Timisoara: PORTRET / Dan Simion Face muzică de teatru pe înţelesul tuturor
0
Tânărul creator a lucrat pentru toate teatrele din Timişoara: la Teatrul Naţional, Teatrul German, Teatrul Maghiar şi Teatrul pentru copii „Merlin“.
Profil
Născut. 15.04.1978, la Târgu Jiu
Studii. Facultatea de Muzică şi Facultatea de Ştiinţe Economice
Experienţă. Compune muzică pentru teatre de şapte ani
Familie. Căsătorit cu Lavinia. Are un fiu de 2 ani şi jumătate
Chiar dacă acum viaţa lui este legată de sunete muzicale, Dan Simion nu a fost mereu atras de această formă de comunicare şi de artă. Susţine că, până în liceu, nici măcar nu îi plăcea să asculte radioul.
„În clasa a VI-a, m-a dus mama la Casa Pionierilor, unde am făcut cam doi ani, acordeon. După ce m-am lăsat de studiu, la prima vacanţă, am şi uitat tot ce am învăţat. Am fost bun la muzică în şcoala general“, a spus Dan Simion. În liceu a ştiut deja ce vrea: scopul său a fost să ajungă să facă muzică de film.
Deocamdată a ajuns la o etapă intermediară, fiind compozitor de muzică pentru teatru. Primul spectacol pe care şi-a pus amprenta în întregime a fost „Athené Palace“, regizat de Alexander Hausvater. Apoi au urmat alte şi alte spectacole.
„Trebuie să transpui în piesă viziunea regizorului şi personalitatea ta. Trebuie să-l faci pe regizor să se regăsească în ideile tale, iar tu să susţii spectacolul cu muzica ta. Partea muzicală este la fel de importantă ca şi actorii. De multe ori, o muzică bună poate să salveze o piesă mai puţin reuşită“, ne-a declarat Dan Simion, care lucrează la departamentul de producţie al unui post de radio.
Având în vedere importanţa muzicii într-un spectacol de teatru, Simion susţine că munca compozitorului nu e deloc simplă. Acesta citeşte mai întâi piesa, apoi discută cu regizorul, scenaristul şi coregraful piesei. Dan Simion a şi cântat pe scenă, într-un cvartet, la piesa „Edvard“, de Szabo K. Istvan.
Dan Simion a studiat violoncelul şi orga de biserică. „Am cântat în Domul Catolic din Piaţa Unirii. În afară de Băsescu, am cântat tuturor preşedinţilor“, a afirmat acesta. Pe lângă muzica de teatru, Simion a cochetat şi cu muzica uşoară, comercială. A colaborat cu câteva trupe, însă, se gândeşte serios la un proiect personal.
Lansează un CD cu muzică de teatru
„Aş vrea ca muzica de teatru să o fac pe înţelesul tuturor. Să o livrez publicului. Există un univers diferit în afara spectacolului“, a declarat Dan Simion. Acum, lucrează la „Cenuşăreasa“, în regia Mihaelei Murgu şi a coregrafului Răzvan Mazilu.
„Va fi un musical ca pe Broadway“, susţine compozitorul. Până la premieră, timişoreanul va participa la Festivalul Naţional de Teatru, de la Bucureşti, cu piesele „Trei surori“, de Ada Lupu şi „Cum traversează Barby criza mondială“, de Alexandra Badea.
Intrebări şi răspunsuri
Mai ai timp de studiu?
Asta e marea mea problemă. Nu mai am timp să studiez, iar acest lucru nu îmi place. Chiar mă gândesc să îmi iau un pian şi să încep să studiez. Pe mine mă şi relaxează.
Te foloseşti de calculator pentru a compune?
Folosesc calculatorul ca instrument. Toate ideile le am în cap şi sunt puse pe pian. Cu ajutorul calculatorului orchestrez şi aranjez piesele. Am făcut şi piese comerciale cu ajutorul computerului.
Ai compus şi pentru filme?
Am făcut muzică la mai multe scurtmetraje. „Mulţumesc“ a fost difuzat şi de TVR, de Milo Simulov. Dorinţa mea e lung metraj, dar e greu să intri în tagma lor. La fel de greu cum a fost să intru la teatru.
Ce-i place
„Îmi place să petrec timpul cu fiul meu, Alex. La doi ani şi şapte luni cântă. Ne trezim cu el cântând. E adevărat că si eu îl stimulez. De câte ori are ocazia cântă la tobe, la pian“, a declarat Dan Simion.
Ce nu-i place
„Nu îmi place România. De fapt noi, oamenii, suntem problema. La mulţi le lipseşte bunul simţ. Mă deranjează lipsa de respect“, ne-a mărturisit tânărul.