18 ani am început să colecţionez mărci poştale. Tatăl meu mi-a lăsat moştenire colecţia sa de timbre în 1977. Mi-a spus că printre ele sunt câteva extrem de rare", povesteşte colecţionarul, care este şi preşedinte al Asociaţiei Filatelice Dunărea Brăila.
Cinci miliarde pentru o bucăţică de hârtie
Astfel a intrat Ivan în posesia timbrului „Mauritius", despre care tatăl său i-a spus că-l are din tinereţe, de când îl însoţea pe regele Ferdinand prin Europa. Preţiosul timbru colonial fusese achiziţionat de la un anticar din Londra. Se spune că, la sfârşitul secolului al XIX-lea, un colecţionar ar fi fost în stare să ucidă pentru a pune mâna pe un „Mauritius". Alţii şi-au irosit viaţa căutându-l în zadar, pentru că foarte puţine exemplare au fost expuse vreodată.
Deţinătorii nu-şi declină identitatea, de frica hoţilor. „Am expus timbrul, prima dată, prin 2006. Atunci am fost sunat de un colecţionar care mi-a oferit pe el cinci miliarde de lei. L-am refuzat, pentru că nu intenţionam să-l vând. În plus, eu nu vând, ci achiziţionez obiecte de colecţie", ne-a spus colecţionarul.
Pe lângă cele peste 200 de clasoare cu timbre, milioane de mărci poştale româneşti şi străine, Ion Ivan deţine obiecte de artă, picturi, cărţi poştale ilustrate, monede rare. Are, printre altele, cartea pe care Ceauşescu n-a mai apucat s-o lanseze pe piaţă, în 1989, şi care poartă semnătura dictatorului.
Mai celebru decât „Capul de Bour"
Timbrul „Mauritius", emis în fosta colonie britanică cu acelaşi nume, în 1847, a devenit faimos datorită unei greşeli. În timp ce grava plăcile, Joseph Barnard avea în faţa ochilor sigla atârnată deasupra oficiului poştal. Astfel, dintr-o eroare, în loc de cuvintele „Post Paid" (franco), ela aplicat pe timbru inscripţia „Post Office". Astăzi, orice colecţionar din lume visează să-l aibă. Timbrul deţinut de Ivan a fost admirat de renumiţi colecţionari români, dar şi din străinătate.
„Ion Ivan deţine mai multe timbre rare, dar cel din Insula Mauritius este unul extrem de valoros, inestimabil. E chiar mai valoros, decât vestitul «Cap de Bour» românesc, primul timbru emis în Principate, care s-a aflat în colecţia privată a regelui Carol al II-lea", subliniază Constantin Gherghescu, cel mai longeviv colecţionar brăilean.
Ivan intenţionează să posteze anunţul cu vânzarea timbrului pe site-ul de licitaţii eBay şi să-şi realizeze propriul site.