Ministerul Culturii a decis să renunţe la toate revistele sale

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Două publicaţii din Cluj ies din organigrama Ministerului, care oricum nu le mai finanţa. Revistele Korunk şi Muvelodes din Cluj vor supravieţui, în pofida problemelor financiare pe care le au.

Potrivit unui act normativ aprobat de Guvernul României în această săptămână, 13 publicaţii culturale vor fi scoase începând cu 1 ianurie 2009 din subordinea Ministerului Culturii şi Cultelor. Printre acestea se regăsesc şi două reviste editate la Cluj, Korunk şi Muvelodes. Dacă prima se va descurca în continuare pe cont propriu, cea de-a doua va trece în subordinea Consiliului Judeţean Cluj, care mai are în subordine revista Tribuna.

Cele două publicaţii editate la Cluj aşteptau de ceva vreme să fie scoase de sub Minister, considerând că acest lucru era, din punct de vedere juridic, o povară. Finaţarea era făcută oricum prin Administraţia Fondului Cultural Naţional, pe baza unor proiecte. Atât Korunk, cât şi Muvelodes, se bazau pe ONG-urile realizate în jurul acestora, care primeau fonduri din diverse programe.

Fără bani, dar cu rapoarte


Redactorul-şef al revistei de sociologie a culturii Muvelodes, Szabó Zsolt, aşteaptă această hotârâre de guvern de multă vreme. „Noi am rămas numai formal în subordinea Ministerului, pentru că fonduri nu am mai primit de circa patru ani.

Ne-am descurcat destul de greu, am făcut diferite proiecte şi am obţinut fonduri atât din ţară cât şi din străinătate”, spune Szabó, profesor universitar la secţia de Jurnalism a Facultăţii de Ştiinţe Politice, Administrative şi ale Comunicării.

Revista va rămâne o instituţie publică, însă va trece în subordinea Consiliul Judeţean Cluj, de unde s-a încercat obţinerea de fonduri încă din octombrie 2007.

Conform spuselor lui Szabó, Consiliul Judeţean era dispus să aloce , în acest an, 1,2 miliarde de lei pentru această publicaţie, dar banii nu au putut fi accesaţi pentru că revista era în subordinea Ministerului.

Purtătorul de cuvânt al Consiliului Judeţean Cluj, Victor Popa, spune că în acest moment de lucrează la bugetul pe anul viitor şi nu poate preciza ce fonduri vor fi prevăzute pentru revista Muvelodes în anul 2009.

Pe cont propriu şi fără sediu

Revista de ştiinţe socio-umane Korunk, recunoscută de Consiliul Naţional al Cercetării Ştiinţifice din Învăţământul Superior, se va descurca în continuare pe cont propriu, cum a făcut-o în ultimii ani. „Facem proiecte prin Administraţia Fondului Cultural Naţional şi astfel finanţăm revista.

Noi nu ne-am bazat pe banii de la Minister decât punctual, pe proiecte. Iar sprijin am primit şi din partea Primăriei şi Consiliului Local”, spune Balázs Imre József, redactorul-şef al Korunk.

Pentru revista Korunk, o problemă constă în sediul în care îşi desfăşoară activitatea. „Am avut sediul într-o clădire ce a fost retrocedată Bisericii Ortodoxe în anul 2005, de unde am fost evacuaţi”, adaugă Balázs, ales redactor şef în luna iulie a acestui an, după retragerea în postura de director al comisiei redacţionale a fostului redactor şef, Kántor Lajos.


Noi nu ne-am bazat pe banii de la Minister decât punctual, pe proiecte,  Balázs Imre József
Redactor-şef „korunk”


Mai puţin norocoase

Publicaţiile aflate în subordinea Ministerului reprezintă o moştenire a perioadei dinainte de Revoluţie, deveniind instituţii publice cu personalitate juridică. Finanţarea acestora s-a subţiat în ultimii ani, reviste precum „Contemporanul”, „Literatorul” sau „Manuscriptum” riscând să nu mai apară o dată cu desfiinţarea instituţiilor publice. În schimb Revista „Biblioteca” va trece în subordinea Bibliotecii Naţionale a României.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite