Bolnavii de insuficienţă renală, ţinuţi în viaţă de aparate

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O dată la două zile, ei petrec ore bune în spital pentru a mai câştiga un strop de sănătate

Astăzi, pentru aceşti bolnavi, singura soluţie pentru a scăpa de calvar este transplantul de rinichi. Din păcate, foarte puţini au şansa să găsească un donator compatibil, iar atunci singura cale de a rămâne în viaţă este dializa.
Forfotă mare astăzi, încă de la primele ore ale zilei, la centrul de dializă. Nimic nou însă. Imagini cotidiene ale celor care vin să lupte cu moartea. „La ora actuală avem 138 de pacienţi care fac hemodializă, 16 în dializă peritoneală şi 42 de bolnavi care au suferit un transplant renal şi care fac dializă sau pe care îi avem sub supraveghere medicală“, a declarat astăzi Dionisie Dubinciuc, medicul coordonator al Centrului de Dializă Vâlcea.
Unul dintre pacienţii aflaţi la tratamentul de dializă a povestit că este cumplit să trăieşti dependent de aparate. „Nu am altă soluţie. Dacă vreau să mai trăiesc, trebuie să vin de două ori pe săptămână să fac dializa. Nu este uşor, dar aproape că am ajuns să mă obişnuiesc cu stilul acesta de viaţă. Depind de aceste aparate de câţiva ani“, a spus Ion Manolache.

Stresul ne îmbolnăveşte de rinichi


Tuturor pacienţilor li se recoltează analize de control, iar tratamentul li se prescrie în funcţie de rezultatul acestora. Specialiştii spun că principalele cauze ale îmbolnăvirii sunt stresul şi alimentaţia necorespunzătoare.
„Din păcate, oamenii nu merg la medic pentru a-şi face controale regulate de sănătate. Cei mai mulţi vizitează un medic numai atunci când ajung să se simtă rău, când boala este destul de avansată şi nu prea mai sunt soluţii“, a mai precizat medicul Dionisie Dubinciuc.

Meniu personalizat pentru bolnavi


În anul 1999, când a fost înfiinţat Centrul de Dializă în cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă din Râmnicu Vâlcea, erau înregistraţi aproximativ zece bolnavi care sufereau de insuficienţă renală. Astăzi numărul lor a crescut îngrijorător.
„Tot mai mulţi oameni dependenţi de dializă vin în staţiunile vâlcene la tratament. Sunt aduşi aici pentru a face procedurile de dializă. Ei beneficiază de transport gratuit şi primesc o masă cu meniu personalizat, în funcţie de afecţiunile de care suferă“, a precizat Dionisie Dubinciuc. Cel mai mare vis al medicului vâlcean este un nou centru de dializă.
„Mă lupt pentru ca noul centru de dializă, care va fi separat de spital, să fie finalizat cât mai repede. Deja am turnat placa la parter şi am început lucrările la primul etaj. Îmi doresc să fie unul dintre cele mai moderne centre din România, să se ridice la standarde occidentale“, a conchis Dubinciuc.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite