Bătălia din 2010: bugetari contra corporatişti

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Numărul celor care îşi depun CV-urile va creşte
Numărul celor care îşi depun CV-urile va creşte

Peste 70.000 de angajaţi la stat îşi vor pierde locurile de muncă în 2010 şi ei trebuie să intre pe o piaţă a muncii cu mulţi concurenţi. Competiţia dintre bugetarii concediaţi, corporatişti se anunţă acerbă anul viitor pentru fiecare job scos pe piaţă. În 2009, pentru un post în vânzări au fost şi 10.000 de cereri.

Între 70.000 şi 80.000 de angajaţi la stat vor fi daţi afară anul viitor, a anunţat ieri ministrul Muncii, Mihai Şeitan. Ei vor găsi pe piaţă alţi 700.000 de şomeri, zeci de noi absolvenţi, sute de disponibilizaţi din companii private.

Concedierea bugetarilor este impusă de reducerea cheltuielilor la buget, aşa cum prevede acordul cu Fondul Monetar Internaţional, dar şi de măsurile de reformare a instituţiilor publice anunţate recent de noua guvernare.

„Fiecare instituţie în parte va hotărî care sunt angajaţii care pleacă din momentul în care va avea bugetul. Este vorba de 70.000 -80.000 de oameni. Nu putem spune acum care vor fi domeniile în care se vor face restructurări, pentru că asta depinde de fiecare instituţie în parte", a declarat Mihai Şeitan, ministrul Muncii.

Acesta a spus că şomerii de la stat vor intra în sistemul de recalificare de la agenţiile locale de ocupare a forţei de muncă, în funcţie de cerinţele de pe piaţă.

„La începutul anului 2010, şomajul va creşte, dar spre sfârşit va fi mai mic decât este în prezent pentru că piaţa muncii îşi va reveni", a mai spus Şeitan. Acesta a mai adăugat că restructurările în sistemul bugetar vor fi făcute în funcţie de competenţă.

75.000 de absolvenţi în fiecare an

Persoanele disponibilizate vor intra pe o piaţă a muncii unde sunt deja 700.000 de şomeri şi unde concurenţa pentru un loc de muncă a devenit nemiloasă. Reprezentanţii firmelor de recrutare spun că, în 2009, au înregistrat un număr -record de aplicaţii pentru un loc de muncă.

O competiţie acerbă a avut loc în domeniul vânzărilor, unde au fost depuse şi peste 10.000 de cereri pentru un post. În general, în domeniul vânzărilor au fost primite peste 3.000 de solicitări, în numai trei zile de la apariţia unui post nou.

Cei în căutarea unui loc de muncă au stat cu ochii pe orice oportunitate, chiar şi în perioada Sărbătorilor. Firma de asigurări GRAWE România a primit până ieri, în numai patru zile de la publicarea anunţului, aproape 4.000 de CV-uri pentru câteva posturi de consilieri şi de agenţi de vânzări. Salariile puse la bătaie oscilează între 400 şi 700 de euro. 

Pentru un post de director de agenţie, aceeaşi firmă a primit 1.304 solicitări de angajare. Oana Banu, editor la Myjob, spune că aplicaţiile de pe acest site de recrutare au crescut cu 50% în anul 2009, comparativ cu 2008, mai ales în vânzări, servicii clienţi şi prezentări de produse: „Numărul locurilor de muncă a scăzut, în timp ce tot mai multe persoane au trimis CV-uri la posturile disponibile", a explicat ea.

Statisticile oficiale arată că, în 2010, nu se vor crea pe piaţa muncii mai mult de 10.000 de locuri de muncă, în condiţiile în care în fiecare an pe piaţă apar 75.000 de absolvenţi ai diverselor forme de învăţământ.

De unde vin banii de compensaţii?

Potrivit aceleiaşi surse, locuri de muncă vacante sunt în agricultură. Ele nu sunt însă dorite dintr-un motiv foarte simplu: la câmp şi la fermele zootehnice se munceşte mult şi se câştigă puţin.

Locuri libere sunt şi în companiile din domeniul tehnologiilor înalte, dar aici motivul neocupării este cu totul altul: personalul calificat (ingineri, maiştri, tehnicieni etc.) este din ce în ce mai greu de găsit.

Iar angajarea de absolvenţi pare prea riscantă faţă de responsabilităţile pe care le presupun asemenea posturi. Legislaţia în vigoare prevede că disponibilizările colective de personal se pot face numai cu acordarea de salarii compensatorii.

Având în vedere că media salariului la stat oscilează între 1.500 şi 22.000 de lei pe lună, iar la plecare se acordă o compensaţie echivalentă cu cel puţin trei astfel de remuneraţii, putem spune că pentru cei 80.000 de viitori disponibilizaţi statul ar trebui să aibă în vistierie cel puţin 95 de milioane de euro.

Or, din câte se ştie acum despre bugetul de stat pe 2010 nu reiese că ar exista astfel de disponibilităţi băneşti necesare „epurării" din companiile şi instituţiile publice.

Recalificarea, noul sport naţional

Ce ar putea face un funcţionar dintr-o instituţie publică după disponibilizare? Tot statisticile oficiale arată că, pe lângă agricultură, locuri de muncă vacante s-ar mai găsi în comerţ, alimentaţie publică, IT&C şi (începând din primăvară) în construcţii.

Astfel că bugetarului de acum nu-i va mai rămâne decât să se recalifice, pentru a reuşi să facă faţă cerinţelor de la viitorul loc de muncă.

Reconversia profesională a funcţionarilor de la stat - acesta pare să fie un fenomen ce va lua o anumită amploare în 2010, bineînţeles dacă planurile de concediere anunţate vor fi puse în aplicare. ; A contribuit Andreea Ofiţeru

Criteriile de restructurare

Calificativul obţinut la ultima evaluare a performanţelor profesionale.
Existenţa unor eventuale sancţiuni disciplinare.
Măsura restructurării va afecta mai întâi persoanele care nu au copii.
Dacă măsura afectează doi soţi din aceeaşi unitate, va fi concediat cel care are venitul cel mai mic.
Familiile monoparentale cu copii şi salariaţii care au cel mult cinci ani până la pensie vor fi ultimii concediaţi.

"Nu putem spune acum care vor fi domeniile în care se vor face restructurări, pentru că asta depinde de fiecare instituţie în parte."

Mihai Şeitan
ministrul Muncii

5.000 de CV-uri pentru un post de secretară

Operatorii de interviu, secretarele, agenţii de vânzări şi controlorii din centrele de procesare bancare au fost cele mai „vânate" poziţii în rândul bănăţenilor care au visat la un loc de muncă în Timişoara. Potrivit portalului ejobs.ro, până în luna noiembrie, peste 14.500 de aplicanţi şi-au depus CV-ul pe net pentru a prinde un job de operator de interviu.

Alţi 11.000 de utilizatori ai portalului de joburi online au aplicat pentru o poziţe de reprezentant comercial şi peste 6.800, pentru una de controlor centru de procesare. Elena Popescu, recruiter la compania Trenkwalder Sobis, a scanat o parte din CV-urile depuse online pentru postul de controlor centru de procesare.

„Este vorba despre un centru de procesare nou deschis, al unei bănci care se extinde", a explicat Elena Popescu. Potrivit acesteia, aplicanţii selectaţi de pe portalul de joburi online au trecut prin câte trei interviuri, înainte de a fi plasaţi pe jobul dorit.

De mii de CV-uri au avut parte şi joburile publicate pe site-ul bestjobs.ro. Un post de secretară publicat pe acest portal în 2009 a atras, numai până în luna noiembrie, aproape 5.000 de CV-uri depuse, în timp ce unul de agent vânzări, 4.000 de CV-uri, iar unul de lucrător comercial, 3.500 de CV-uri.

Clasamentul continuă cu peste 3.000 de CV-uri pentru un post de consilier bancar şi alte 3.000 de aplicaţii, pentru unul de reporter-prezentator TV. ; Manuela Strinu

Top

Potrivit portalului ejobs.ro, până în luna noiembrie 2009, peste 14.500 de aplicanţi şi-au depus CV-ul pe net pentru a prinde un job de operator de interviu în Timişoara.

No title
Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite