Avocatul poporului contestă Ordonanţa de blocare a majorării salariilor cu 50%

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Curtea Constituţională a fost sesizată de Avocatul poporului, Ioan Muraru,  în legătură cu aparenta neconstituţionalitate a unei prevederi din Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului care împiedică aplicarea Legii privind majorarea salariilor cadrelor didactice cu 50%, până în luna aprilie 2009.

Judecătorii Curţii au stabilit ca excepţiile de constituţionalitate ridicate să fie dezbătute la 11 noiembrie.

Principalul argument al Avocatului poporului invocat în contestaţie este nerespectarea de către Guvern a separaţiei puterilor în stat, în sensul că Executivul a decis să amâne aplicarea unei legi care avea un termen decis de Parlament şi Preşedinţie.

Ioan Muraru este de părere că Guvernul a depăşit cadrul constituţional în momentul în care a ales formula ordonanţei de urgenţă ca mijloc procedural de amânare a creşterii de salarii, deoarece Executivul nu ar avea abilitare pentru acest domeniu.

Nu în ultimul rând, Avocatul poporului a considerat că Guvernul nu poate folosi ca temei de legiferare delegare de atribuţii, câtă vreme legea fusese votată de Parlament şi promulgată de şeful statului.

Guvernul amână intrarea în vigoare a creşterilor cu 50% a salariilor cadrelor didactice până în aprilie 2009, condiţionat de o nouă lege unitară a salarizării personalului bugetar, dar şi de îndeplinirea criteriilor de performanţă a actului de învăţământ, potrivit textului OUG publicat vineri în Monitorul Oficial.

Potrivit articolului 2 din OUG, valoarea coeficientului de multiplicare 1,000 a salariilor personalului didactic din învăţământ, stabilit prin Legea de aprobare a ordonanţei privind creşterile salariale ce se vor acorda în anul 2008 personalului din învăţământ „se va aplica începând cu plata drepturilor salariale aferente lunii aprilie 2009, în condiţiile prevăzute de legea unitară de salarizare a personalului din sectorul bugetar şi ţinând seama de gradul de îndeplinire a criteriilor de performanţă, de creşterea competitivităţii şi calităţii actului de învăţământ”.

În continuare, se adaugă articolul care prevede că „valoarea coeficientului de multiplicare 1,000 a salariilor personalului didactic din învăţământ, aplicabilă în perioada ianuarie – martie 2009 inclusiv, se va stabili prin actele normative care vor reglementa creşterile salariale ce se acordă în anul 2009 personalului din sectorul bugetar”.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite