Marcel Iureş a plantat un pin la Tăşuleasa
0În cadrul proiectului Verde 003, se va ecologiza cursul râului Dorna şi se va reîmpăduri un versant muntos defrişat Proiectul Verde 003, lansat de Asociaţia Tăşuleasa Social în
În cadrul proiectului Verde 003, se va ecologiza cursul râului Dorna şi se va reîmpăduri un versant muntos defrişat
Proiectul Verde 003, lansat de Asociaţia Tăşuleasa Social în parteneriat cu Asociaţia Salvaţi Dunărea şi Delta - Academia Caţavencu şi compania Coca-Cola HBC România, are ca obiectiv ecologizarea râului Dorna, pornind de la izvor şi până la vărsarea sa în Dunăre. Râul va fi îngrijit de tineri voluntari din localităţile riverane.
Proiectul va dura trei ani, timp în care voluntarii vor realiza acţiuni ecologice de curăţare a cursului Dornei şi de reîmpădurire a unui versant muntos defrişat din satul Poiana Negri, comuna Dorna Cândrenilor, judeţul Suceava.
Iniţiatorii programului se vor ocupa de educarea voluntarilor în spiritul conservării resurselor naturale. "În cadrul acestui proiect, noi vom înfia Dorna şi vom avem grijă de ea, de unde izvorăşte şi până la vărsare. De-a lungul râului, vom aduna gunoaiele pentru ca Dorna să aibă un curs sănătos şi chiar vom împăduri zonele dacă va fi nevoie. Vom aduce tineri voluntari din şcolile localităţilor riverane, îi vom educa în spirit ecologic şi vom munci împreună pentru ca apele noastre să fie curate", a spus Laura Sgârcitu, specialist Comunicare la Coca-Cola HBC România.
10.000 de puieţi vor fi plantaţi
La lansarea proiectului au participat mai multe personalităţi ale vieţii publice din România, printre care Radu Naum, Cătălin Ştefănescu, Florin Chilian sau Marcel Iureş. Proiectul urmăreşte reducerea efectelor intervenţiei umane în zonele naturale protejate, în special asupra fenomenului defrişărilor necontrolate şi a poluării. În acest scop, în campusul de la Tăşuleasa, din satul Piatra Fântânele, judeţul Bistriţa-Năsăud, a început perioada de pregătire pentru 100 de voluntari.
Ei vor învăţa, timp de două săptămâni, tot ceea ce trebuie să ştie în materie de ecologie. Voluntarii vor planta, la începutul lunii octombrie, 10.000 de puieţi pe versantul defrişat din satul Poiana Negri. În tabăra de la Tăşuleasa, Marcel Iureş a dat startul în proiectul Verde 003, plantând primul pin în interiorul campusului. "Îmi doresc ca acest copac să crească şi să facă pui", a mărturisit îndrăgitul actor.
Preşedintele Asociaţiei Tăşuleasa Social, Alin Ulhman Uşeriu, împreună cu voluntarii din campus au făcut o demonstraţie celor prezenţi la eveniment. Au construit din lut un sat oarecare, cu biserică, primărie, case şi oameni. Satul avea legătură cu albia unui râu şi fusese despădurit la un moment dat. Voluntarii au vărsat peste sat, de undeva de sus, mai multe găleţi cu apă, deodată.
Apa a distrus tot satul construit de voluntari. "Aceasta a fost doar o demonstraţie, dar eu am participat la astfel de nenorociri în realitate. Iată la ce pot duce despăduririle! La Tăşuleasa vin tot timpul voluntari care muncesc pentru natură. Aici, noi nu plantăm copaci, noi plantăm oameni şi schimbăm destine", a precizat Alin Ulhman Uşeriu.